TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi için beklenen haber geldi. Milli Savunma Bakanlığı; TF-2000, MİLDEN ve MUGEM’in ilk sac kesimlerinin gerçekleştirildiğini açıkladı.
SavunmaSanayiST.com tarafından derlenen bilgilere göre; TF-2000 Projesi’nin başlangıcına yönelik karar, 05.12.2007 tarihinde gerçekleştirilen Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısı sırasında alınmıştı. Son dönemde askeri gemi inşasında önemli bir hamle yapan Türk savunma sanayii, bu alanda tarihten beri süregelen gecikmelere teker teker sünger çekiyor.
Bu hamle kapsamında, yeni bir aşamaya geçildi. Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada; TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi, MİLDEN Milli Denizaltı ile MUGEM Milli Uçak Gemisi’nin sac kesim törenlerinin, İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda gerçekleştirildiği bilgisi paylaşıldı. Öte yandan bakanlık, Türkiye’deki tersanelerde halihazırda eşzamanlı olarak 31 farklı askeri geminin inşasının sürdüğünü vurguladı. Bu gemilerin bir kısmı, yurt dışı kullanıcılara teslim edilecek.
2030’da envantere girmesi bekleniyor
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından tasarım faaliyetleri yürütülen TF-2000 HSHM’lerin, normalde MİLGEM Projesi’nin 9, 10, 11 ve 12’nci gemileri olarak inşa edilmeleri kararlaştırılmıştı. Ancak son Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) toplantısı sırasında, bu gemilerin İSTİF Sınıfı Firkateyni olarak üretilmesi kararlaştırıldı. Bu kapsamda TF-2000’ler, MİLGEM Projesi’nin 13, 14, 15 ve 16’ncı gemileri olacak.
MİLGEM-5 TCG İSTANBUL Firkateyni, kısa süre önce envantere girdi. MİLGEM 6, 7, 8, 9, 10, 11 ve 12’nci gemilerin inşa faaliyetleri ise devam ediyor. İlk TF-2000 Sınıfı Hava Savunma Harbi Firkateyni’nin, 2030 yılına kadar hizmete girmesi bekleniyor.
Hizmete giren TF-2000’lerin bütün silah ve sensör sistemleri, tamamen Türk savunma sanayii tarafından üretilecek.
TF-2000’in Gözü: AKREP 500-NI ÇAFRAD
Örneğin TF-2000’nde kullanılacak radar bile başlı başına orta ölçekli bir savunma sanayii projesi. ASELSAN tarafından geliştirilen bu radara, AKREP 500-NI (ÇAFRAD Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar) diyoruz.
Daha önce bir prototipi, GABYA Sınıfı Firkateynin helikopter pistine entegre edilerek çeşitli testler gerçekleştirilmişti.
Bu radar yapısının içerisinde, birden fazla radar bulunuyor. Hedefin 450+ kilometreden tespitini yapacak Aktif Faz Dizinli Uzun Menzilli Arama Radarı (UMR), tespit edilen hedefin hava savunma füzeleri için aydınlatılmasını sağlayacak 150+ kilometre menzilli Aktif Faz Dizinli Aydınlatma Radarı, daha küçük hedeflerin çok hassas tespit ve takibini yapacak 150+ kilometre menzilli Aktif Faz Dizinli Çok Fonksiyonlu Radar ve Aktif Dönmeyen Tipte IFF-Dost Düşman Tanınlama Sistemi, ÇAFRAD içerisinde bulunacak.
TF-2000’deki Hava Savunma Silah Sistemleri
MİLGEM ADA Sınıfı Korvetlerde hava savunma silah sistemi olarak 10km menzilli ABD üretimi RAM (mühimmatında ambargo var) ve 76mm Ana Batarya Topu mevcut.
MİLGEM İSTİF Sınıfı Firkateynlerde ise 16’lı MİDLAS Hücresinden atılabilen 40km menzilli HİSAR-RF Füzeleri, 4km menzilli GÖKDENİZ Hava Savunma Topu-CIWS ve 76mm Ana Batarya Topu mevcut.
MİLGEM TF-2000’de ise muhtemelen 64’lü MİDLAS bulunacak. Ayrıca bu MİDLAS taarruz konfigürasyonunda olacak. Yani sadece 40km menzilli HİSAR-RF değil 100km menzilli SİPER Blok-1 ve 150km menzilli SİPER Blok-2 Hava Savunma Füzelerini de kullanabilecek. Ayrıca bu hücrelerden; ATMACA, GEZGİN ve diğer kara/deniz hedeflerine taarruz kabiliyetli füzeler de atılabilecek.
Libya Örneği Üzerinden TF-2000
Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Libya’da gerçekleşirken faaliyet sırasında, çok ciddi bir hava tehdidi mevcuttu. Karadaki durum stabil olmadığı için karadaki birliklerimizin hava savunmasını, denizden GABYA Sınıfı Firkateynlerimiz gerçekleştirdi.
Azami 40km menzilli SM-1/ESSM füzeleriyle GABYA Sınıfı Firkateynler tarafından bu görev başarıyla gerçekleştirildi ve pek çok SİHA düşürüldü.
Ancak firkateynlerdeki füzelerin menzillerinin kısa olması hem onların kıyıya yakınlaşmasını zorunlu kıldı hem de karadaki birliklere kısıtlı bir hava savunma desteği sağlandı. Kıyıya yaklaşan firkateynler, gününüzde nispeten uzun menzilli taktik füzelerin elden ele dolaştığı muharebe sahasında büyük riske girdi. TF-2000 orada olsaydı ise biz bir kere bütün Libya topraklarındaki hava araçlarını yaklaşık 1.5 kat daha uzaktan tespit edebilecektik.
İlaveten ise 100-150 kilometre hava savunma füzeleri sayesinde çok daha etkin bir hava savunma kabiliyeti gösterecektik. Yine kara hedeflerini, GEZGİN ve ATMACA ile hedef alabilecektik. Ayrıca 8300 tonluk TF-2000, bir lojistik üs görevi görecekti.
Son olarak, 4 adet TF-2000 = Mavi Vatan’ın Tamamının Hava Savunma Şemsiyesi İçerisine Girmesi.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com