Türk Kara Kuvvetleri FNSS ile “ezber bozuyor”

Roketsan-ATMACA-Banner

 EN14. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF-2019) esnasında T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ile FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. arasında imzalanan Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçlar (ÖMTTZA) projesi ile birlikte Türk Kara Kuvvetleri, ilk kez 6×6 ve 8×8 tipindeki yerli zırhlı araçları kullanıma alacak.

14. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF-2019) esnasında T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ile FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. arasında imzalanan Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçlar (ÖMTTZA) projesi sözleşmesine binaen; 30 adet 6×6 Komuta Aracı, 45 adet 8×8 Sensör Keşif Aracı, 15 adet 6×6 Radar Aracı ve 5 adet 8×8 KBRN Aracı olmak üzere toplamda 4 farklı konfigürasyonda 95 araç, Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilecek. Ek olarak, Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın göreve özgü ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak geliştirilen 6×6 Mayına Karşı Korumalı Araç (MKKA)’tan da 12 adet teslim edilecek.

STM Banner

Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı, IDEF-2019 esnasında imzalanan sözleşmeye kadar herhangi bir yerli 6×6/8×8 taktik tekerlekli araç tedarikinde bulunmamıştı. Kuvvet tarafından şu ana kadar çoğunlukla yüksek arazi başarısı sağladığı gerekçesi ile paletli araçlar tercih ediliyordu. Fırat Kalkanı Harekatı (FKH), Zeytin Dalı Harekatı (ZDH) ve Barış Pınarı Harekatı (BPH) kapsamında edinilen tecrübeler, özellikle güney sınırlarımızın tehdit altında olduğu bölgelerde arazi başarısını en ön planda olmaktan çıkardı. Bunun yerine çeviklik ve manevra kabiliyeti, daha ön plana çıktı.

FNSS-Pars-6x6-MKKA
FNSS PARS 6×6 Mayına Karşı Korumalı Araç (MKKA)

Özel Kuvvetler Komutanlığı için özel olarak geliştirilen Mayına Karşı Korumalı Araç (MKKA) ise bazı önemli özellikleri ile muadilleri arasından ayrılıyor. ‘ATGM cehennemi’ olarak anılan Suriye’nin Kuzeyi gibi bölgelerde anti-tank silahları her ne kadar daha fazla öne çıksa da tank ve zırhlı araçların en azılı düşmanlarından olan kara mayınları ve El Yapımı Patlayıcılar (EYP)’a karşı özel olarak tasarlanan FNSS MKKA, uzaktan kumandalı patlayıcılara karşı sahip olduğu elektronik harp sistemi ile zırhlı araçlar kapsamında yeni bir kilometre taşı olma özelliğine sahip.

FNSS MKKA’nın, Keskin Nişancı Atış Tespit Sistemi (KNATS) gibi spesifik donanımları ve çift Uzaktan Komutalı Silah Sistemi (UKSS) ile özel kuvvet birliklerine doğrudan hitap etme konusunda uluslararası alanda öne çıktığı değerlendiriliyor.

av-8-kbrn-haber FNSS

Değişen muharebe şartlarına her zaman başarılı bir şekilde adapte olan Türk Kara Kuvvetleri, küçük doktrin değişiklikleri yaparak değişimi başlattı. ÖMTTZA ve MKKA sözleşmeleri, ilerleyen zamanlarda daha fazla 6×6/8×8 konfigürasyonunda taktik tekerlekli zırhlı aracın envantere alınabileceğinin bir göstergesi olabilir.

Farklı ihtiyaç ile görev taleplerine göre araçlarını kolaylıkla adapte edebilen ve çeşitlilik imkanı sunabilen FNSS; modern dönem Entegre Lojistik Destek (ELD) yaklaşımlarının Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından uygulanması bakımından aldığı sorumlulukları, özellikle beka konusunda gerçekleştirdiği özgün tasarımlar ve gerek ulusal gerekse uluslararası pazarda gösterdiği başarılar ile dünyanın önde gelen askeri kara platformu üretici şirketlerinden biri konumunda bulunuyor.


Yazar: Yusuf METİN   |   Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu