SOM Füzesi için Ukrayna motoru gündemde

Roketsan-ATMACA-Banner

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, SavunmaSanayiST’nin gündeme dair sorularını yanıtladı. Başkan DEMİR, SOM Füzesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

SavunmaSanayiST.com’un “Cumhurbaşkanlığı’nın İkinci 100 Günlük Eylem Planı kapsamında, 415 adet ilave SOM Seyir Füzesi’nin tedariki kararlaştırılmıştı. SOM Seyir Füzesi’nin seri üretimi ile ilgili olarak hangi aşamadayız? Özellikle TR-40 motorunun tedarikinde bir sorun oluşuyor mu?” şeklindeki sorusunu yanıtlayan Başkan DEMİR, şu açıklamalarda bulundu:

STM Banner

“Seri üretimler devam ediyor, TR-40’ın tedarikiyle ilgili şu anda resmi bir tavır yok. Elimizde zaten belirli süre üretimi devam ettirecek motorumuz var. Alternatif motor çalışmaları ve tedariki de var. Alternatif motorda bazı küçük dizayn değişiklikleri gerekebilir sonunda. Bu da zaten arkadaşlarım tarafından çalışıldı. Bu açıdan kısa vadede zaten sorun yok, uzun vadede de çözecek tedbirleri aldığımızı söyleyebilirim.”

SSB Söyleşi 2

Alternatif motordan kasıt olarak yerli KTJ-3200 mü yoksa Ukrayna çözümünün mü olduğuna da açıklık getiren Başkan DEMİR, “Bütün yumurtaları tek sepete koymamak adına Ukrayna ile de bir taraftan bağlantı yapıyoruz. Bir taraftan da kendi motorumuzun kullanılmasını sağlamamız gerekiyor. Kendi motorumuzun performansını arttırma konusunda da faaliyetler devam ediyor yani üç kanaldan diyebilirim; birincisi mevcut motorun kullanılması, ikincisi Ukrayna’dan motor tedariki hatta bazı konuların daha ileri aşamaya getirilip Türkiye’de montaj hattı kurulması gibi konuları düşünürken, kendi motorumuzun da tepki gücünü arttırmak ve daha uzun süre çalışacak motorları yapmak adına da desteklerimiz devam edecek.” dedi.

Söyleşinin devamına, buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz…

som
F-4 2020 Terminatör, 2 adet SOM Füzesiyle.

SOM Seyir Füzesi

SOM; her türlü hava şartında çalışabilen, yoğun şekilde korunan sabit ve hareketli kara ve deniz hedeflerine karşı geliştirilmiş, uzun menzil, düşük görünürlük, yüksek beka, yüksek vuruş gücü, yüksek hassasiyet, karşı tedbirlere karşı direnç ve operasyonel esneklik özelliklerine sahip güdümlü bir seyir füzesidir.

SOM Sisteminin modüler yapısı, farklı varyantların oluşturulmasına olanak sağlayarak benzer füze sistemlerine kıyasla daha fazla operasyonel esneklik sunmaktadır. 230 kg harp başlığı ağırlığına sahip füzenin toplam ağırlığı yaklaşık 600 kg’dır. Füzenin toplam boyu yaklaşık 4 metredir. Proje kapsamında teslimatı gerçekleştirilmekte olan SOM mühimmatları; SOM-A, SOM-B1 ve SOM-B2 varyantlarından oluşmaktadır. Ayrıca, TÜBİTAK-SAGE, hareketli su üstü hedeflerini vurma kabiliyetine sahip SOM-C1 ve SOM-C2 varyantlarının geliştirilmesi çalışmalarına da devam etmektedir.
F-35 platformu için geliştirilmekte olan bir varyant olan SOM-J füzesiyle ilgili faaliyetler ayrı bir proje kapsamında devam etmektedir. 2012 yılı Mayıs ayında başlayan ve Roketsan yükleniciliğinde yürütülen SOM-J Projesi’nde F-35 platformu geliştiricisi olan Lockheed Martin firması ile iş birliği yapılmaktadır. SOM Projesi kapsamında teslimi yapılacak taktik füzelerin tüm versiyonlarında ataletsel seyrüsefer, küresel konumlandırma ve yeryüzü referanslı seyrüsefer güdüm sistemleri bulunmaktadır. SOM-B1 ve SOM-B2 varyantlarında bunlara ilave olarak kızılötesi görüntülemeli (IIR) arayıcı başlık ve otomatik hedef algılama sistemi mevcuttur. SOM-A ve SOM-B1 varyantları yüksek patlayıcılı, basınç parçacık etkili harp başlığına sahipken, SOM-B2 varyantı ardışık delici tipi harp başlığına sahiptir. Tüm varyantlar JP-10 yakıtı ile beslenen turbojet motora sahiptir.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu