TUFAN Elektromanyetik Fırlatma Sistemi (EMFS)

Roketsan-ATMACA-Banner

ASELSAN, uzun menzil ve yüksek hız avantajları ile öne çıkan, önümüzdeki yüzyılın hava savunma silahı olarak değerlendirilen ve oyun değiştirici bir role sahip Elektromanyetik Fırlatma Sistemi (EMFS) teknolojisinin kazanılmasına yönelik olarak çalışmalarını 2014 yılından bu yana sürdürmektedir. Bu çalışmalar neticesinde geliştirdiği Elektromanyetik Top Sistemi (EMT) veya diğer bir isimle Elektromanyetik Fırlatma Sistemini (EMFS), 2017 yılında IDEF-2017 Savunma Sanayi Fuarında tanıtmıştır.

Ä°lgili resim

STM Banner

Geliştirme faaliyetlerine paralel olarak testleri faaliyetleri süren TUFAN EMT tarafından atılan mühimmatlar, saniyede hızı 2 bin ila 2 bin 500 metre  yani ses hızının 6 katını aşabiliyor.

Elektromanyetik Fırlatma Sistemi (EMFS) Nedir?

EMFS, üzerinden elektrik akımı geçen bir iletken taşıyıcıya yine elektrik akımı tarafından oluşturulan manyetik alan içerisinde dik olarak uygulanan kuvvetten faydalanarak nesnelerin yüksek hızlarda fırlatılmasını sağlayan bir sistemdir.

Elektromanyetik Fırlatma (EMF), silah sistemleri başta olmak üzere pek çok alanda kullanım potansiyeli taşıyan ve üzerinde tüm dünyada yoğun araştırma-geliştirme çalışmaları yürütülen bir teknolojidir. EMF teknolojileri sayesinde teknik olarak limitlerine ulaşılmış konvansiyonel barutlu silahlara nazaran çok daha yüksek namlu çıkış hızları sağlayan ve dolayısıyla çok daha uzun menzillerde yüksek tahrip etkinliği sağlayabilecek silah sistemleri geliştirilmesi mümkün hale gelmektedir.

EMF aynı zamanda, hâlihazırda sıvı ya da katı roket yakıtı kullanılan fırlatma uygulamaları ile hidrolik ya da pnömatik itki sağlayan uygulamalara da teknolojik bir alternatif oluşturmaktadır. Bu özellikleri ile EMF teknolojisi, uydu fırlatmadan başlayarak torpido fırlatma ve uçak gemilerinden uçakların kalkış için hızlandırılması (katapult) gibi alanlarda da uygulama potansiyeline sahiptir. Amerika Birleşik Devletleri tarafından son dönemde geliştirilen uçak gemilerinde de elektromanyetik fırlatma teknolojisine dayanan katapult sisteminin kullanıldığı bilinmektedir.

Elektromanyetik Top Sistemleri

EMF teknolojisinin konvansiyonel silahlara nazaran önemli üstünlüklere sahip uzun menzilli silah sistemlerinin geliştirilmesine olanak tanıyor olması sebebiyle Elektromanyetik Top (EMT) Sistemlerinin geliştirilmesi dünyada bu alanda yürütülen çalışmalar içerisinde önemli bir yere sahiptir. EMF konusunda ülkemizde yürütülen çalışmaların öncüsü olan ASELSAN da öncelikli olarak “Railgun” olarak da adlandırılan EMT Sistemlerinin geliştirilmesine odaklandı.

darbe güç kaynağı aselsan ile ilgili görsel sonucu

EMT Sistemleri yüksek mühimmat enerjisi ve 2000-2500 m/sn mühimmat çıkış hızı sayesinde; 300 km’nin üzerindeki mesafelere kadar etkili olabilecek bir topçu sistemi olarak kullanılabileceği gibi güncel hava tehditlerine karşı yüksek etkinlik düzeyine sahip bir hava savunma silahı olarak da görev yapabilecektir. Muharebe sahasında önemli bir teknolojik avantaj sağlayacak olan EMT Sistemlerinin getirilerinden birisi de akıllı mühimmatlar ile birlikte çok yönlü kullanım olanağı sağlamaları; başka bir deyişle tek bir sistemin farklı görevlerde kullanılabilecek olmasıdır. Çalışmaların ilk adımını ve mevcut odak noktasını oluşturan EMT Sistemleri sayesinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin kimyasal patlayıcı kullanılan konvansiyonel silahlara göre çok daha etkili silah sistemlerine sahip olması sağlanacaktır. EMT Sistemlerinin ilerleyen yıllarda güdümlü Hipersonik Mühimmat teknolojisinde sağlanacak ilerlemeler ile birlikte balistik füzelere karşı savunmada da kullanılacakları öngörülmektedir.

EMT geliştirme çalışmalarının yürütülmesi amacıyla ASELSAN bünyesinde bir Geliştirme Laboratuvarı kuruldu. Bu laboratuvarda EMT temel bileşenleri üzerinde araştırma ve geliştirme çalışmaları sürdürülmektedir.

Darbe Güç Kaynağı (DGK)

Darbe Güç Kaynağı (DGK), dakikalar içerisinde depoladığı enerjiyi milisaniyeler içerisinde boşaltarak mühimmatın yüksek hızlarda fırlatılması için gerekli olan kısa süreli ancak çok yüksek akımı sağlayan bileşendir. ASELSAN tarafından geliştirilmiş olan DGK modülleri, farklı sayılarda bir araya getirilerek ihtiyaçlar doğrultusunda farklı kapasitelerde darbe güç kaynaklarının üretilmesine olanak tanımaktadır. Ayrıca tasarlanan anahtarlama devreleri ile DGK modüllerinin ateşleme zamanları ayarlanabilmekte ve EMT tasarımı doğrultusunda en etkili anahtarlama seçenekleri uygulanabilmektedir.

Elektromanyetik Fırlatma Yolu (EMFY)

Darbe Güç Kaynağı tarafından sağlanan darbe akımını mühimmata itki olarak yansıtan ve mühimmatın fırlatılmasını sağlayan; konvansiyonel silahlardaki namlunun işlevine paralel bir işlev üstlenen mekanik yapıya Elektromanyetik Fırlatma Yolu (EMFY) ismi verildi. EMFY, temelde akımın armatür üzerinden geçmesine olanak tanıyacak iki iletken rayı barındıran yapıdır.

Mühimmat

DGK ve EMFY’ye ilave olarak EMT Sistemlerinin üçüncü temel bileşeni mühimmattır. Akıllı mühimmatlar alanındaki çalışmalarına 2010 yılında başlamış olan ASELSAN, bugüne kadar akıllı mühimmat ve tapa teknolojileri alanında geniş bilgi birikimi ve altyapı kazandı. EMT Sistemlerinin farklı görevlerdeki etkinliğinde önemli bir role sahip olacak olan Hipersonik Akıllı Mühimmatın geliştirilmesi bu alandaki en önemli teknolojik atılımlardan birisi olacaktır. ASELSAN akıllı mühimmatlar konusunda edindiği birikimi bu alana da aktararak EMT Sistemlerinde hava savunma amacıyla kullanılacak Hipersonik Akıllı Mühimmatların yurt içinde geliştirilmesine önderlik edecektir.

Ä°lgili resim


Kaynak: SavunmaSanayiST.com 

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu