Savunma ve havacılık sanayii alanında küresel anlamda hatırı sayılır bir noktaya ulaşan Türkiye, D-8 ülkeleri ile bu alanda iş birliği yapmayı amaçlıyor.
Son yıllarda gerçekleştirdiği başarılı atılımlar ile adından söz ettiren Türk savunma ve havacılık sanayii sektörü, Türkiye’nin girişimleriyle 15 Haziran 1997 kurulan ve Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya’dan oluşan “Gelişen Sekiz Ülke (D-8)” ile bu alanda iş birliği yapmayı amaçlıyor.
DEİK Malezya ve Endonezya iş konseyleri Başkan Yardımcısı ve THY Teknik Genel Müdür Danışmanı Halil Tokel, Mısır ve İran dışındaki diğer üyelerin Türkiye ile hem savaş hem de ticari uçak üretilmesi konusunda isteklerinin olduğunu söyledi. Tokel, “Türkiye’nin uçak bakımı konusunda tesisler kurması istendi. Aşgabat’ta ve başka merkezlerde ‘Gelin uçak bakım fabrikaları kurun’ diyorlar. Sadece savaş uçaklarının bakım faaliyetinden yılda 1 milyar dolar gelir. Bu ülkelerde sivil ve askeri yüzlerce uçak var. Ayrıca Malezya ve Endonezya’nın savaş uçağı ihtiyacı var. Bizim MMU uçağımıza ilgi gösteriyorlar. Virüs sıkıntısı bittiğinde bu ülkelerle önemli projeler yapılacak” dedi.
Malezya ve Endonezya İş Konseyi Başkan Yardımcısı olarak bu ülkelerle birçok toplantı yaptığını söyleyen Tokel, “Bugüne kadar bu ülkeler ortak proje yapmamışlar. Siyasi ya da ekonomik nedenleri var. Ama şimdilerde işbirliği fikri güçleniyor. Pakistan her aşamada Türkiye’nin kardeş ülke olduğunu söylüyor. Malezya’nın bizimle ilişkileri çok iyi, yatırım yapmayı düşünüyor” diye konuştu.
TEK OTORİTE OLALIM
BİRKAÇ ay önce Pakistan’da D-8’in sivil havacılık otoriteleriyle bir toplantı yaptıklarını anlatan Tokel, şöyle devam etti: “Toplantıya Türk Hava Yolları Teknik olarak biz katıldık. Orada sunum yaptık. Üç öneri getirdik. Sekiz otoritenin bir araya gelerek, tek otorite olmasını istedik. Avrupa’daki havacılık otoritesi gibi. 8 ülkenin havacılık sanayilerinin koordine edilmesi talebinde bulunduk. Türk Hava Yolları Teknik olarak bu işi bizim yapabileceğimizi ilettik. D-8’deki sivil havacılık otoritelerini toplayacağız. Onları birbirleriyle tanıştıracağız. 8 ülkenin uçak bakım şirketlerini bir şemsiye altına almayı teklif ettik.” (Sabah)
Gelişen Sekiz Ülke (D-8)
D-8’in kurulmasına yönelik olarak atılan ilk adımı, Türkiye’nin daveti üzerine İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya’nın katılımıyla 22 Ekim 1996 tarihinde İstanbul’da düzenlenen “Kalkınmada İşbirliği Konferansı” oluşturmuştur. Bu konferansın ardından gerçekleştirilen hazırlık çalışmaları mahiyetindeki üç Komisyon ve iki Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısını müteakip, 15 Haziran 1997 tarihinde İstanbul’da yapılan Devlet/Hükümet Başkanları Zirvesi ile D-8 resmen kurulmuştur.
İstanbul Zirvesi’nde, D-8’in yapısına ve çalışma yöntemine ilişkin olarak bir Bakanlar Konseyi Belgesi kabul edilmiştir. Bu belgeye göre, D-8; Zirve, Konsey ve Komisyon’dan oluşan üç ana organı bulunan ve faaliyetlerinde gerekli eşgüdümü sağlamak üzere İstanbul’da tesis edilen bir İcra Direktörlüğü’ne haiz bir yapıya kavuşturulmuştur.
1997 yılında D-8 İcra Direktörü olarak atanan Emekli Büyükelçi Ayhan Kamel, 2006 yılına kadar bu görevi üstlenmiştir. Mayıs 2006’da yapılan D-8’in 9. Bakanlar Konseyi Toplantısı’nda, İcra Direktörlüğü Genel Sekreterliğe dönüştürülmüş; Sekretarya’ya Endonezya tarafından Genel Sekreter, İran tarafından Direktör ve ülkemizden ise İktisatçı ataması yapılmıştır. Halihazırda Genel Sekreter ataması Malezya tarafından yapılmış bulunmaktadır.
Son D-8 Zirvesi (9. Zirve) 20 Ekim 2017 tarihinde İstanbul’da, 18. Bakanlar Konseyi (3 Kasım 2018) ise Antalya’da yapılmıştır. 2015 ve 2016’da Dışişleri Bakanları toplantıları Birleşmiş Milletler Genel Kurulu marjında New York’ta düzenlenmiştir. Son D-8 Komisyon Toplantısı (42.) 9-10 Ekim 2019 tarihlerinde D-8 Sekretaryası tarafından İstanbul’da gerçekleştirilmiştir. Bir sonraki Zirve’nin Bangladeş’te yapılması öngörülmektedir. (Dışişleri Bakanlığı)
Kaynak: SavunmaSanayiST.com
“…Mısır ve İran dışındaki diğer üyelerin…” :
(D-8) – (D-2) = D-6 :
Mâkul…