Rus ve Çin Askeri Uçaklarından Asya-Pasifik’te Ortak Devriye

Roketsan-ATMACA-Banner

Rus ve Çin askeri uçakları Asya-Pasifik bölgesinde düzenledikleri ortak devriye uçuşunda Japonya ve Güney Kore’nin dikkatini çekti.

İki ülkeye ait askeri uçaklar, ABD Başkanı Joe Biden’ın Asya turu sırasında Asya-Pasifik bölgesinde ortak bir devriye uçuşu icra etti.

STM Banner

Japon hava sahasına yaklaşan Rus ve Çin uçakları Japon savaş uçakları tarafından karşılandı. Tokyo’da bu sırada ABD, Hindistan, Japonya ve Avustralya liderlerinin yer aldığı Quad grubunun toplantısı icra ediliyordu. Japon Başbakanı Nobuo Kishi, iki ülkenin ortak devriyesini “provokasyon” olarak nitelendirdi.

Amerikalı yetkililere göre Rus ve Çin uçaklarının gerçekleştirdiği ortak uçuş Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başladığı 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana ilk olma özelliğini taşıyor. Aynı zamanda Biden’ın dört günlük Asya ziyaretinin son gününe de denk geldi.

Rus-Çin Askeri İş Birliği

“Çin ile askeri iş birliği de dahil olmak üzere Rusya’nın yakın iş birliğine girmeye istekli olduğunu gösterdiğini düşünüyoruz. Böyle adımlar atılmadan önce çok iyi planlamalar yapılması gerekiyor.

Çin, Rusya’dan uzaklaşmıyor. Hatta bu tatbikat Rusya batıda savaşırken Çin’in Rusya’nın doğusunu savunmasına yardım etmeye hazır olduğunu gösteriyor.”

Rus ve Çin uçaklarının ortak devriyesi yaklaşık 13 saat sürdü. Uçaklar Japon ve Güney Çin Denizi üzerinde uçuş gerçekleştirdi. Ortak devriyeye katılan uçaklar arasında Rus tarafından Tu-95 stratejik bombardıman uçakları ve Çin tarafından ise Xian H-6 bombardıman uçakları yer aldı.

Rus ve Çin Askeri Uçaklarından Asya-Pasifik'te Ortak Devriye
Rus ve Çin Askeri Uçaklarından Asya-Pasifik’te Ortak Devriye

Japon ve Güney Kore Hava Kuvvetlerine ait savaş uçakları ise Rus-Çin ortak devriyesinin haberinin alınmasının hemen ardından önleme uçuşlarına başladı.

Japon Başbakanı Kishi olayla ilgili olarak şunları kaydetti:

“Bu eylemin Quad zirvesi sırasında yapılmış olmasının, bunu geçmişe göre daha kışkırtıcı hale getirdiğine inanıyoruz. Bu olay, Ekim ayından bu yana yaşanan dördüncü olay.”

Tayvan Politikası

Çin Savunma Bakanlığı ise Rus uçaklarıyla Japon Denizi, Güney Çin Denizi ve Batı Pasifik’te ortak bir devriye uçuşunun icra edildiğini teyit ederken bu devriyenin “yıllık askeri tatbikatlar” çevresinde icra edildiğini kaydetti.

ABD Başkanı Biden, Pazartesi günü yaptığı Tayvan açıklamasıyla Çin’i kızdırmıştı. Biden, ABD’nin Tayvan’ı savunmaya hazır olduğunu belirtmişti. Bunun bir politika değişikliği olup olmadığı sorulduğunda ise Biden “politikamız değişmedi” demişti. Çin, Tayvan’ı anakaranın ayrılmaz bir parçası olarak görüyor.

Bir ilk ise Güney Kore için. Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol 10 Mayıs’ta görevine başlamıştı. Suk-yeol, Pazar günü ABD Başkanı Biden ile bir araya gelmişti. İki lider, Rusya ve Çin konusunda ortak adımlar atılması konusunda hemfikir olduklarını belirtmişti.

Güney Kore Ordusu tarafından yapılan açıklamada en az dört Çin ve dört Rus savaş uçağının Güney Kore’nin hava sahası tanımlama sahasına giriş yaptığının tespit edilmesinin ardından Güney Kore Hava Kuvvetlerine ait savaş uçaklarının önleme görevine çıktığını bildirdi.

Rus ve Çin uçakları Güney Kore’ye ait Hava Savunma Tanımlama Sahası’na (ADIZ) gün boyunca birden çok kez girip çıktı. Ortak devriye sırasında Güney Kore hava sahası ise ihlal edilmedi.

Güney Koreli askeri yetkililere göre ortak tatbikat öncesinde Seul’e hiçbir bildirim yapılmadı. Seul’de uçakların hava savunma sahasına yaklaştığı görülünce Güney Koreli yetkililer kırmızı hat aracılığıyla Çinli ve Rus mevkidaşlarıyla telefonda görüştüler.

Rus ve Çin Askeri Uçaklarından Asya-Pasifik'te Ortak Devriye
Rus ve Çin Askeri Uçaklarından Asya-Pasifik’te Ortak Devriye

Çin, Güney Kore’nin sorularını “normal bir tatbikat” diye geçiştirirken Rusya ise çağrıları yanıtsız bıraktı.

Tatbikata katılan Rus uçakları:

  • 2xTu-95 bombardıman uçağı
  • 1xIl-20 Gözlem Uçağı

Çin Uçakları:

  • 2xH-6 Bombardıman Uçağı

ÖNERİLEN İÇERİK: ABD Başkanı Biden’dan Tayvan’ı Çin’e Karşı Koruma Taahhüdü


KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, Reuters

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu