Savunma Sanayii Başkanı DEMİR’den SOM ve GEZGİN açıklaması

Roketsan-ATMACA-Banner

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, yerli imkanlarla geliştirilen SOM ile GEZGİN Seyir Füzeleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, gündemdeki konular ile ilgili olarak SavunmaSanayiST.com’a özel açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. DEMİR, TÜBİTAK-SAGE ana yükleniciliğinde devam eden SOM Seyir Füzesi ile GEZGİN Seyir Füzesi’ne değindi.

STM Banner

SavunmaSanayiST.com tarafından yöneltilen, “SOM Seyir Füzesi’nin seri üretimi ile ilgili olarak hangi aşamadayız? Özellikle TR-40 motorunun tedarikinde bir sorun oluşuyor mu?” şeklindeki soruyu yanıtlayan Başkan DEMİR, “Seri üretimler devam ediyor, TR-40’ın tedarikiyle ilgili şu anda resmi bir tavır yok. Elimizde zaten belirli süre üretimi devam ettirecek motorumuz var. Alternatif motor çalışmaları ve tedariki de var. Alternatif motorda bazı küçük dizayn değişiklikleri gerekebilir sonunda. Bu da zaten arkadaşlarım tarafından çalışıldı. Bu açıdan kısa vadede zaten sorun yok, uzun vadede de çözecek tedbirleri aldığımızı söyleyebilirim.” açıklamalarında bulundu.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR
Prof. Dr. İsmail DEMİR

Yine TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından yürütülen GEZGİN Projesi’ne değinen Savunma Sanayii Başkanı DEMİR, “GEZGİN tabi ki daha uzun menzile sahip, daha fazla faydalı yük taşıyabilecek bir sistem olacak. O konuda da yine motor asıl unsuru oluşturuyor. Motoru çalışıyoruz, motordan sonraki tasarım konusunda da ümitliyiz çünkü bayağı da bir tecrübe birikti.” dedi.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR ile gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi okumak için buraya tıklayınız.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir Yorum

  1. Demek çoğu şeyi bilmediğim gibi, biliyorum sandıklarımı da yanlış biliyormuşum. Bu TR 40 sorunu hani bitmişti ? Haniya Fransadan birşey almayacaktık ? Önümüzde tersine mühendislik için yeterince Microturbo vardı. Bir şirketimiz sonunda yaptı , seneler, uzun seneler de uğraştı. Son kullanıcı bundan memnun değil ki hala TR 40 lafları dolaşıyor ortalıkta. Gerçek ise, çok yazık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu