Termal Görüntüleme Sistemleri nedir ve nasıl çalışırlar?

Roketsan-ATMACA-Banner

Her ne kadar görüntü yoğunlaştırıcılar ve düşük ışık seviyeli televizyonlar, genel olarak önceki aktif kızılötesi sistemlere göre üstün olsalar da sınırlamaları vardır. Özellikle performansları, ortamdaki ışık seviyesi ile duman ve toz gibi ciddi şekilde görüntüyü kısıtlayabilen meteorolojik koşullara bağlıdırlar.

Daha önceki tüm gece görüş sistemlerine göre termal görüntülemenin üstünlüğü, temel özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Termal görüntüleme sistemleri, diğer sistemlerin güvendiği yansıyan kızılötesi veya görünür radyasyon yerine, tüm sıcak nesneler tarafından doğal olarak yayılan radyasyonu tespit ederek işlev görmektedir. Görüntünün kalitesi, radyasyon karşıtlıklarına, görüntülenen nesnelerin ve arka planın sıcaklıkları arasındaki farka bağlıdır.

STM Banner

8 ila 14 mikronluk dalga boyları, atmosfer boyunca termal radyasyon iletiminin yüksek olduğu dalga boyu bölgelerinden birine denk gelir. Bu nedenle termal kameralar, nispeten uzun mesafedeki nesneleri tespit edebilir.

Çalıştıkları dalga boyları, termal görüntüleyicilerin nesneleri; pus, toz ve duman etkenleri arasında da tespit etmelerini sağlar. Termal görüntüleme cihazları kullanıldığında, geleneksel duman perdeleri etkisiz kalır. Sis, yağmur ve kar aynı zamanda içerdikleri su damlacıkları nedeniyle termal kameraların performansını olumsuz etkileyebilir.

Öte yandan, termal kameraların sıcaklık hassasiyeti 0,5 ° C’dir. Hatta 0.1 ° C ve sıcaklıktaki bu kadar küçük farklılıkları tespit etme yetenekleri, doğal veya yapay yollarla kamufle edildiklerinde bile hedefleri tespit etmelerini sağlar.

Termal radyasyonun hedeflerden algılanması için termal görüntüleme cihazları, çok düşük kriyojenik sıcaklıklarda tutulması gereken kadmiyum-cıva-tellürür dedektörleri içerir. Görüntü almak için dedektörler -200 ° C’ kadar soğutulur.

Birinci nesil termal kameraların ayrıca opto-mekanik bir tarayıcı içermesi gerekir. Bu, iki eksenli bir yalpa üzerinde veya birbirine dik eksenler etrafında salınan veya etrafında dönen, aynı zamanda uygun optikler tarafından toplanan hedeften radyasyonu alan ve bunu yansıtarak dikey ve yatay olarak toplayan bir aynadan oluşabilir.

Alandan gelen radyasyon tarafından toplandıklarından, detektörler bir ışık dizisi diyot dizisini sürmek için büyütülen, işlenen ve kullanılan analog elektrik sinyalleri üretir.

Diyotlar tarafından yayılan ışık, tarayıcı aynasının diğer tarafına yansıtılır ve bu, doğrudan bir mercek veya bir katod ışını tüpü ile uzaktan görüntüleme için bir vidicon’a yansıtılır.

Termal görüntüleme sistemi, herhangi bir görüntü yoğunlaştırıcısından açıkça daha karmaşıktır ve kaçınılmaz olarak, üretilmesi daha maliyetlidir. Ayrıca, kurulum problemleri de sunar, bu da termal görüntüleyicilerin tankların normal gün ışığı görme kanallarına entegre edilemeyeceği anlamına gelir. Bunun yerine, germanyum optiğiyle ayrı kanallara sahip olmaları gerekir.

Termal görüntüleme cihazlarının performansı, önceki gece görüş cihazlarının hepsinden daha üstündür ve hedeflerin tespiti gibi amaçlar için gün ışığında geleneksel duman perdeleri tarafından kamufle edilen veya gizlenen hedeflerin tespiti gibi amaçlar için de etkilidir. Bununla birlikte kabul edilebilir bir görüntü çözünürlüğü derecesi elde etmek için opto-mekanik tarayıcılara sahip birinci nesil termal kameralarda kullanılanlardan daha yüksek yoğunlukta detektör elemanları gerektirir.


Yazar: Hakan A.   |   Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu