T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından “RF Teknolojileri Yol Haritası Çalıştayı” düzenlendi. SSB tarafından düzenlenen RF Teknolojileri Yol Haritası Çalıştayında tümdevre, kuantum, sinyal işleme, anten, pasif, katıhal, malzeme ve vakum konularına odaklanıldı. TSK, Üniversiteler, araştırma merkezleri, kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen çalıştayda 137 teknoloji konusu ele alındı.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından RF Teknolojileri Yol Haritası Çalıştayı düzenlendi. SSB’de düzenlenen çalıştaya Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekci, TSK, üniversite, araştırma merkezleri, kamu ve özel sektör temsilcileri katıldı.
Savunma Sanayii Başkanlığı, 2019-2023 Stratejik Planı çerçevesinde teknoloji kazanımı çalışmalarını bütüncül bir yaklaşımla planlanıyor, takip ediyor ve destekliyor. Güvenlik güçlerimize sürpriz etkisi oluşturacak kabiliyetleri haiz kılacak geleceğin teknolojilerine yatırım yapmak da SSB’nin stratejik hedefleri arasında ön sıralarda geliyor. Bu amaçla, ODAK Teknoloji Ağları (OTAĞ) oluşturularak teknoloji bazlı Ar-Ge Yol Haritaları yapılıyor. Bu yol haritalarıyla, güvenlik güçlerimizin ihtiyaç duyduğu teknolojilerde yurt dışı bağımlılığın azaltılması ve ülkemizin sektördeki rekabet gücünün artırılması amaçlanıyor. Yol haritaları; TSK, güvenlik güçlerimiz, sanayi, üniversite, araştırma kuruluşu temsilcileri ile bir araya gelinerek hazırlanıyor.
RF OTAĞI’nda 137 teknoloji konusu ele alındı
RF Teknoloji Yol Haritası Çalıştayı da bu kapsamda gerçekleştirilerek tüm paydaşlara OTAĞ faaliyetleri ve öne çıkan teknoloji konuları sunuldu. RF OTAĞ’ı tümdevre, kuantum, sinyal işleme, anten, pasif, katıhal, malzeme ve vakum konularına odaklanan 8 adet çalışma grubundan oluştu. Bu odak çalışma grupları tarafından 137 teknoloji konusu ve bunlarla ilişkili 190 alt konu önerildi, bu öneriler çalıştayda değerlendirildi. OTAĞ Sonuç Raporu’nun, 2020 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması ve RF Teknolojileri Yol Haritası’nın güncellenmesi planlanıyor.
RF (radyo-frekans) teknolojilerinin önemi
RF (radyo-frekans) Teknolojileri savunma ve güvenlik alanında radar, elektronik harp, askeri haberleşme ve uzay uygulamalarının temelini oluşturuyor. RF teknolojileri ülkelerin birbirlerine sürekli üstünlük sağlamaya çalıştıkları, ticari uygulamalarıyla milli gelire, askeri uygulamalarıyla milli güvenliğe doğrudan etkisi olan yoğun rekabet alanları olarak biliniyor. Bu nedenle, RF teknolojilerinde kendine yeten bir seviyede olmak, teknolojileri yerli ve milli olarak kazanmak, dünya ile rekabet edebilecek yetkinliğe erişmek istiklal ve istikbalimize etki edecek önemde.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com