Türk Hava Kuvvetlerinde Nasıl Pilot Olunur?

Roketsan-ATMACA-Banner

(Bu içerik SavunmaSanayiST.com’a aittir. Kaynak belirtilmeden kullanılması halinde hak talebinde bulunulacaktır.)

Bugün Hepimizin istediği, hepimizin hayali “Pilotlukla” ilgili, “Nasıl Pilot Olunur” sorusu ile ilgili genel olarak merak edilen konulara değinmek istiyorum.

STM Banner
  1. Adım – Hava Harp Okulu Başvurusu:

Savaş pilotu olmanın ilk adımı tabii ki buradan geçiyor. İlk olarak HHO’ya başvuru yapmanız ve kabul edilmeniz gerekiyor. Askeri bir Üniversite olduğu için Üniversite Sınav Puanı tutan her öğrenci alınmıyor. Puan yeterliliğinin yanında aranan bazı fiziki yeterlilikler, adli sicil konusunda yeterlilikler vs. gibi şeyler gerekiyor. Fazla uzun olmaması adına kısa kısa geçeceğim:

HHO’ya girmek isteyen kişinin:

– Gün ve aya bakılmaksızın doğum yılı baz alınarak en fazla 21 Yaşında olması,

– YGS ve LYS Sınavlarına katılması,

– Kişinin kendisinin ve 1. Derece akrabalarının herhangi bir terör örgütü ile bağlantısının bulunmaması, herhangi bir sebepten okul hayatı boyunca disiplin cezası almamış olması, herhangi bir sebepten sabıkalı olmaması, herhangi bir şekilde suç sayılan eylemlerde bulunmamış olması vs.

– Türk Silahlı Kuvvetlerinin Sağlık Yeteneği Yönetmeliği“nde belirtilen askerî okullara girecek öğrenci adaylarına ilişkin sağlık kriterlerine sahip olması (Göz bozukluğu bulunmaması, düz taban olmaması, boy-kilo sınırlarına uyması, konuşma ve duyma yetisinde eksiklik veya kusur bulunmaması, dilinin peltek, kekeme, tutuk vs. olmaması, şaşılık veya renk körlüğünün bulunmaması, sara histeri vs. gibi bir hastalığı bulunmaması, herhangi bir organ yönünden yetersizlik çekmemesi ve benzeri bir rahatsızlığının olmaması),

– Öğrenci Seçme Uçuşunda (ÖSU) başarılı sayılması,

– Seçmelerden önce yapılacak intibak eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamlamış olması,

– Ve seçmeler içinde yer alan mülakat tarzı ve sözlü, yazılı tarzı sınavlardan başarılı olması gerekmektedir…

Yani özetle HHO’ya girmek için her açıdan taş gibi olmalı ve öğretmen pilot nezaretinde T-41D uçağı ile yapacağınız uçuş eğitiminde başarılı olmalısınız. Yani uçağı kontrol altında tutmalı, pilotluk için gereken özveri, cesaret ve kararlılığı göstermeli, yalnız uçuşta başarılı olmalı ve havadayken baş dönmesi yaşamamalı, kusmamalı, mide bulantısı yaşamamalı ve benzeri herhangi bir rahatsızlık geçirmemelisiniz.Bu eğitimlerde 14 sorti uçuş eğitimi yapılır. 13 tanesi öğretmen pilot ile yapılır, hoca size uçağı anlatır, uçuşun temellerini öğretir. 14. sorti ise yalnızdır. Yani 14. uçuşa öğrenci kendisi tek başına çıkar. Kalkar, meydan turu denilen ve havaalanı üzerinde bir tur atmayı kapsayan uçuşunu yapar ve iniş yapar.

 

  1. Adım – Hava Harp Okulu Eğitimi:

HHO’ya girdiğiniz takdirde Mühendislik programları (Bilgisayar, Elektronik, Endüstri, Havacılık Ve Uzay), Fen Bilimleri, Askeri ve Sosyal Bilimler ve Yabancı Dil dallarından birinde lisans eğitimi alırken, akademik ve askeri derslerin yanında aynı zamanda Uçuş eğitimlerine de tabi tutulursunuz. Bu uçuşlarda yine T-41D uçağı ile (MFI-17 Mushshak ile değiştirilecek) icra edilir. Hava Harp Okulunu en fazla 5 Senede bitirmeniz gerekir. Harici durumlarda ve okulda bulunduğunuz zaman dilimi içerisinde HHO’ya giriş için yukarıda saydığım şartlardan herhangi birinin ihlal edilmesi durumunda elenirsiniz.

  1. Adım – Çiğli Uçuş Okulu:

Hava Harp Okulundan başarı ile mezun olan öğrenciler teğmen rütbesi ile 2. Ana Jet Üssü Çiğli de bulunan uçuş okulunda eğitime tabi tutulurlar. Uçuş ile ilgili teorik bilgi eğitimleri ve sınavları, yer eğitimleri ve simülatör eğitimlerinin yanında gerçek uçuş eğitimlerine de katılırlar. Sırasıyla 123. 122. Ve 121. Filolarda 3 Farklı uçak tipinde gereken başarıyı göstermeleri gerekir. 123. Palaz Filoda SF-260 (MFI-17 Mushshak ile değiştirilecek), 122. Akrep Filoda KT-1T (Hürkuş muadili) ve 121. Arı Filoda T-38 ile icra edilecek eğitimlerde başarılı olan pilotlar eğitimin başından sonuna gösterdiği başarıya göre ve istediği uçak tipine göre kıtalara atanırlar.

 

Başlangıç Uçuş Eğitimi:

Hava Harp Okulunu başarıyla tamamlayan pilot adayları, Çiğli Hava Üssü’ne bağlı Akhisar Meydan Komutanlığında konuşlu, çift kişilik SF-260D pervaneli uçaklar ile uçuşa başlarlar. Bu yaklaşık 30 saat/25 sortiyi kapsayan, beş ay süreli bir uçuş dönemidir. Pilot adayları yeterli sorti sonunda yalnız uçuş gerçekleştirirler. Eğitimin amacı; pilot adayını uçak ve çevre ortamına alıştırmak, onun kendine olan güvenini artırmak ve ona inisiyatif kazandırmaktır. Temel Jet Uçuş Eğitimi Başlangıç Uçuş Eğitimi’ni başarıyla tamamlayan pilot adayları, Çiğli Hava Üssünde konuşlu, KT-1T Turboprop uçakları ile uçuşa başlarlar. Takribi 100 saat/75 sortiyi kapsayan, 5,5-6 ay süreli bir uçuş dönemidir. Amacı, jet uçağı karakteristiklerine, hakimiyetine pilot adaylarını alıştırmaktır.

Tekâmül Uçuş Eğitimi:

Temel Uçuş Eğitimi’ni başarıyla bitiren pilot adayları, Çiğli Hava Üssünde konuşlu, çift kişilik T38A jet uçakları ile uçuşa başlarlar. Yaklaşık 110 saat/85-90 sortiyi kapsayan, altı ay süreli bir uçuş dönemidir. Amacı, muharip uçaklardan istenen uçuş görevlerini yeterli ölçülerde yerine getirebilecek bir seviyenin yakalanmasıdır. Çiğli Hava Üssünde uçuşlarını, kümülatif olarak ortalama 240 saat/190 sorti ve 17 ay süre ile tamamlayan pilot adayları, uzun bir maratonun sonunda, yarışı kazanıp hakketmiş oldukları brövelerini takarak, pilot adaylığından jet pilotu statüsüne hak kazanırlar.

Ulaştırma ve Helikopter Pilot Eğitimi:

Ulaştırma uçaklarında uçacak pilot adaylarında durum farklılık gösterir. Başlangıç ve Temel Jet Uçuş Eğitimi safhalarını başarıyla bitiren pilot adayları, Çiğli Hava Üssünde konuşlu, CASA CN-235-100M ulaştırma uçaklarında uçuşa başlarlar. Bu yaklaşık 90 saat/60 sortiyi kapsayan, altı ay süreli bir uçuş dönemidir. Kümülatif olarak ortalama 210 saat/160 sorti ve 17 ay süre ile uçuşlarını tamamlayan pilot adayları hakketmiş oldukları brövelerini takarak, pilot adaylığından Ulaştırma Pilotu statüsüne geçerler. Helikopterde uçacak pilot adaylarındaki durum da ulaştırma uçaklarındakine benzer olup, UH-1H helikopteri ile uçuşa başlayanlar 60 saat/50 sorti ve altı aylık süreler ile görevlerini tamamlayarak brövelerini almaya hak kazanırlar.

Jet Harbe Hazırlık:

Jet uçaklarında Harbe hazırlığa geçiş safhası (lead in flight) olarak adlandırılan bu safhada pilotlar, kıtalarında uçacakları uçak tiplerine göre Merzifon 5. Ana Jet Üssü Komutanlığı’nda konuşlu F-16 ve Eskişehir 1. Ana Jet Üssü Komutanlığında konuşlu F-4 uçakları ile uçuşa başlarlar. F-4 uçakları ile ortalama 85 saat/70 sorti uçuşu kapsayan altı aylık eğitimlerini tamamladıktan sonra harbe hazır pilot olarak kıtalarına atanırlar. F-16’larda tam harbe hazırlık maksadıyla Merzifon Hava Üssüne gönderilirler. Burada konuşlu F-16 uçakları ile ortalama 80 saat/65 sortiyi kapsayan altı ay süreli bir eğitimden geçerek harbe hazır bir muharip pilot olmaya hak kazanırlar. Jet harbe hazırlığın amacı; harekâtın tüm isteklerini yerine getirebilen, uçak donanımlarının gerektirdiği performansı farklı görev sahalarında kullanabilen, ikili ve dörtlü kolu yönetmede yeterli seviyede liderlik vasıflarını algılayabilen, gece ve gündüz her türlü hava şartlarında anılan istekleri yerine getirebilen, tam harbe hazır pilot statüsü kazandırmaktır.

Ulaştırma Harbe Hazırlık:

Ulaştırma pilotu statüsündeki uçuculardan bir kısmı Kayseri’de konuşlu C-130 ve C-160’larda uçuşa başlarlar. Ortalama 70 saat/35 sorti ve altı aylık bir sürede harbe hazır olurlar. Uçucuların bir bölümü ise CASA CN-235’lerde ortalama 40 saat/25 sorti ve üç aylık bir süre içerisinde harbe hazır hâle gelirler.

Tüm bu eğitim süreçlerinin ardından pilotaj becerisine sahip nitelikle personeller üsteğmen rütbesi ile görev yaptığı ve eğitimini aldığı uçak tipine göre bir filoya atanır ve eğitimler atandığı filoda sürekli olarak devam eder. Burada Eğitim kelimesini yalnızca bir şeyler öğrenmek olarak algılamak yanlış olacaktır, 4’lü kol liderliğine gelmiş hatta öğretmenlik sertifikası almış usta pilotlar bile bildiklerini taze tutmak amacıyla belli izin dönemleri haricinde sürekli olarak uçuşa çıkarlar.

Uçuş konusunda bir şekilde başarılı olamayan pilot adayları yer ekiplerinde yine subay olarak bir pozisyonda görev alıp, Hava Kuvvetleri saflarında yer almaya devam ederler.

Hava Kuvvetleri komutanlığımız bu konuda (abartısız ve herkesçe kabul ediliyor ki) dünyanın en iyi ve en kaliteli pilotaj eğitimini vermektedir. Pilotlarımızın tatbikat gibi organizasyonlarla farklı ülkelerin pilotları ile karşı karşıya geldiği dönemlerde gösterdiği başarılar tabir-i caizse gırladır… Bir takım terörist ve terörist destekçilerle her ne kadar son zamanlarda zarar verilmiş olsa da toparlanacak güç ve kudrete vakıf bir Personel ve Komuta kademesi her daim mevcuttur.

Bu konu vesilesiyle de geleceğimizin, yarınlarımızın sahibi, yazının başında belirtmiş olduğum yeterliliklere muktedir genç arkadaşlarımızın KARA, HAVA, DENİZ fark etmeksizin Harp Okullarını tercih etmelerini tavsiye ederim. Bir komutan bir orduyu, bir ordu bir ülkeyi kurtarır. Sakın “ben beceremem” gibi kötü ve olumsuz düşüncelere kapılmayın zira; “Muhtaç olduğunuz kudret damarlarınızdaki asil kanda mevcuttur!”

Ve ola ki KARA, HAVA ve DENİZ arasında bir tercihte bulunmakta zorlanıyorsunuz naçizane tavsiyemdir şunu asla unutmayın: “Gelecek Göklerde…”

 

Abdullah BEKCİ

Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu