F-35B’ler TCG ANADOLU’da nasıl kullanılacak?

Roketsan-ATMACA-Banner

Türk Deniz Kuvvetleri tarafından ısrarla istenen F-35B savaş uçakları herkesin bildiği gibi STOVL olarak kısaltılan kısa kalkış dikey iniş özelliğine sahip. Bu neden TCG-Anadolu ve TCG-Trakya gemilerinde kullanılmak üzere 16+ adet F-35B’nin Donanma Kuvvetlerine kazandırılması talep ediliyor. 

Fakat bu noktada savunma meraklılarının aklına takılan bir soru işareti bulunuyor. Şimdiye kadar paylaşılan bilgilerde TCG-Anadolu ve TCG-Trakya gemilerinde ‘katapult’ denilen fırlatma sistemi bulunmadığı anlaşılıyor. Bu sistem bulunmadan bir savaş uçağının bir gemiden kalkması ise oldukça zor olarak değerlendiriliyor. 

STM Banner

Basında çıkan haberlere ve paylaşılan bazı görüntülere bakarak F-35B’nin dikey olarak havalanabildiği düşünülse de, operasyonel şekilde yüklenmiş bir F-35B’nin bu şekilde kalkış icra edebilmesinin zor olduğu da söylentiler arasında. 

Ä°lgili resim

Peki, F-35B katapultsuz nasıl kullanılacak?

Katapult denilen sistemi uçak gemilerinde görmeye alışkın vaziyetteyiz. TCG-Anadolu ve TCG-Trakya gemilerinde ise bu sistemlerin bulunmaması onların uçak taşımasını olumsuz anlamda etkilemiyor. F-35B uçakları TVC – Thrust Vectoring denilen egzoz yönlendirme özelliğine sahip. 

TCG-Anadolu ve TCG-Trakya gemilerinde ise gemilerin ön tarafında bulunacak ve kaldıraç görevi görecek bir rampa yer alıyor. Gemilerin uzunlukları 232 metre olarak belirtiliyor. Bu mesafe boyunca güverte kısmında yer alan pistte F-35’ler nozzle normal pozisyonda olacak şekilde ivmelenmeye başlıyor. Rampa kısmına gelindiğinde ise nozzle aşağı-çapraz bakacak şekilde yönlendiriliyor ve uçak irtifa ve takat kaybetmeden gökyüzü ile buluşmuş oluyor.

İşte kısa kalkış denilen özellik tam olarak bu tür kalkışlara addediliyor. Bu tür kalkışlarla alakalı bir videoyu hemen aşağıda izleyebilirsiniz:


Kaynak: SavunmaSanayiST.com 

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu