BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, KEMANKEŞ Mini Seyir Füzesi’nin oyun değiştirici özelliklerine değinerek açıklamalarda bulundu.
KEMANKEŞ Füzesi’nde değinen Selçuk Bayraktar, “Türkiye’nin kocaman bir mühimmat ailesi var. Roketsan’ın, ASELSAN’ın, TÜBİTAK SAGE’nin geliştirdiği ürettiği.KEMANKEŞ biraz daha minyatür sınıfta, akıllı otonom seyir füzesi diye tabir edebileceğimiz bir mühimmat. Biraz daha o yönüyle ve yapay zeka tabanlı görüntü işleyerek hedefi bulmasıyla diğerlerinden ayrışıyor.
BAYKAR, özellikle BAYRAKTAR TB2’ye yönelik böyle uzun menzilli bir mühimmat arayışı içinde bunu yaptı. Yoksa Türkiye’nin çok daha gelişmiş seyir füzeleri de var. ÇAKIR var, SOM var süpersonik füzeleri de var o anlamda Türkiye çok büyük bir yol katetti.
Böyle ufak, farklı sınıfta daha otonom minyatür mühimmatlara da ihtiyaç duyuyorduk. Onun için KEMANKEŞ’i geliştirdik.” ifadelerinde bulundu.
KEMANKEŞ Mini Seyir Füzesi
Milli imkanlarla geliştirilen KEMANKEŞ Seyir Füzesi; 1.73 metre uzunluğa ve 1.25 metre kanat açıklığına sahip. Füze, 6 kilogram ağırlığında faydalı yük taşıyabiliyor.
Azami ağırlığı 30 kilogram olan dolanan mühimmat; 2 eksenli stabilizasyona, 36x zooma ve 2.8 kilometre menzilli lazer mesafe ölçere sahip bir kamera sistemi ile donatıldı. BAYKAR’ın, daha ağır ve uzun menzilli dolanan mühimmatlar üzerine de çalıştığı tahmin ediliyor.
Yapay zeka destekli optik güdüme sahip KEMANKEŞ, 18.000ft irtifaya kadar görev yapabiliyor. Azami 0.7 Mach süratle hedefine dalışı gerçekleştirebilen mühimmatın normal seyir sürati ise 0.3 Mach.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com