Türkiye’nin Stratejik Sistemleri: İnsansız Hava Araçları

Roketsan-ATMACA-Banner

Şüphesizdir ki muharebe ortamlarında düşmanının her adımını “kesintisiz” izliyor olmak, atış destek vasıtalarına ve operasyonel birliklere her an bilgi sunmak yani Görüntü İstihbaratı (IMINT), hayati öneme sahiptir. IMINT; keşif podu takılmış savaş uçakları, özel donanımlarla donatılmış İnsanlı Keşif Uçakları (İKU) ve İnsansız Hava Araçları (İHA) tarafından icra edilebilmektedir. İHA’lar, savaş uçakları ve İKU’lara göre düşük operasyon maliyetleri, uzun süreli havada kalış ve düşük hızda seyir yetenekleri, daha az sayıda personel gereksinimi gibi sebeplerden ötürü çok daha öne çıkmaktadırlar.

İnsansız Hava Araçları (İHA) ve Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA); kullanan ordunun zayiat sayısını azaltan, ekonomiden ve zamandan muazzam tasarruf sağlanmasına sebep olan, düşman unsurlar üzerinde yoğun baskı kurabilen son derece stratejik öneme sahip, muharebelerin seyrini değiştirebilen sistemlerdir. Örnek vermek gerekirse dağda olduğu haberi alınan 3-5 terörist için arama yapacak olan 300-400 askerin işini, tek başlarına yapabilmektedirler. Bu sayede pusu ve diğer sebeplerden ötürü verilecek zayiatın önüne geçilmektedir. Düşük uçuş masrafları sayesinde ekonomik açıdan, üstün keşif ve gözetleme yetenekleri sayesinde ise zamandan tasarruf edilmektedir. Silahlı olarak görev yapabilme yetenekleriyle gördüklerini indirmekte ve terörist unsurlar üzerinde endişe yaratabilmektedirler. Şuan ki durumda teröristlerin eskisi gibi 50-100 kişilik değil sadece 3’erli 5’erli gruplar şeklinde hareket edebilmeleri ve SİHA atışıyla son dönemlerde çok sayıda sözde üst düzey yöneticinin etkisiz hale getirilmesi de bunun ana sebebidir.

STM Banner

ELAZIĞ Ä°HA ÜSSÜ ile ilgili görsel sonucuTürkiye, 90″lı yıllarda ABD’den tedarik ettiği GNAT-750 ve 2010 yılında İsrail’den tedarik ettiği HERON’lar (10) ile ilk İnsansız Hava Araçlarına kavuştu. GNAT’lar uzun süre kullanıldı ancak HERON’lar, lojistik birtakım sebepten ötürü etkin olarak kullanılamadılar. Türkiye, 2011 yılında ABD’den MQ-1 Predator tipi İHA ve SİHA satın alma talebinde bulundu ancak daha önce olduğu gibi bu talep de yine reddedildi. Bunun üzerine kamu ve özel sektör, milli S/İHA geliştirmek üzere kolları sıvadı. Uzun süren geliştirme faaliyetlerinin ardından 2014 yılından itibaren Taktik sınıfta Baykar Makine üretimi Bayraktar TB2  S/İHA, bir üst sınıfta (MALE) ise TUSAŞ üretimi ANKA S/İHA hizmete alındı. Mevcut durumda; Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Milli İstihbarat Teşkilatında, 75 adet Bayraktar TB2, 24+ adet ANKA olmak üzere toplamda 99+ adet milli İHA ve SİHA görev alıyor. %95’in üzerinde yerli imkanlarla üretilen Bayraktar TB2’nin ve ANKA’nın teslimatları devam ederken, bir üst model AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracının da gelişimi sürüyor.

Baykar Makina Bayraktar TB2

Hava Kalış Süresi:24 saat
Servis İrtifası:25.000 ft
Seyir Hızı:70-80 knots
Faydalı Yük Kapasitesi:<55kg  (4 MAM-L + FLIR = 135kg)
Maks. Kalkış Ağırlığı:650 kg
Gövde Uzunluğu:6.5 m
Kanat Açıklığı:12 m
Görev Kabiliyetleri:Görüntü İstihbaratı, Taarruz

TUSAŞ ANKA

Hava Kalış Süresi:24 saat
Servis İrtifası:30.000 ft
Seyir Hızı:>75 knots
Faydalı Yük Kapasitesi:250kg
Maks. Kalkış Ağırlığı:1.500kg+
Gövde Uzunluğu:8 m
Kanat Açıklığı:17 m
Görev Kabiliyetleri:Görüntü İstihbaratı, Taarruz, Sinyal İstihbaratı, SATCOM Veri Bağı, SAR Radar

 


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu