
Yeni Nesil Araçlar Projesi kapsamında Savunma Sanayii Başkanlığı’nda düzenlenen törenle FNSS ve BMC ile sözleşme imzalanadı. Araçlar, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilecek.
Proje kapsamında, Yeni Nesil Araç (YNA) olarak FNSS tarafından PARS ALPHA ve BMC tarafından ise ALTUĞ araçları teslim edilecek. Araçlar, 6×6 ve 8×8 tekerlek düzenlerinde ve farklı konfigürasyonlarda olacak. İlk etapta toplamda 50 civarı araç envantere girecekken, proje nihai aşamada 2 binden fazla aracı kapsıyor.
Türk mühendisliğinin zaferi: PARS ALPHA ve ALTUĞ
İmza töreninde konuşan NUROL Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuz Çarmıklı, “Bu yeni aracımız ile 35 yıllık bilgi birikimi, kullanıcı deneyimi ve Türk mühendisliğini birleştirerek sınıfının en iyi araçlarından birini ortaya koymuş olduk. SSB’nin dört yıl süren prototip yarıştırma testlerinden üstün başarıyla çıkmış olmasıyla bu iddiamızı kanıtladık. Ve nihayet PARS ALPHA’yı ordumuz için üreteceğimiz Yeni Nesil Araçlar Projesini başlatma aşamasına geldik.” dedi.
BMC Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ise, Savunma Sanayii Başkanlığı’nın öncülüğünde böyle önemli bir projeyi tamamlayarak seri üretim aşamasına gelmiş olmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Tosyalı, “ALTUĞ bugünlere büyük emeklerle gelmiş, uzun soluklu bir projenin sonudur.
En başta yerli ve milli savunma sanayii hamlesini başlatarak bu vizyon ile bizlere yol gösteren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Genelkurmay Başkanlığımız ve Savunma Sanayii Başkanlığımızın liderliği her projede olduğu gibi ALTUĞ Projesi’nde de bize büyük bir cesaret ve güç verdi” dedi.
Beklenen Oldu!
Yeni Nesil Zırhlı Araçlar Projesi İmza Töreni, Savunma Sanayii Başkanlığı’nda gerçekleştirildi.
FNSS ve BMC üretimi 8×8 ve 6×6 zırhlı araçlar, Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girecek!
FNSS tarafından PARS ALPHA ve BMC tarafından ise ALTUĞ Araçları… pic.twitter.com/xMOh7QqbKE
— SavunmaSanayiST.com (@SavunmaSanayiST) February 24, 2025
PARS ALPHA Özellikleri
PARS ALPHA, ayarlanabilir süspansiyon sistemi sayesinde farklı arazi koşullarına kolay adapte olabiliyor ve yerden yüksekliği artırılarak mayın koruması güçlendirilebiliyor. 8×8 konfigürasyonu ile araç, yüzde 40 yan eğim, yüzde 70 dik eğim, 2,4 metrelik hendekler ve 0.80 metrelik dikey engelleri aşabiliyor.
Orta ve ağır kalibreli silah kuleleri ile füze sistemlerinin entegrasyonuna uygun olarak tasarlanan PARS ALPHA, 360 derece durumsal farkındalık sistemleri ve gece-gündüz görüş kameraları ile donatıldı.
Yenilikçi iç yerleşim düzeniyle, komutan ve sürücü yan yana konumlandırıldı ve 180 derecelik görüş açısı sağlandı. Mürettebat ile personelin göz teması kurmasına olanak sağlayan geniş iç hacim, sahada etkili koordinasyonu destekliyor. Üst kapakları açmadan uzun mesafeli güvenli sürüş yapılmasına imkan tanıyan sistemler, özellikle riskli bölgelerde mürettebat güvenliğini artırıyor.
YNA Projesi kapsamında FNSS; 35mm Kuleli Zırhlı Muharebe Aracı, Zırhlı Tanksavar Aracı, SARP Kuleli Zırhlı Araç ve Zırhlı Kurtarma Aracı konfigürasyonlarında toplam 25 araç teslim edecek.
ALTUĞ Teknik Özellikleri
ALTUĞ 8×8 Zırhlı Muharebe Aracı (35 mm Kuleli), konvansiyonel ve asimetrik muharebe sahalarının tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde tasarlandı. Araçların özellikleri arasında, 3 mürettebat + 9 personel taşıma kapasitesi, mayın ve El Yapımı Patlayıcılara karşı üstün koruma ve 4 akstan dümenleme ile gelişmiş manevra yeteneği bulunuyor. Ayrıca, araçlar %80’e varan yüksek yerlilik oranı ile yerli ve milli zırh çeliği ve aks donanımları kullanılarak üretiliyor.
ALTUĞ 8×8 araçlarının teslimatlarının 2027 yılında başlaması planlanıyor. Ayrıca, ALTUĞ 8×8’in dost ve müttefik ülkeler tarafından tercih edilmesi ve Türkiye’ye önemli bir ihracat girdisi sağlaması bekleniyor.
FNSS, YNA Projesi kapsamında 35mm Kuleli toplamda 29 araç teslim edecek.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com