ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) en üst düzey silah satış uzmanı olarak görev icra eden Heidi Grant, 15 ay sonra görevini bırakma kararı aldığını açıkladı.
Pentagon’a bağlı Savunma Güvenlik İş Birliği Ajansı (DSCA) Direktörü olarak görev yapan Grant, bugün yayımladığı bir açıklamayla “federal hükümetten geçişini” duyurdu. Grant, 7 Kasım’a kadar görevde kalmaya devam edecek. Bu tarihten itibaren ise Grant’in koltuğunu DSCA Direktör Yardımcısı Jed Royal dolduracak.
Grant, DSCA’in 50 yıllık tarihinde kurumun başına geçen ilk sivil olarak tarihe geçmişti. Daha öncesinde DSCA’in başında hep bir asker görev yapıyordu. DSCA; Amerikan silahlarını satın almaya teşvik etme merkezi olarak hizmet ederken Dışişleri Bakanlığı ile zahmetli bir süreç olabilen silah satışlarının onaylanmasında koordineli bir şekilde hareket ediyor.
ABD’nin uluslararası partnerleri arasında oldukça bilindik bir isim olan Grant, 2010-2018 yılları arasında ABD Hava Kuvvetleri Uluslararası İlişkililer Müsteşar Yardımcısı olarak görev icra etmişti. Grant, bu görevde ABD Hava Kuvvetlerine ait ekipmanların uluslararası topluma yayılmasında oldukça etkin bir rol oynadı.
Grant Neden İstifa Etti?
Grant, görevinden istifa etmeden hemen önce ise ABD ordusu tarafından düzenlenen bir panele katıldı ancak istifa edeceğine dair herhangi bir ipucu vermedi.
ABD’nin yurt dışına sattığı bazı silahlarda tekrar düşünmesi gereken şeyler olup olmadığı sorulduğunda ise Grant, insansız hava araçlarına (İHA) atıfta bulundu.
“Biliyorsunuz, öyle bir şey ki, 10 yıl önce bizim baş tacımızdı. Ve o zamanki politikalarımız şuydu, bu teknolojiyi transfer etmeyeceğiz. Yani tahmin edin ne oldu? Stratejik rakibimiz [Çin] bu teknolojiyi transfer etti ve Ürdün, Suudi Arabistan ve BAE’de İHA’lar için önemli bir eğitim temeline sahip oldu. Bunu yapan biz olabilirdik. Oralarda biz olabilirdik. Onları eğitebilir ve danışmanlık hizmeti verebilir ve bu erişime sahip olabilirdik.”
“Buna bakmalı ve orada olmazsak stratejik rekabetimizin boşluğu dolduracağını söylemeliyiz. Ve bu, ileri teknoloji teknolojilerimizi transfer etmekten daha mı riskli sorusunu sormalıyız. Buna girmeyeceğim çünkü benden çok daha yukarıda bu çağrıları yapan çok sayıda harika insanlar var. Ama ben, bazen soruyorsunuz, ABD neden teknoloji transfer etmeli? Yani diğer seçenek stratejik rakibinizin harekete geçip boşluğu doldurması. Bunu mu istiyorsunuz?”
Grant, aynı etkinlikte yaptığı bir başka önemli açıklamada ise Amerika’nın Rusya ve Çin ile içerisinde olduğu stratejik mücadelenin ABD’nin partnerlerine silah satışlarına etki etmesi gerektiğini vurguladı.
Grant, her ne kadar ülke ismi vermese de iki ülkeye silah satışlarının onaylanmadığını kaydetti. Stratejik mücadele kapsamında ABD’nin “yeni bir bakış açısına” sahip olması gerektiğini savundu.
Bir örnek veren Grant, ABD’nin BAE’ye İHA satışına onay vermemesini eleştirdi ve Çin’in BAE gibi ülkelere İHA sattığını not etti.
DSCA’in son dört yılda onayladığı FMS (Yabancı Askeri Satışlar) miktarları ise şöyle.
- 2017: 41.93 milyar $
- 2018: 55.6 milyar $
- 2019: 55.4 milyar $
- 2020: 50.78 milyar $
ÖNERİLEN İÇERİK: Türkmenistan’a Bayraktar TB2 İhracatı
KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, DSCA