UMTAS-GM: En tehlikeli Türk tanksavar füzesi

Roketsan-ATMACA-Banner

Roketsan, UMTAS-GM Füzesi üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor. İlk atış testi başarıyla gerçekleştirilen UMTAS-GM, en tehlikeli tanksavar füzelerinden biri olacak.

Son dönemde muharebe sahasında, tanksavar füzelerin kullanımı eşi görülmemiş bir şekilde artıyor. Tanksavar füzelere yönelik artan talep, daha karmaşık güdüm teknolojisine ve yüksek hassasiyete sahip füzelerin geliştirilmesine yol açıyor.

STM Banner

Bu doğrultuda Roketsan’ın da UMTAS-GM adındaki bir füzeyi geliştirdiğini, ilk kez SavunmaSanayiST.com olarak sizlerle Nisan 2023’te paylaşmıştık. Geliştirme faaliyetleri devam eden UMTAS-GM Füzesinin özellikleri belli oldu. UMTAS-GM’nin iki ayrı ana konfigürasyonu olacak ve menzili 50 kilometreye kadar ulaşabilecek. Özellikle UMTAS-GM Blok-2, hem güdüm hem de menzil avantajlarıyla en tehlikeli Türk füzelerinden biri olacak.

UMTAS-GM Blok-1

İlk konfigürasyon olan UMTAS-GM Blok-1’de, iki farklı arayıcı başlık seçeneği bulunuyor. Kızılötesi Görüntüleyici Arayıcı (IIR) veya Yarı Aktif Lazer Arayıcı Başlık (YAL) entegreli kullanılabilen sistem, kara araçlarından atıldığında 1 ila 16 kilometre, helikopterlerden atıldığında ise 1 ila 20+ kilometre menzile ulaşabilecek.

KMC-U
KMC-U üzerindeki CİRİT ve UMTAS-GM Blok-1 Füzeleri

0.3-0.7 Mach uçuş hızına ulaşabilen ve gece/gündüz atılabilme özelliğine sahip olan UMTAS-GM Blok-1’e Tandem Anti Tank, Yüksek İnfilaklı Parçacık Etkili, Termobarik harp başlıkları takılabiliyor. Sistem sahip olduğu harp başlığı tipine göre; ana muharebe tankı, zırhlı personel taşıyıcı, kamyon, arazi aracı, hafif korugan, siper, bina, alçak irtifada uçan helikopterlere karşı kullanılabiliyor.

Sahip olduğu süzülme kabiliyetini kullanarak güvenlik güçlerine sütre gerisinden atış kabiliyeti sunan UMTAS-GM Blok-1 bu sayede düşman unsurların atış menziline girmeden emniyetli mesafelerden hedef imha edilebiliyor. Kızılötesi görüntüleyici arayacı başlık konfigürasyonu sahip olduğu çift yönlü RF veribağı sayesinde atış boyunca kullanıcının UMTAS-GM’yi yönlendirmesine imkan tanırken, yarı aktif lazer arayıcı başlık konfigürasyonu otonom ve harici işaretleme kabiliyetleri dâhilinde kullanılabilecek.

Roketsan mühendislerinin üzerinde çalıştığı projede UMTAS-GM Blok-1 YAL’ın 2024 yılının ilk çeyreğinde, UMTAS-GM Blok-1 IIR’ın ise 2024 yılı son çeyreğinde envantere girmesi hedefleniyor.

Görüntüleyici Kızılötesi Arayıcı Başlığa sahip UMTAS-GM Blok-1 Füzesi, man-in-the-loop şeklinde kullanılabilecek. Yarı Aktif Lazer Arayıcı Başlığa sahip UMTAS-GM Blok-1 Füzesi ise ya atıcı platformda bulunan lazer işaretleyiciden ya da İHA gibi harici bir platform tarafından yapılan lazer işaretleme doğrultusunda hedefine yönelecek.

KMC-U

UMTAS-GM Blok-1 IIR ve YAL Teknik Özellikleri

Uzunluk1.72 m
Çap160 mm
Ağırlık41.3 kg (Füze), 25 kg (Kanister)
Menzil1-16 km (Kara Araçları), 1-20+ km (Döner Kanat)
Uçuş Hızı0.3-0.7 Mach
Harp Başlıkları·       Tandem Anti Tank

·       Yüksek İnfilaklı Parçacık Etkili

·       Termobarik

Güdüm·       Kızılötesi Görüntüleyici Arayıcı (IIR)

·       Yarı Aktif Lazer Arayıcı Başlık (YAL)

VeribağıÇift Yönlü RF Veribağı (IIR)
SeyrüseferAtaletsel Navigasyon
Lançer Konfigürasyonuİkili
PaltformMIL-STD-1760’a uyumlu hava, kara ve deniz platformları

UMTAS-GM Blok-2

Esas oyun değiştirici ise UMTAS-GM Blok-2 olacak. UMTAS-GM Blok-2; kara araçlarından atıldığında 1 ila 32+ kilometre, helikopterlerden atıldığında ise 1 ila 50+ kilometre menzile ulaşabilecek.

Gece/gündüz atılabilme özelliğine sahip olan UMTAS-GM-Blok-2, sahip olduğu harp başlığı tipine göre; ana muharebe tankı, zırhlı personel taşıyıcı, kamyon, arazi aracı, hafif korugan, siper, bina, alçak irtifada uçan helikopterlere karşı kullanılabilecek.

Esasında UMTAS-GM Blok-2 için İsrail’in ünlü füzesi Spike-NLOS’un muadili olacak denilebilir.

UMTAS-GM-Blok-2 itki kapasitesi ve süzülme kabiliyetini kullanarak sütre gerisinden atış imkânı da sunuyor. Bu sayede düşman unsurların atış menziline girmeden emniyetli mesafelerden hedef imha edilebiliyor. UMTAS-GM-Blok-2 üzerinde bulunacak Hibrit Arayıcı Başlık ile de kullanıcıya gece ve gündüz farklı dalga boylarında yüksek çözünürlüklü harp alanı görüntüsü sunabilecek.

Tasarım aşamasında bulunan projede sistemin 2025 yılı itibarıyla testlerinin başlaması ve envantere kazandırılması hedefleniyor.

UMTAS-GM-Blok-2’nin Teknik Özellikleri
Uzunluk~2 m
Çap~180 mm
Ağırlık~60 kg füze, <40 kg kanister
Menzil1-32+ km (Kara Araçları), 1-50+ km (Döner Kanat)
Uçuş Hızı0.3-0.85 Mach
Harp BaşlıklarıTandem Anti Tank

Yüksek İnfilaklı Parçaçık Etkili

Termobarik

GüdümCCD/IIR Hibrit Arayıcı Başlık
Lançer Konfigürasyonuİkili
PaltformMIL-STD-1760’a uyumlu hava, kara ve deniz platformları

Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu