S400 Hakkında Yanlış Bilinenler

Roketsan-ATMACA-Banner

Son günlerde gündem olması sebebiyle hakkında sıkça konuşulan S400 Hava Savunma Sistemi ile ilgili olarak ortaya yine yalan yanlış birçok bilgi atıldı. Çok kısa ve sade şekilde bu yanlışların doğrusunu anlatmaya çalışacağız.

S400 HAKKINDA YANLIŞ BİLİNENLER:

STM Banner

1-) “S400 füzesinin menzili 400 km. 400 km’den her türlü hedef imha edilebilir.”

Yanlış. S400 Sistemi içerisinde kullanılan 4 (aslında şuan için 3) değişik füze var. Bu füzeler sırasıyla 40, 120, 250 ve 400 km menzile sahip. 400 km olan füze şuan için tam anlamıyla operasyonel mi belli değil, bildiğimiz kadarıyla Rusya bu füzeyi daha yeni faal olarak kullanmaya başladı. Bu füzenin bize satışı olacak mı bu konuda bir açıklama yapılmadı. Biz alımı bir paket dâhilinde yaptığımız için ve füzelerin hedefleri birbirinden farklı olduğu için sayısı belli olmamak üzere bu saymış olduğum 40, 120 ve 250 km menzile sahip 3 farklı füzeden de kesin olarak alacağız fakat 400 km menzilli 4. Füze için teyitli bilgimiz bulunmuyor maalesef. Ayrıca bununla birlikte 400 km menzilli füzeyi alsak bile bu 400 km’den bir savaş uçağını vurabileceğimiz anlamına gelmiyor. S400’ün sahip olduğu radarın menzili 600 km. Fakat bu menzil tabii ki 600 km’den her şeyi tespit edemiyor. Hava araçlarının RCS (Radarda bırakılan iz) değerine göre bu araçların tespit ve takip mesafeleri değişiyor. Yani örnek olarak B-52 gibi büyük gövdeli bir ağır bombardıman uçağını oldukça yüksek RCS değeri sayesinde 550-600 km gibi bir mesafeden tespit edebilirken, F-16 gibi daha küçük gövdeli ve RCS değeri çok daha düşük uçakları 200-300 km gibi mesafelerden tespit edebilir. Bununla beraber F-22 gibi F-35 gibi Stealth yani radarda düşük görünürlüklü uçakları ise oldukça düşük RCS değerlerinden dolayı 40-50 km gibi çok kısa mesafelerde tespit edebilir. (Sayılar farazidir, örnekli anlatım amacıyla uydurulmuştur.) Dolayısıyla Radarda tespit ve takip yapamadan füze ateşlenemeyeceği için lüzum görüldüğü takdirde her türlü unsuru 400 km’den imha eder demek yanlıştır.

Ä°lgili resim

2-) “S400 sistemi balistik füze vurabilir.”

Yanlış demek tam doğru olmasa da ihtimalinin çok çok düşük olduğunu söyleyebiliriz. Teslim alacağımız S400 sistemlerinin geniş kapsamlı bir radar ağına bağlanamayacağını (ve elimizdeki radar ağının NATO’ya uyumlu olduğunu ve NATO’nun kendine yabancı bir sistemi bu ağa kabul etmediğini) düşünürsek bizim alacağımız S400’lerin maalesef Balistik Füze tehdidine karşı veya Seyir füzeleri tehditlerine karşı etkili bir koruma sağlayacağını söylemek zor. Çok detayına girmeden bunun sebebinin kısaca izahını yapacak olursak: Sistem yekpare olarak çalışacağından dolayı 600 km menzile sahip kendi radarı ile o balistik füzeyi görmesi gerek, bu da takdir edersiniz ki zor. Dolayısıyla örneğin 2500 km mesafeden atılmış bir balistik füzeyi bu radar ancak hedefine doğru dalışa geçtiği ve çok çok yüksek hızlara ulaştığı esnada fark edebilir. Bundan dolayı füzenin imha edilmesi için verilmesi gereken reaksiyon zamanında verilemez ve füzenin imhası oldukça güç duruma düşer. Ayriyeten her ne kadar ürün kataloğunda sistem 3000 km’ye kadar erişebilen kısa menzilli Balistik füzelere karşı da etkili yazsa da Rusya bu kabiliyet hakkında bir tek test atışı görüntüsü yayınlamamıştır. Yani radar konusunu tamamen egale etsek bile sistemin balistik füzelere karşı %100 koruma sağlayabileceğinin de bir garantisi yok.

3-) “S400, Stealth yani radarda düşük görünürlük özelliğine sahip uçakları dahi çok uzaklardan tespit edip vurabilir.”

Şuan için yanlış. Daha doğrusu belirsiz zira şuan için henüz böyle bir karşılaşma gerçek bir durum olarak hiç yaşanmadı veya dile getirilmedi. Her ne kadar Suriye üzerinde veya yakınında İsrail uçakları zaman zaman sortiler ve düşük yoğunluklu saldırılar yapsa da bu saldırılarda net şekilde F-35’ler kullanılmıştır ifadesi daha yeni geçtiğimiz hafta içerisinde yapıldı. Rusya’nın İsrail saldırılarına karşı çekimser tavır takınması ve kendi kontrolünde olan S300/S400 sistemlerini pasifize etmesi ile de olası bir F-35 ve S300/S400 karşılaşması ya gerçekten hiç yaşanmadı ya da sonuçlar medya ile paylaşılmadı. Haricinde simülasyon olarak böyle bir şey yapıldıysa da (yapılıp yapılmadığına dair bilgim yok) yine sonuçları dillendirilmedi.

s400 missile ile ilgili görsel sonucu

4-) “S400’ün çok üstün özellikleri var.”

ABD ve NATO’nun Türkiye’yi her geçen gün ağırlaşan tehditlerinin sebebi bu füzelerin kabiliyetleri, öyle ki bu sistem sayesinde Türk Hava sahasına izinsiz kuş bile giremeyecek, ABD uçakları bölgede uçuş yapamayacak, bize saldırmaya çalışsalar tüm uçakları patır patır düşecek vesaire… Rusya ve katmanlı hava savunma sistemine sahip diğer ülkeler için doğru, “bizim için” ise maalesef yanlış. S400 normal şartlar altında yani belirli ve uzun menzilli bir radar ağına bağlanabildiği ve bu sayede tam randımanlı çalıştığı takdirde cidden şuanda dünyanın en iyi savunma sistemlerinden bir tanesi hatta belki birincisidir diyebiliriz. Ancak yukarıda anlattığım gibi ülkemizde maalesef tek başına çalışacak bu sistemi biz bir Rusya gibi veya bu ağa sahip başka bir ülke gibi tam randımanlı olarak kullanamayacağız. Dolayısıyla Rusya’da ki vuruş gücü ile bizdeki vuruş gücü bir olmayacak. Rusya’ya sunduğu efektifliği bize sunamayacak. Batı’nın bu sistemlere karşı olmasının sebebi Türkiye’nin çok önemli bir vurucu güç elde ediyor oluşu ya da çok etkili bir Hava Savunma Sistemi oluşu değil, bu sistemin Rusya’dan tedarik ediliyor oluşu ve Türkiye’nin git gide Rusya ile yakınlaşması… Yoksa kimse kusura bakmasın yalnızca 2 sistem S400 ile ne ABD’ye ne NATO’ya kafa tutamazsınız. ABD’ye veya NATO’ya kafa tutabilmek için 2 değil, en az 6-8 sistem S400, yanında onlarca Pantisr gibi, BUK gibi kademeli güvenlik sağlayacak başka sistemler ve ek olarak bu sistemlerle veri iletişimi sağlayabilecek A-50 gibi birkaç AWACS uçağı gerekir. Bunlar olduğu takdirde hava savunmanız halk tabiriyle top geçer adam geçmez kıvamında olur. Yoksa tekrar belirteyim kendi başına çalışacak 2 sistem S400’ün yapabileceği şeyler sınırlıdır.

Peki kısaca S400’ün bize ne katacağına gelirsek:

S400 sistemi bize Savaş uçağı, Keşif uçağı, Nakliye uçağı, Bombardıman uçağı, Taarruz Helikopteri, Nakliye ve Genel Maksat Helikopteri veya İnsansız Hava Aracı sistemleri gibi hava soluyan dediğimiz unsurların tehdidine karşı koruyacak. Yani Örneğin İzmir’e koyduğumuz bir sistem, Yunanistan için can sıkan bir gelişme olarak vuku bulacak çünkü S400’ler sayesinde Ege üzerinde uçan tüm Yunan uçaklarına devamlı olarak radar tacizinde bulunabileceğiz. Yunan Hava Kuvvetleri devamlı suretle kendilerinin takip edildiğini bilecekler ve bu onlarda psikolojik olarak bir baskı oluşturacak. Aynı şey aslında yerleştirildiği takdirde sınırımızda yer alan diğer tüm ülkeler içinde geçerli. Suriye, Irak, İran, Bulgaristan, Gürcistan ve Ermenistan içinde aynı şeyler söz konusu olacak.

Ä°lgili resim

Şuanda Elimizde S400’ün yerine kullanılabilecek bir kara sistemi maalesef bulunmuyor dolayısıyla S400 her ne kadar yetenekleri sınırlı olacak olsa da bizde mevcut olmayan bir sistem olduğu için illa ki işe yarayacak. Örneğin şu durumda Sınır ihlal etme riski olan bir unsuru yalnızca Savaş Uçaklarımız sayesinde etkisiz hale getirebiliyoruz. Suriye Tarafından yapılacak bir sınır ihlali riskine karşı havada devriye gezen F-16’larımız veya yerde ama her an kalkışa hazır F-16’larımız mevcut. S400 sayesinde bu tehditlere karşı uçak kaldırmak yerine doğrudan daha hızlı bir reaksiyon gösterme kabiliyetine erişeceğiz.

S400 fire ile ilgili görsel sonucu

Son Bir Not: Malum F-35 olayları ile ilgili durum ne olur bilmiyoruz ancak F-35’in teknolojisi ve yeteneklerinin ne seviyede olduğunu biliyoruz. S400 ile F-35’i karşılaştırmak doğru değil. Herhangi bir şekilde öncelik sıralaması yapmak veya seçim yapmak doğru değil bu yüzden. İki teknolojide ülkemiz için büyük önem arz ediyor. Dolayısıyla “Aman S400 ü boş verelim” ya da “Aman F-35’i boş verelim” demek gibi bir lüksümüz yok.

Umarım ülkemiz için elzem olan teknolojilerin tamamını kazasız belasız tedarik edebiliriz.

Abdullah Bekci

Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

5 Yorum

    1. sayın abdullah bekçi değerli yorumlarınız için teşekkürler.ama velakin va maalesefki ülkemizi çok küçümsüyerek analizlerinizi yapmışssınız.1-İki sistem batarya sadece bu alımın başlangıcı oluyor sanki Türkiye sadece tek alımda 240 tane f 16 uçağını tek seferde aynı anda mı aldı ortak üretir hale gelmedikmi f 16 ları güzelim taı tesislerimizde 2- Türkiye s 400 ler yada herhangi başka sistemler için istediği radar ağını kurup yine istediği link i kurup entegre edebilicek seviyede çok yakın zamanda çafrad , eirs ,teırs uzun menzilli radarlar yerli olarak devreye girecektir bilindiği üzere ve çok rahat bir şekilde Aselsan, Meteksan , Havelsan ,Tubitak bilgem olsun bu firmalar yerli link yazılımlarrını ağ temeli harekat sistemlerini kurmuş ve kurup geliştiren firmalardır.3- Sanki Türkiye bütün herşeyini s400 veya f35 e bağlamış başka hiçbir çaresi yokmuş gibi göstermek çok büyük bir hatadır çünkü eurosam firmasiyla yani italyan fransız ortaklığıyla Aster 30 hava savunma füzelerinin daha geliştirilmiş bir versiyonu için Aselsan Roketsan ve Eurosam firmasıyla ortaklık kurulup anlaşma imzalanmadımı ki bu füze sistemi bizim siper hava füze savunmamızın temelini teşkil etmeyecekmi 2021 yılında teslimatlarının yapılması beklenen siper sisteminin , sanki ingiliz bae sistemle 5. nesil tfx yerli uçağnı Türkiye geliştirmiyormu Sayın İsmail Demirin başkanın dediği gibi bi 7 sene daha bekleriz en fazla zaten f 35 ler bizi hepten Amerikaya bağımlı hale getirecek demedimi 4- Sanli Türkiye kendi kısa ve orta menzilli sistemlerini 10 senedir geliştirmiyormu Hisar projesi Hisar manpads, Hisar A ,Hisar O bunlar çok kısa sürede seri üretime giricek belkide bazıları seri üretime girmiş sistemler tıpkı Bora füzesini kamuya olduğunda daha geç bir şekilde haber verildiği gibi, Ayrıca Rusyayla sadece s 400 sistemi için değil s200 ve s300 sistemerinin yerli olarak üretilmesi içinde çalışmalar devam ediyor ve yine ayrıca şu an için Türkiyenin elinde yüklü miktarda kısa ve orta menzilli hava savunma sistemleri var geliştirişmiş Hawk füzesi veya ingiliz Rieper olsun korkut sistemi stinger rus piya füzeleri olsun farklı sistemler de mevcut

      1. 1) Biz zaten alınacak S400 batarya sayısının 2 katına çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunu da daha önce ki yazılarımızda belirttik. 240 F-16’nın 160’ı bir seferde alındı 80’i de bir seferde alındı. 2 alımda iş bitti yani. Sonradan düşen uçaklara takviye maksadıyla 30 uçak daha alındı…

        2) Türk Savunma şirketlerinin geliştirmiş olduğu veri linkleri, geliştirilmekte olan radarlar vs. tamamı NATO temelli sistemlerdir ve bu sistemler yine NATO ağında yer alacaktır. Türkiye bu konuda bir tercih yapmak durumundadır çünkü NATO’nun izni olmadan NATO temelli geliştirilen bir radar sistemine Rus yapısı bir silahı yine entegre edemezsiniz… Bu noktada ya S400’ü seçeceksiniz ya da geri kalan tüm sistemlerinizi… Kısaca kendi geliştirdiğimiz ağı ya komple S400 için kullanacağız ya da eldeki diğer tüm araçlar (F-16, İHA/SİHA, E-7T, Hisar, Siper, Korkut, Hawk vs.) için kullanacağız. Ama bunları aynı anda aynı ağ içerisinde NATO izin vermedikçe kullanamayız…

        3) Türkiye şuanda da zaten ABD’ye tam bağımlı durumda. Siz savaş uçaklarımız arasında veya nakliye/tanker/erken ihbar ve kontrol uçaklarımız arasında -birkaç istisna dışında- ABD yapımı olmayan uçak mı gördünüz? Türkiye şuan var olan bağımlılık seviyesini azaltmaya çalışıyor lakin majör platformlarda bu bağımlılık zaten %100. F-35 gelince de %150 olmayacak yine %100 olacak. F-35 şuan alınabilecek en iyi uçak. S400 ise alınabilecek en iyi hava savunma sistemi. Bunları almak varken 7 sene daha bekleriz gibi hayalci açıklamalar yerine 7 sene daha F-16’larla nasıl idare edeceğiz onun açıklaması yapılsın bizde güvenelim. Eldeki F-16’ların hava-hava kabiliyeti bugün bile çok düşük vaziyette. 7 sene sonra ne seviyede olur Allah bilir…

        4) Sektörün bu kadar içinde olmamıza rağmen S200 ve S300 muhabbetini ilk kez sizden duyuyorum.

        Elde ki HSS miktarına gelecek olursak orta irtifa için sadece elimzide HAWK var. Toplam füze sayısı ise 175 adet. Bu sayı size yüklü miktar gibi geliyor olabilir fakat bu işten anlayan kimseye yüklü bir miktar olarak gelmez. Korkut, Rapier, Stinger gibi sistemler ise alçak irtifa sistemleridir ve yüksek irtifadan gelebilecek tehditlere karşı etkisizdir. Ayrıca Korkut haricinde seyir füzesi vurabilecek sistem de bulunmamaktadır. Envanterde ki Korkut sayısı ise henüz çok düşük vaziyettedir…

  1. ha bide abdullah bey yine türkiyedede 4 tane yukarıda bahsettiğiniz awacs uçaklarından var bildiğiniz üzere Türkiye uganda değil s 400 leri falan etkili kullanamaz sayısı yeterli değil gibi yorumlar önceki yorumumdada nedenlerinide belirttiğim üzere boştur

    1. E-7T Barış Kartalı NATO radar ağına bağlı bir uçaktır. S400 ise bu ağa bağlanamayacaktır. Dolayısıyla E-7T’lerin S400 ile veri paylaşımı yapamayacağını biliyor olmanız gerekir. Veri paylaşımı yalnızca telsizden çağrı yapmak değildir. Link-16 gibi veri bağları ile dijital veri paylaşımının yapılması gerekir. Eğer Rusya’dan A-50 tipi AWACS alırsak işte o zaman S400 için radar kaplamasını artırabiliriz. Kimin yorumunun boş olduğunu şimdi sizin tekrar değerlendirmenizi rica ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu