Seri üretim ilk KF-21 savaş uçağında montaj başladı

Roketsan-ATMACA-Banner

Güney Kore, ilk seri üretim KF-21 Boramae savaş uçağının nihai montaj aşamasına geçti. Savunma Tedarik Programı İdaresi (DAPA), entegrasyon sürecinin tamamlanmak üzere olduğunu açıkladı.

Güney Kore’nin savunma tedarik kurumu DAPA, Sacheon kentindeki Korea Aerospace Industries (KAI) tesislerinde, ilk seri üretim KF-21 Boramae savaş uçağının nihai montajına başlandığını açıkladı. Montaj süreci; gövde, kanatlar, motor kaplamaları, kuyruk yapıları, iniş takımları, uçuş kontrol sistemleri, motorlar ve aviyonik sistemlerin entegrasyonunu kapsıyor.

STM Banner

Bu aşamadan sonra yer testleri yapılacak, ardından uçuş testlerine geçilecek. DAPA, bu gelişmenin “parça üretiminden uçak seviyesindeki entegrasyona geçiş anlamına geldiğini” ve ilk üretim biriminin neredeyse tamamlandığını belirtti.

Teslimat 2026’da planlanıyor

Nihai montaj süreci, Temmuz 2024’te başlatılan üretim faaliyetlerinden yaklaşık on ay sonra gerçekleştiriliyor. Uçağın kabul testlerinin ardından 2026’nın ikinci yarısında Güney Kore Hava Kuvvetleri’ne (ROKAF) teslim edilmesi planlanıyor.

KF-21 projesi, 2015 yılında başlatılan ulusal bir savunma programı kapsamında, yaşlanan F-4E Phantom II ve F-5E/F Tiger II uçaklarının yerini alması için geliştirildi. F-4E uçakları, 2024 yılında envanterden çıkarıldı. Uçağın geliştirilme süreci on yıl altı ay sürdü; süreçte 600’den fazla yerli şirket görev alıyor ve program %65 yerlilik hedefliyor. AESA radar ve görev kontrol bilgisayarı gibi bazı sistemler yerli olarak üretildi.

KF-21-AESA-Radar-3

Motor gücü ve sözleşme detayları

KF-21, her biri 57.8 kN itki (art yakıcıyla 97.9 kN) sağlayan iki adet General Electric F414-GE-400K turbofan motoruyla güçlendiriliyor. KAI, 25 Haziran 2024’te DAPA ile yaklaşık 1.41 milyar dolar bir sözleşme imzaladı. Bu kapsamda 20 adet Block I uçağın düşük oranlı başlangıç üretimine geçildi.

Anlaşmada eğitim ve lojistik destek de yer alıyor. Başlangıç üretimi; küçük parça işleme, bileşen üretimi ve gövde alt montajlarını kapsadı. 2025 yılında, 20 uçaklık ikinci bir sözleşmenin daha yapılması bekleniyor.

Teknik özellikler ve görev kabiliyeti

KF-21 Boramae, çift motorlu ve 4.5 nesil süpersonik savaş uçağı olarak hava üstünlüğü ve hassas taarruz görevleri için geliştirildi. Uçağın maksimum kalkış ağırlığı yaklaşık 25.600 kg, ferry menzili yaklaşık 2.870 km ve azami hızı Mach 1.81 (yaklaşık 2.220 km/saat). 7.700 kg’a kadar mühimmat taşıma kapasitesine sahip.

F-22 Raptor benzeri açılı çift kuyruklar ve köşeli hava alıkları tasarımında yer alıyor. Sol hava alığı üzerinde entegre dahili top bulunuyor, bu yönüyle F-35A’yı andırıyor. Beşinci nesil sayılmasa da bazı düşük görünürlük özellikleri içeriyor ve F-35A filosuna maliyet etkin bir tamamlayıcı olması hedefleniyor. Aralık 2023’te Güney Kore, F-X III programı kapsamında 20 adet daha F-35A siparişi verdi. ROKAF, 2032’ye kadar toplam 120 adet KF-21 edinmeyi planlıyor.

Uçuş testleri devam ediyor

Uçuş testleri, 19 Temmuz 2022’de Sacheon Havalimanı’nda başladı. Testlerde dördü tek koltuklu, ikisi çift koltuklu olmak üzere altı prototip kullanılıyor. 2024 yılı sonuna kadar 1.000’den fazla test uçuşu gerçekleştirildi; 2026’ya kadar bu sayının 2.000’e ulaşması hedefleniyor. Testler arasında gece hava-hava füzesi atışları ve havadan yakıt ikmali de bulunuyor.

Meteor ve IRIS-T füzeleri başarıyla entegre edildi. Ayrıca Taurus KEPD 350 seyir füzesinin de entegrasyonu planlanıyor. AESA radar sistemi, modifiye edilmiş bir Boeing 737-500 uçağı ile test edildi. Uçuş kontrol yazılımı, görev bilgisayarı ve aviyonik sistemler Güney Koreli şirketlerce geliştirildi.

Meteor Füzesi

DAPA: Programda somut ilerleme sağlandı

Savunma Tedarik Programı İdaresi (DAPA), ilk üretim KF-21’in nihai montaj sürecinin, sistem geliştirme aşamasının başarıyla tamamlandığını ve programın önemli bir aşamaya geçtiğini gösterdiğini ifade etti. DAPA’nın GUzay Komutanlığı ve İletişim İş Birimi Direktörü Jeong Gyu-heon, “Bu başarıya hükümet kurumları, savunma şirketleri ve geliştirme ortakları arasındaki koordinasyon sayesinde ulaşıldı.” dedi.

Yetkililer, programın başarılı teslimatı ve savunma sanayine katkısı için tüm paydaşlar arasında kesintisiz iş birliğinin önemini vurguladı. İlk üretim partisindeki son uçağın 2028 yılına kadar teslim edilmesi planlanıyor.

Endonezya ortaklığı ve sorunlar

KF-X/IF-X projesi, 2014 yılında Endonezya ile ortaklıkla başlatıldı. Endonezya, yaklaşık 5.38 milyar dolar tutarındaki geliştirme maliyetinin %20’sini karşılamayı taahhüt etti. Ancak Güney Kore’nin iddialarına göre, 2018’den itibaren ödemeler gecikti. 2021’de ödemelere yeniden başlanmasına rağmen belirsizlik sürdü.

Mayıs 2024’te Endonezya, katkı payının yeniden gözden geçirilmesini talep etti. Ağustos 2024’te Güney Kore, Endonezya’nın katkı payını düşürmeyi kabul etti. Şubat 2025’te iki hükümet iş birliğini yeniden teyit etti. Ancak Endonezya’nın 50 adet KF-21 siparişi konusundaki taahhüdü belirsizliğini koruyor.

Aynı yıl KAI tesislerinde iki Endonezyalı mühendisin izinsiz USB bellek çıkarmaya çalıştığı tespit edildi. DAPA, Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi ve Savunma Karşı İstihbarat Komutanlığı tarafından yapılan ortak soruşturmada “gizli verilerin sızdırılmadığını” açıkladı.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com / armyrecognition

  savunmasanayist-banner
Başa dön tuşu