ABD, Katar’ın Reaper SİHA Talebini Ağırdan Alıyor

Roketsan-ATMACA-Banner

Amerika Birleşik Devleti (ABD), Katar’ın yaklaşık bir yıl önce talep ettiği gelişmiş İHA’ların satışını yavaştan alıyor. Katar ise bu durumdan hiç hoşnut değil.

ABD merkezli Wall Street Journal gazetesinin özel haberine göre Katar’ın ABD’den yaklaşık bir yıl önce talep ettiği dört adet MQ-9B Reaper SİHA’lara yönelik satış izni hala çıkmadı. ABD Dışişleri, Katar’ın talebi hakkında hala bir adım atmış değil. Amerikalı yetkililer ise satışın neden onaylanmadığı konusunda açıklama yapmıyor.

STM Banner

Katarlı yetkililer, ABD’den tedarik etmek istedikleri İHA’ları terör faaliyetlerini önlemek, geniş doğal gaz sahalarını gözetlemek ve diğer alanlarda bölgedeki teröristlerin oluşturduğu tehditlere göz kulak olmak için kullanacaklarını belirtiyorlar.

Doha, aynı zamanda 2022 Dünya Kupası’na da ev sahipliği yapacağı için havadan gözetleme faaliyetlerinin hayati öneme sahip olduğunu düşünüyor.

Katar’ın Reaper Talebi

Katar’ın talep ettiği dört adet Reaper’ın toplam maliyeti ise yaklaşık olarak 600 milyon dolar civarında. Katarlı ve ABD’li yetkililere göre Katar’a Reaper satışının gerçekleşmesi Katar’ın bölgedeki savunma kabiliyetlerini ciddi ölçüde artıracak.

ABD’li yetkililer ve savunma uzmanları, bunun ABD’nin İran’ın oluşturduğu tehditleri önlemesine yardımcı olabileceğini kaydediyor. Katar ayrıca ayrı bir taleple F-35 savaş uçaklarını satın almak istiyor ancak bu talebine de henüz bir yanıt alabilmiş değil.

MQ-9B Predator SİHA/Avustralya
MQ-9B Reaper SİHA

ABD Dışişleri Bakanlığı bir diğer Körfez ülkesi olan BAE’nin Reaper talebine ise onay vermişti. Bu durum Katar’ı çileden çıkarmış durumda zira Katar, özellikle Afganistan’da ABD’ye çok büyük yardımlarda bulunmuştu.

Katarlı hükümet yetkilisi ise durumu şöyle açıklıyor:

“Bizim açımızdan hayal kırıklığı, [dış askeri satışlar] talebimizde neden bir gecikme olduğuna dair net bir gösterge olmamasıdır. Afganistan’daki son tahliye operasyonları, Katar’ın her zaman güvenlik ve istikrar amacıyla müttefiklerini desteklemeye hazır olduğunu kanıtlar niteliktedir.”

ÖNERİLEN İÇERİK: Silah Satışlarından Sorumlu En Üst Düzey Pentagon Yetkilisi İstifa Etti

Biden ve Şeyh Temim Reaper’ları Masaya Koyacak

Katar’ın henüz gündeme alınmayan Reaper talebinin Katar Emiri Şeyh Temim ve ABD Başkanı Biden arasında gelecek ay düzenlenmesi planlanan Beyaz Saray’daki toplantıda ele alınması bekleniyor. Konu, iki liderin ajandasında en üst sıralarda olacak.

ABD ve Katar arasındaki ilişkiler her ne kadar sağlıklıymış gibi gözükse de ABD’li yetkililer Katar’ın Müslüman Kardeşler, Hamas ve Türkiye ile olan bağlarından rahatsız.

Bazı ABD’li ve Katarlı yetkililerin yanı sıra dış politika uzmanları ABD Orta Doğu’dan geri çekilirken Körfez ülkelerinin Çin’e karşı Hint-Pasifik bölgesinde hayati bir rol oynayacağını düşünüyor.

Katar, ABD’nin bölgedeki en büyük hava üssü olan El-Udeyd’e de ev sahipliği yapıyor. ABD, bu hava üssünü bölgedeki operasyonlarda oldukça aktif bir şekilde kullanıyor. Hatta bu hava üssü bölgedeki operasyonlarda “sinir merkezi” konumunda.

Çin’in Körfez Ülkeleriyle Olan Bağları

Çin’in Orta Doğu’daki faaliyetleri ise ABD’li yetkilileri endişelendiriyor. Katar, 2018 yılında Çin’in teklif ettiği güvenlik iş birliği anlaşmasını reddetmişti. Bölgede ABD’nin diğer bir müttefiki olan BAE ise Çin ile gittikçe yakınlaşıyor.

WSJ’nin Mayıs ayında yayınladığı bir habere göre Amerikan istihbarat ajansları Çin ordusuna ait kargo uçaklarının BAE’deki bir havaalanına içeriği belli olmayan malzemeler taşıdığını rapor etmişti. BAE ve Çin arasında giderek genişleyen ilişkiler Biden yönetimini rahatsız ediyor. Bu durum da elbette BAE’ye yönelik silah satışlarına yansıyor.

BAE ve Çin
BAE ve Çin İlişkileri

Biden yönetimi her ne kadar BAE’ye yönelik F-35 ve Reaper satışına devam etme kararı almış olsa da teslimatlara hala yıllar var. ABD’li yetkililer “teslim öncesi, sırası ve sonrasında BAE’nin yükümlülükleri ve eylemleriyle ilgili olarak net bir karşılıklı anlayışa sahip ve emin olmak için” incelemelere devam edeceklerini vurguluyor.

ABD’nin MQ-9B Reaper satışı için anlaştığı diğer ülkeler arasında ise İngiltere, Avustralya ve Belçika yer alıyor.

Katar, Suudi Arabistan’ın ardından ABD’den FMS yoluyla en fazla askeri ürün satın alan ülke konumunda. Katar’ın 26 milyar doları aşan satın alma teklifleri bulunuyor. Bu ürünler arasında ise entegre hava ve füze savunma sistemleri, radarlar ve F-15 savaş uçaklarının en gelişmiş versiyonu, Katar’a özel olarak tasarlanan F-15QA Ebabil savaş uçakları yer alıyor.

ÖNERİLEN İÇERİK: Bayraktar TB2 Katar’da operasyonel oldu


KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, Wall Street Journal

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz
Başa dön tuşu