Rus hava savunma sistemleri Suriye’de çakıldı

Roketsan-ATMACA-Banner

Suriyeli askeri ve sivil kaynaklara göre; Suriye hava savunmasının parçası olan Rus S-300, S-200, SA-11 ve Pantsir-S sistemleri, Esad rejimine ve Hmeymim üssüne yönelik saldırılarda son derece kötü performans gösterdi.

Suriye merkezli haber ajanslarına göre Rus menşei hava savunma sistemlerinin, ABD merkezli koalisyon, İsrail ve muhalifler tarafından yapılan seyir füzesi ile dron saldırılarına karşı etkin bir koruma sağlayamamaları, bu fikrin oluşmasında son derece etkili oldu. Özellikle İsrail tarafından yapılan saldırılarında Pantsir-S Hava Savunma Sisteminin imha edilmesi ve bölgedeki İran hedeflerinin sürekli olarak vurulması, Suriyeli askeri ve sivil kaynakların görüşlerini destekler nitelik taşıyor.

STM Banner

Bu durumun sebebi olarak ise ABD’nin 1994’ten bu yana Belarus’tan S-300 ve diğer hava savunma sistemlerinin önemli parçalarını satın aldıktan sonra, bu sistemlerin performans detaylarını ve kritik özelliklerini öğrenmesi gösteriliyor. ABD’nin bu bilgileri, zamanla İsrail ile de paylaştığı iddia ediliyor. Ayrıca Suriye’de bütünleşik bir radar ağının bulunmaması ve Suriye hava savunma personelinin sahip olduğu kötü eğitim de bu durumun sebepleri arasında bulunuyor.

ABD’ye ek olarak Türkiye’de de çoğunluğu Rus menşei; HAWKSkyguard SparrowS-300 PMU (NATO Kodu: SA-10C Grumble), 9K330 Tor-M (NATO Kodu: SA-15 Gauntlet), 9K37 Buk-M (NATO Kodu: SA-11 Gadfly), 9K22 Tunguska (NATO Kodu: SA-19 Grisom), 9K33 Osa (NATO Kodu: SA-8 Gecko), 2K12 Kub (NATO Kodu: SA-6 Gainful), S-125 Pachora (NATO Kodu: SA-3 Goa), ZSU 23-4 Shilka (NATO Kodu: Gun Dish) vb. hava savunma sistemleriyle bu sistemlere ait radar, radar alt sistemlerini, çeşitli yollarla tedarik etmiş durumda.

Bu sistem ve alt sistemler, HAVELSAN tarafından geliştirilen Elektronik Harp ve Test Sahası’nda (EHTES / Konya) bulunuyor.

S-125-2M Pechora-2M

3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığından kalkış yapan savaş pilotlarımız, Elektronik Harp Test ve Eğitim Sahasına (EHTES) intikal etmektedirler. Burada, yukarıda isimlerinden bahsettiğimiz ve bahsetmediğimiz birçok sistem üzerinde; entegre, tam enstrümante ve gerçeğe yakın tehdit ortamı içerisinde eğitim görmektedirler. Bunun yanında savaş uçaklarımızda bulunan Elektronik Harp ve Elektronik Harp Kendini Koruma sistemlerinin de testleri de burada icra edilmektedir.

Yine Türk Savunma Sanayii tarafından geliştirilen çeşitli sistemlerin testleri de Elektronik Harp Test ve Eğitim Sahasında (EHTES) yapılmaktadır. Örneğin; 26 Şubat 2016 tarihinde Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilen, ASELSAN tarafından geliştirilen KORAL Elektronik Harp / Destek Sisteminin (KARA SOJ) testleri de EHTES’de icra edilmiştir. EHTES’te, Suriye’de kullanımda olan S-300 PMU, Tor-M, Buk-M gibi sistemleri tehdit kütüphanesine ekleyen KORAL Sistemi, bu sayede envantere girdikten çok kısa bir süre sonra Suriye’ye sıfır noktada aktif göreve başlayabilmiştir.

Türkiye’nin şu ana kadar Suriye’de yaptığı hava harekatlarında, herhangi bir savaş uçağı düşürülmemiştir.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu