Rafael ‘Sea Breaker’ı görücüye çıkardı

Roketsan-ATMACA-Banner

İsrailli Rafael firması, deniz ve kara platformlarına konuşlanabilen uzun menzilli füze sistemi “Sea Breaker”ı görücüye çıkardı.

30 Haziran 2021 tarihinde Rafael, Sea Breaker’ı tanıttı. Sea Breaker, GNSS’in kullanılmadığı ortamlarda tam operasyonel kabiliyet için Rafael’in elektro-optik, görüntü işleme, yapay zeka ve karar verme algoritmaları gibi teknolojik yeniliklerini kullanıyor. Bu özellikler, Sea Breaker’ı stratejik deniz ve kara hedeflerine karşı caydırıcı bir güç haline getiriyor.

STM Banner

Rafael, 5’inci nesil olarak adlandığı Sea Breaker füzesinin hem deniz hem de kara platformlarına konuşlandırılabileceğini açıkladı.

Sea Breaker

Şirket, Sea Breaker’in donanma ve topçu unsurları için önemli bir kuvvet çarpanı haline gelmesini öngörüyor. Şirkete göre sistem, Rafael’in yüksek hassasiyete sahip güdüm sistemlerini kullanarak modern muharebe alanındaki zorlukların üstesinden gelmek için tasarlandı.

Sea Breaker’ın, 300 kilometreye kadar mesafeden hassas vuruş yapabilmesi planlanıyor. Füze, gelişmiş IIR (Görüntüleyici Kızılötesi) arayı başlığı ile sabit veya hareketli deniz ve kara hedeflerine yüksek hassasiyet ile angaje olabilecek. Sea Breaker, bu başlık sayesinde yoğun elektronik harp uygulanan alanlarda dahi hedefe angajman gerçekleştirebilecek ve eski nesil RF güdümlü füzelerden daha etkili olacaktır.

SEA-BREAKER

Füze; hücumbot, korvet ve firkateyn gibi farklı boyutlardaki bir çok deniz platformundan fırlatılabilecektir. İsrail’in kıyı savunmasının temel unsuru olacak kara versiyonu ise Rafael’in SPYDER araçlarından fırlatılabilecek. Batarya mimarisi, müşteri isterlerine göre stand-alone (tek başına) veya bir komuta-kontrol ünitesi (CCU) ile çeşitli sensörlerle entegre bir çözüm olarak düzenlenebilecek.

Yapay zeka ile birlikte makine öğrenmesi ve veri tabanlı sahne eşleştirme teknolojisini kullanarak Otomatik Hedef Tespiti (ATA) ve Otomatik Hedef Tanıma (ATR) görevlerini gerçekleştirebilecek sistem, Rafael’e göre GNSS’nin kullanılamadığı alanlarda ve her türlü hava koşulunda tam operasyonel çalışabilecek. Sea Breaker’ın görev profili, deniz ve kara üstünde çok düşük irtifadan uçuşları (sea-skimming, terrain following low level flight) mümkün kılıyor.

SEA-BREAKER

Yüksek ses altı hızda  (0.8-0.9 Mach) uçan füze, hedefe önceden belirlenen noktalar üzerinden farklı açılardan ve rotalardan yüksek hassasiyet ile angaje olabilme kabiliyetine sahiptir. 250 librelik parçacık etkili harp başlığı ile tek bir füzenin, firkateyn deplasmanında bir gemiyi savaş dışı bırakabilmesi amaçlanıyor.

Füze, datalink kabiliyeti ile anlık olarak hedef ve rota güncelleme özelliklerine sahiptir. Ayrıca uçuş sırasında görevi iptal etme ve hedef hasarı değerlendirmesi (BDA) teknolojilerine de sahiptir.

Bu füzenin bir benzeri de ‘Orta Menzilli Gemisavar Füze Sistemi (OMGS)’ adı altında Türkiye’de geliştirilmektedir.

ÖNERİLEN İÇERİK: Orta Menzilli Gemisavar Füzesi Türk Donanması’na güç verecek


Rıfat Onur ÇAKIR / SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu