STM’nin Ürettiği Ukrayna MİLGEM Korvetinin Adı Belirlendi

Roketsan-ATMACA-Banner

14 Aralık 2020’de Ukrayna ve Türkiye arasında, MİLGEM ADA Sınıfı Korvet üretimi için bir anlaşma imzalanmıştı. Ukrayna Donanması, üretilen korvetin adını “Hetman İvan Mazepa” olarak belirledi.

Konuyla ilgili olarak Ukrayna Donanması tarafından yapılan açıklamada, “Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, Ukrayna Donanması için inşa edilen ADA Sınıfı Korvetin adını, “Hetman İvan Mazepa” olarak belirledi. İlgili 586/2020 sayılı kararname, Devlet Başkanlığının internet sitesinde yayınlandı.” ifadelerine yer verildi.

STM Banner

Ukrayna’nın MİLGEM ADA Sınıfı Korvet Programı

Hatırlanacağı üzere; Ukrayna, 2020 yılında Türkiye’ye 1+3 adet ADA Sınıfı korvet siparişi vermişti. Kesin siparişi verilen korvet, STM ana yükleniciliğinde RMK Marine tarafından Türkiye’de inşa ediliyor. Geminin donatımının ise Ukrayna’daki Ocean Tersanesi’nde gerçekleştirilmesi planlanıyor. Ukrayna’nın opsiyon siparişlerini kesin siparişe dönüştürmesi durumunda ise yeni gemiler, tamamen Ukrayna’da üretilecek.

Eylül 2021’de kızağa konulan Ukrayna MİLGEM Korveti’nin, plana göre 2023 yılında deniz testlerine başlaması gerekiyor.

Ancak Ukrayna’daki savaş dolayısıyla MİLGEM Korvetinin donatım faaliyetlerinin, vakti geldiğinde Ukrayna’da yapılıp yapılamayacağı ise merak konusu. Planlanana göre 2022 yılı içerisinde Ukrayna MİLGEM Korveti, yedeklenerek donatım faaliyetleri için Ukrayna’ya teslim edilecek, 2023 yılı içerisinde ise deniz testlerine başlayacaktı. 50:50 formülüyle üretilecek gemiler için Ukrayna tarafına teknoloji transferi de yapılacaktı.

Ukrayna-MİLGEM

STM ana yükleniciliğinde Ukrayna için üretilecek ADA Sınıfı Korvet’te, gemisavar füzesi olarak Ukrayna üretimi NEPTÜN Füzesi seçilmişti. Ancak Ukrayna savunma sektörü, savaş esnasında büyük hasar aldı. Halihazırda, Roketsan üretimi ATMACA ve Boeing üretimi Harpoon Gemisavar Füzeleri değerlendiriliyor. İki füze de NATO standardında.

Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre ise Ukrayna’ya ait ADA Sınıfı MİLGEM korvetlerinin silahlanması şu şekilde olacak:

MİLGEM ADA Sınıfı Korvet (Ukrayna)

  • 76mm OTO Melara Super Rapid Deniz Topu
  • VL MICA NG Orta Menzilli Hava Savunma Sistemi
  • 35mm CIWS
  • ASELSAN STAMP 12.7mm Stabilize Silah Sistemi
  • 8x NEPTÜN veya ATMACA veya HARPOON Gemisavar Füzesi
  • 324mm MU90 Impact Torpido
  • ASELSAN veya Thales üretimi 3 Boyutlu Arama Radarı
  • Vision Master FT Radar
  • İskele ve sancak tarafında her biri 4 hücreli olmak üzere (4×2) toplamda 8 adet VLS

Hava Savunma Füze Sistemi: MBDA MICA

vlmica

Alexander Myronyuk: “Ukrayna için üretilecek ADA Sınıfı Korvetlerde hava savunma füzesi sistemi olarak, Avrupa merkezli MBDA üretimi MICA sistemi olasılığı değerlendirilmekte. Üretici, füzelerin Ukrayna’ya teslim edilmeye hazır olduğunu belirtti. Alınması planlanan sistem, sürekli gelişen ve korvet ile kullanım için uyarlanan modern bir sistemdir. Türk korvetleri, bu konuda çok daha fazla imkana sahip.” ifadelerine yer verdi.

MBDA üretimi MICA HSS’nin, hücumbotlar ve korvetler gibi küçük tonajlı gemiler için özel olarak tasarlandığı belirtilmekte. Sistem hali hazırda Fransız Naval Group üretimi gemilere, Hollanda SIGMA 10514, BAE Systems’den Khareef ve  Gowind fırkateynlerine kuruldu.

Donanma için geliştirilen MICA versiyonunun yetenekleri, hedefleri 20 km menzile  ve 9 km irtifaya kadar imha etme kabiliyeti sunmakta. Füzenin hızı ve manevra kabiliyeti, Mach 3’e varan hızlarda hareket eden hedefleri yok etmek için yeterlidir, bu da süpersonik füzeleri engellemeye olanak sağlamakta. Füze ayrıca, Sea-Skimming seyir füzelerini engelleme yeteneğine sahip.

SYS’de HAVELSAN ile Devam

HAVELSAN-ADVENT

Alexander Myronyuk: “Maalesef bugün Ukrayna savunma sanayii, devlet programı kapsamında oluşturulan ve uzun süredir geliştirilen Türk GENESİS – HAVELSAN üretimi – Savaş Yönetim Sistemi’nin kabiliyetlerini aşabilecek bir sistem sunamamaktadır. Dolayısıyla bu sistem, değişiklik olmadan Ukrayna korvetlerinde kullanılacak.”

Ayrıca, Türk GENESİS’in; taktik veri ağı Link 16 da dahil olmak üzere, iletişim ile otomatik komuta ve kontrol sistemleri için tüm NATO standartlarına zaten entegre edilmiş olduğu belirtilmelidir. Geminin orijinal sensör sistemleri, radar muharebesi ve telsiz kompleksinin de muhafaza edilmesine karar verildi. Bunlar Türk Donanması korvetlerinde olduğu gibi olacak.” dedi.

Defense Express, “Böylelikle Ukraynalı korvet, daha güçlü bir hava savunma sistemi sayesinde ADA’nın temel versiyonuna kıyasla Karadeniz’deki muadillerinden çok daha verimli olacak. Açıklamak gerekirse, “Buyan-M” sınıfı Rus korvetlerinin ve 22160 projesinin yeterli hava savunması yok, bu da Bayraktar TB2 Silahlı İHA’sının bile çalışmasına izin veriyor.” eklemesinde bulundu.

ÖNERİLEN İÇERİK: MİLGEM 6,7 ve 8’inci gemiler için süreç başladı


Kaynak: SavunmaSanayiST.com,

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu