TCG ANADOLU’dan havalanan Bayraktar TB3’ler hedefleri vurdu

Roketsan-ATMACA-Banner

Bayraktar TB3, DENİZKURDU-II 2025 Tatbikatı kapsamında TCG ANADOLU gemisinden kalkarak kara hedefine fiili atış gerçekleştirdi. Bayraktar TB3’ün MAM-L mühimmatı ile yaptığı atışta hedefe tam isabet sağlandı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Karadeniz, Marmara, Adalar Denizi ve Doğu Akdeniz’de icra edilen DENİZKURDU-II 2025 Tatbikatı’na katılım sağlayan Bayraktar TB3, tatbikat kapsamında kara hedefine fiili atış gerçekleştirdi. Bu gelişme, kısa pistli gemilerden SİHA operasyon kabiliyetinin artırılması açısından kritik bir aşama olarak değerlendiriliyor.

STM Banner

Dünya havacılık tarihinde kısa pistli gemiden kalkış ve iniş yapabilen ilk insansız hava aracı (İHA) olan Bayraktar TB3’ün iki prototipi (PT-3 ve PT-4) daha önce, TCG ANADOLU gemisine art arda iniş ve kalkış yapmıştı.

Keşan’dan TCG ANADOLU’ya intikal etti

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, 11 Mayıs Pazar günü resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Bayraktar TB3’ün PT-3 ve PT-4 prototiplerinin TCG ANADOLU’ya art arda iniş ve kalkış anına ait görüntüleri paylaştı.

Bayraktar, paylaşımında DENİZKURDU-II Tatbikatı hazırlık uçuşları kapsamında Bayraktar TB3’lerin Keşan’dan TCG ANADOLU’ya intikal ettini belirtti. Görüntülerde, iniş yapan Bayraktar TB3’ün kanat altında ROKETSAN üretimi MAM-L mühimmatı taşıdığı görülmüştü.

Hedefe tam isabet

Roketsan tarafından geliştirilen MAM-L mühimmatı ile yapılan atış testinde, Aselsan üretimi ASELFLIR-500 ve CATS Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi kullanıldı. Sistem sayesinde hedefe tam isabet sağlandı.

ASELFLIR-500 ve TB3

İlk iniş-kalkış testi 2024’te tamamlandı

Bayraktar TB3, TCG ANADOLU’ya iniş-kalkış kabiliyeti kazandırılması amacıyla 19 Kasım 2024’te ilk test uçuşunu başarıyla tamamladı. 22 Nisan 2025’te yapılan “Kısa Pistli Gemiden Tam Otonom Kalkış-İniş Testleri” başarıyla tamamlandı.

Bayraktar TB3, mühimmat entegrasyon testleri kapsamında ROKETSAN üretimi MAM-T ve İHA-122 Süpersonik Füze gibi mühimmatlarla da atış gerçekleştirmeye devam ediyor. 17 Ocak 2025’te Edirne Keşan’daki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden iki adet MAM-T mühimmatı ile havalanan Bayraktar TB3, bu mühimmatla yapılan atış testinde de hedefe tam isabet sağladı. Nisan ayında ise Saros Körfezi’nde seyreden TCG ANADOLU gemisine 4 sorti uçuş gerçekleştirdi.

MAM-L mühimmatının teknik özellikleri

Roketsan tarafından geliştirilen MAM-L mühimmatı, düşük ağırlığı sayesinde İHA’lar ve hafif taarruz uçakları tarafından kullanılabiliyor. Sabit ve hareketli hedeflere karşı etkili olan mühimmat, farklı harp başlıkları ile yüksek hassasiyet sağlıyor.

MAM-L IIR

Teknik Özellikler:

  • Çap: 160 mm
  • Uzunluk: 1 metre
  • Ağırlık: 22 kg
  • Menzil: 15 km
  • Güdüm: Lazer Arayıcı Başlık
  • Harp Başlığı Tipleri: Zırh delici, yüksek infilaklı parçacık etkili, termobarik

Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  savunmasanayist-banner
Başa dön tuşu