Rusya, 4 adet Marker Silahlı İnsansız Kara Arac’nı muharebe sahasında kullanılmak üzere Donbass bölgesine sevk etti.
Rusya’da ileri teknolojiler geliştiren ve Amerikalı DARPA kuruluşunun bir karşılığı olarak görülen National Center for the Development of Technology (NCDT), geliştirdiği silahlı insansız kara aracı Marker UGV (İKA)’yı muharebe alanında kullanmak amacıyla Donbass bölgesine sevk etti.
Son günlerde Batılı ülkeler tarafından Ukrayna’ya sevkedilecek olan 100 adetten fazla tank haberinin ardından Rusya, tanklara karşı koymak amacıyla Marker İnsansız Kara Aracı’nın muharebe alanında görev alabileceğini ifade etmişti.
Yüksek teknoloji ürün geliştiren Rus firmalarının çatı kurumu Russian Foundation for Advanced Research Projects (RFARP)’ın açıklamasına göre Marker İKA; robotik bir tank avcısı.
Eski Rus Uzay ve Savunma Başbakan Yardımcısı Dmitriy Rogozin, Marker İKA’nın modernize edilmiş versiyonunun; Ukrayna’nın teslim alacağı Amerikan M1 Abrams, İngiliz Challenger 2 ve Alman Lepoard 2 tanklarıyla mücadele edebileceğini ifade etti. Açıklamalarına herkesin, Abrams ve Leopard’ların Ukrayna’ya gelmesinden önce Rus birliklerinin bu tanklara bir önlem alacağı konusunda hemfikir olduğunu belirterek devam eden Rogozin, Marker İKA’nın bu sebeple muharebe ortamına gönderildiğini ifade etti.
Ancak henüz kendisini bir muharebe sahasında kanıtlamayan Marker iKA için ‘Tank Avcısı’ sıfatının kullanılmasının, henüz oldukça erken olduğu değerlendiriliyor.
Konuyla ilgili bir açıklama da Amerikan Güvenlik Merkezi’nde Kıdemli Görevli olan Samuel Bendett’ten geldi: “İlginç olan şu ki; Marker İKA her zaman, yapay zeka kullanan insansız kara araçları için bir kavram göstergesi ve bir amiral gemisi idi. O yüzden bu konseptin muharebe alanına gönderilmesi, bizi daha çok soru sormaya yöneltiyor.”
Marker İnsansız Kara Aracı, daha önce kumanda ile keşif, gözlem ve istihbarat amacıyla belirli bölgelerde test ediliyordu. Üzerinden küçük bir insansız hava aracı kalkabilen İKA, havadan gözlem yeteneğine sahipti ve testlerde başarı gösteriyordu.
Yine de ormanlar ve toprak gibi test ortamlarının savaşın kaotik ortamına benzemediğini belirten Bendett; Rusya’nın insansız kara aracının bu ortamlarda nasıl performans göstereceğini, hep birlikte öğreneceklerini ifade etti.
Marker İKA muharebe alanında ne yapabilir?
Rusya, uzun yıllardır yeni geliştirdiği teknolojileri muharebe sahasına süren bir ülke. Uran-9 İnsansız Kara Aracı; 2018’in başlarında, test edilmek ve personele yardımcı olması amacıyla Suriye’ye gönderilmişti. İletişim ve otomasyon teknolojilerinin sürekli sorun çıkarmasından dolayı 300 ila 500 metre gibi kısa mesafelerde kullanılabilmişti.
Bunun üzerine Rus yetkililer dahi bu teknolojinin ‘muharebe ortamında görev yapmaya elverişli olmadığını’ ifade etmişti. Buna rağmen üzerinde birkaç değişiklik yapılan Uran-9 İnsansız Kara Araçları, geçtiğimiz yıl Ukrayna’daki muharebe ortamına gönderilmişti.
Peki Marker İnsansız Kara Aracı, muharebe ortamında ne gibi fayda sağlayabilir? Bu soruya değinen Samuel Bendett, Marker İnsansız Kara Aracı’nın kaotik savaş ortamında görev yapabilmesinin; ancak Rusya tarafından kontrol edilen bölgelerde gerçekleşebileceğini ifade ediyor.
*Peki İnsansız Kara Araçları İmha Edilirse Ne Olur?*
Bir insansız kara aracının muharebe ortamında kullanılmasının en büyük amacı, riskli görevlerde bu teknolojiyi öne sürerek insan hayatının riske atılmaması. Ancak muharebe ortamında tehlikeli bir duruma düşen, bir arıza veya kaza kırım geçiren insansız teknolojileri kurtarmak amacıyla personel gönderilmesi durumunda yine insan hayatı tehlikeye atılmış olacak. İnsansız kara aracı kullanımını benimseyen orduların; bu teknolojileri, endişe duymadan savaşın ön saflarında kullanmasının tabiki bir bedeli var: Maliyet.
Bu sebepten dolayı İnsansız Kara Aracı kullanımı henüz yaygınlaşmış olmasa da; maliyet etkinliği arttırıldığı zaman, geleceğin muharebe ortamlarında pek çok ülke tarafından yaygın şekilde İnsansız Kara Aracı kullanımı göreceğimiz bir gerçek.