Rusya Federasyonu Savunma Bakan Yardımcısı Alexei Krivoruchko, S-500 Prometey (55R6M Triumfator-M) Uzun Menzilli Hava Savunma Füze Sistemi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Krasnaya Zvezda gazetesine açıklamalarda bulunan Krivoruchko, S-500 Hava Savunma Sistemi’ni 2021’de hizmete sokmayı planladıklarını duyurdu. Önceki açıklamalarda S-500’ün seri teslimatlarının ise 2025’te başlayacağı duyurulmuştu.
Rusya Federasyonu, 25 yıllık muharebe ihtiyaçlarını göz önüne alarak S-500’ü geliştirmektedir. İddiaya göre yeni Rus hava savunma füze sistemi, hedefi şu anda hizmette olan ve S-400 tarafından kullanılan füzeye göre 80 km daha uzun yani 481,2 kilometre menzilden vurabilmektedir.
S-500 Prometey (55R6M Triumfator-M)
Almaz-Antey tarafından S-300 ve S-400 hava savunma füze sistemlerinden elde edilen tecrübelerle geliştirilen S-500 Prometey’in, 2020’li yılların başından itibaren hizmete alınması planlanıyor. Geçtiğimiz dönemde gerçekleştirilen test faaliyetleri esnasında 480 kilometre menzile ulaşan S-500 için 600 kilometre menzil talep ediliyor. Ayrıca, S-400 sistemi için 9-10 saniye olan reaksiyon süresi ise S-500 için 3-4 saniye olarak açıklandı. S-500 sisteminde kullanılacak füzelerin irtifa değerinin ise 185 kilometre olduğu iddia ediliyor.
Esasen S-500 için “Hava Savunma Füze Sistemi” tanımlaması çok doğru değil. Çünkü, Rusya Federasyonu Havacılık ve Uzay Kuvvetleri Komutanı Sergei Surovikin; geliştirme çalışmaları devam eden S-500 Prometey (55R6M Triumfator-M) Yerden Havaya Füze (SAM) Sistemi’nin, hava savunma füze sistemi (HSFS) olarak değil Uzay Savunma Sistemi (SDS) olarak adlandırılacağını açıkladı. Surovikin, “Taktik ve teknik özelliklerine göre S-500, düşük yörünge uydularını ve uzay silahlarını yok edebileceğinden dolayı birinci nesil uzay savunma sistemi olarak kabul edilebilir. S-500 uzay savunma sisteminde ortaya konan özellikler, aerodinamik ve balistik hedeflere ek olarak hipersonik silahlarının yok edilmesini mümkün kılıyor.” dedi.
Zeynep Bayındır / SavunmaSanayiST.com
Trimphator yani “muzaffer” oluyor arapçası ile. Birkaç bin tane de bundan alsın Makarios suratlı.
Envanter aşuresinde bu eksik kalmasın. Para zaten mevzu bahis değil. Tek sorun, efendisi tatsızlık çıkarabilir mi ? Sanmam.
Kime diyor acaba “Makarios suratlı” diye?
Utanmıyor musun böyle konuşmaya.
Bu ruslar her yaptiklari askeri sanayi urunune soyle ucuyor boyle kaciyor diyor ama hep hava civa. kac tane hipersonic fuzeyi imha edebilmiste bugune kadar boyle bir aciklama yapiyorlar ?