Rusya Federasyonu Ordusu’ndan bir Albay, Rus yapımı inansız hava araçlarının (İHA) performansıyla ilgili bir itirafta bulundu. Rus İHA’ları, Rus Ordusu’nun taktik ihtiyaçlarını karşılayamıyor.
Rusya’da yurt içinde üretilen insansız hava araçlarının çoğu, Rusya Savunma Bakanlığı’nın taktik gereksinimlerini karşılamıyor. Albay Igor Ischuk insansız araçlar konulu bir panelde yaptığı konuşmada, “Savunma Bakanlığı insansız hava araçları için uygun taktik ve teknik gereksinimler geliştirdi ve çoğu üretici ne yazık ki bunları yerine getiremiyor” dedi.
TASS’a göre Ischuk, Ukrayna’da savaşan Rus askerlerinin keşif İHA’larına ve dolanan mühimmatlara ihtiyaç duyduklarını söyledi. Ayrıca ordunun; jamming önleyici teknolojiye, radyasyon uyarı sistemlerine ve dost/düşman tanımlama (IFF) sistemlerine sahip dronlara ihtiyacı olduğunu söyledi.
Edinilen bilgiye göre; Rusya, Ukrayna’da çoğunlukla Orion tipi MALE SİHA ile Orlan-10 tipi Mini İHA’ları kullanıyor. Ancak her iki insansız hava aracı da pek çok problemle karşı karşıya. Rus yapımı Orion SİHA, görüntü kalitesi oldukça düşük bir elektro-optik sisteme ve Kornet (9M133FM-3) Tanksavar Füzesi’ne benzer bir mühimmata sahip. Birden fazla İHA, Ukrayna savaşı esnasında düştü veya düşürüldü.
Orion-E İnsansız Hava Aracı
Rusya’nın ilk Orta İrtifa – Uzun Havada Kalış (MALE) sınıfı İHA’sı olan Orion-E, henüz 2017 yılında tanıtıldı. 200 kilogram faydalı yük ile 24 saat havada kalabilen SİHA, performans olarak daha düşük olsa da TUSAŞ üretimi ANKA İHA ile aynı sınıfta bulunuyor. Servis irtifası 25.000 feet olan Orion-E; 8 metre uzunluğa, 16 metre kanat açıklığına, 1000 kilogram azami ağırlığa ve 200 km/s azami hıza sahip.
Orlan-10’lar ise teknolojik açıdan oldukça kötü durumdalar. Bu İHA’lar, hard-kill ve soft-kill ihasavar sistemleri tarafından kolaylıkla alt edilebiliyorlar. Düşürülen Orlan-10’ların birçoğunda, elektro-optik sistem yerine DSLR kamera bulundu.
ÖNERİLEN İÇERİK: KARGU İHA Japon Askeri İstihbaratı’nın Radarına Girdi
Kaynak: SavunmaSanayiST.com