Geçtiğimiz günlerde sosyal medyaya bir video düştü. Mayıs 2021’de Suriye’de çekildiği iddia edilen videoda; tahminen Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ait bir Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç (TTZA) ve personeli, uzaktan komutalı silah sistemi (UKSS) ile bir hedefe atış gerçekleştiriyor. Hedef 2.1 kilometre uzaklıkta bulunduğu için SARP UKSS, atış esnasında otomatik süper yükseliş veriyor ve bu sayede atışların daha da isabetli olması sağlanıyor.
UKSS personeli atışa devam ederken bir ara SARP’ın kızılötesi kamerasına bir infilak anı yansıyor. Araçtaki personel, UKSS atışları sonucunda hedef binadaki bir şeyi infilak ettirdiklerini zannederken gerçek kısa sürede ortaya çıkıyor. Hedef binadaki terör unsurları, TTZA personeline yönelik olarak bir Anti-Tank Güdümlü Füze (ATGM) atışı gerçekleştirmiş. Personelin kızılötesi kamerada görünce ‘patlattık’ diye heyecanlandıkları şey de aslında ATGM’nin lançerden çıkışı esnasında meydana gelen ışıma.
ATGM bizim askerlerin aracına doğru yaklaşıyor ve sonucunda infilak ediyor. Anti-Tank Füzesi, muhtemelen aracın konumuna çok yakın bir yere veyahut sağ ön tarafına isabet ediyor ve olayda bir zayiat yaşanmıyor. Velhasıl kelam bizimkilerin verilmiş sadakası varmış. Çünkü büyük ihtimalle ateşlenen füze, 9M133 Kornet veya BGM-71 TOW. Bir TTZA’nın da bu tarz ATGM’lere mukavemet göstermesi oldukça zor. Bilindiği üzere Suriye’de, tankları hedef alan tanksavar saldırılarında dahi maalesef pek çok şehit verdik.
Her Zaman Bu Kadar Şanslı Olunabilir Mi?
Belki biraz da ATGM operatörünün acemiliği sayesinde bahsi geçen olayda, her hangi bir askerimiz şehit olmadı. Ancak her zaman bu kadar şanslı olunabilir mi? Olunamadığını Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatlarında gördük. Bu sebepten ötürü bilhassa Türkiye gibi birçok farklı harp coğrafyasında harekat icra eden ve özellikle de “ATGM Cehennemi” olarak adlandırılan Suriye’de yüzlerce askeri bulunan bir ülkenin, ATGM karşı tedbir sistemlerine karşı daha fazla yatırım yapması gerektiği bir gerçek. Hem hard-kill hem de soft-kill olarak, hem aktif hem de pasif olarak tabii ki…
Esasında bu anlamda güzel çalışmalar gerçekleştirildi ve gerçekleştiriliyor. SSB’nin girişimleri sonucunda ASELSAN, PULAT Aktif Koruma Sistemi (AKS)’ni geliştirdi ve M-60TM tanklarına entegre edildi. Yine AKKOR’un da geliştirme faaliyetleri son aşamada diye biliniyor. Ancak Türkiye; TTZA, MRAP, ZMA, ZPT ve AMT mevcudiyeti düşünüldüğünde 10.000’den fazla zırhlı kara aracına sahip. Bu sayı, her geçen süre zarfında da artıyor.
Dolayısı ile bu platformların hepsine AKKOR veya PULAT gibi AKS’lerin veyahut bunların light sürümlerinin entegre edilmesi, ekonomik ve teknik sebeplerden ötürü mümkün değil. Bunu Dünya genelinde de başarabilen bir ülke yok diye tahmin ediyorum. Bu sebepten ötürü daha az maliyetli ancak etkili çözümlere yönelmemiz gerektiği kanaatindeyim.
Bunlardan bir tanesi de ATGM-KTB. Hatırlanacağı üzere Meteksan Savunma, “Anti-Tank Güdümlü Füze Karşı Tedbir Sistemi (ATGM-KTB)”ni ilk kez IDEF’21 esnasında sergilemişti. Lazer tabanlı bir sistem olan ATGM-KTB ile SACLOS (Semi-Automatic Command to Line of Sight) güdümlü tanksavar füzelerinin etkisiz hale getirilebiliyor.
‘Elektro-Optik Karşı Tedbir’ sistemi olarak adlandırılabilen ATGM-KTB karıştırıcı ışık kaynağı, kompakt yapısı ve geniş görüş açısı sayesinde birçok kara platformuna kolayca entegre edilebilmektedir. Sistem, içeriğinde bulunan kızılötesi ışık kaynakları ile hedef füzenin izlik maddelerini taklit ederek, hedefleme sistemini karıştırmaktadır. ATGM-KTB, hard-kill aktif koruma sistemleriyle beraber de çalışabilmektedir.
ATGM-KTB gibi bir ürün ile birçok zırhlı kara platformu, ATGM mühimmatlarına karşı önemli ölçüde karşı tedbir yeteneği kazanabilir. Muhtemelen bahsi geçen olaydaki zırhlı araçta ATGM-KTB olsa idi füze dik bir şekilde yükselip farklı bir ana yönlenecekti.
İlgili videonun linkini aşağıya koyuyorum ancak oldukça küfürlü olduğunu vurgulamak isterim:
The Turkish armored vehicle was almost hit by the missile. Propably the country in the video is Syria. 30.05.2021
byu/Marsella1 inCombatFootage
Kaynak: SavunmaSanayiST.com