Roketsan, Mesafece Düzeltme Kiti (MDK)’nin geliştirme faaliyetlerinde son aşamaya geldi. MDK sayesinde Türk top, obüs ve havan sistemleri, daha hassas vuruş kabiliyetine sahip olacak.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına binaen Roketsan, Mesafece Düzeltme Kiti’nin geliştirme faaliyetlerine devam ediyor. Edinilen bilgiye göre; Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan ve Roketsan tarafından yürütülen proje kapsamında, 2020 yılı içerisinde Mesafece Düzeltme Kiti’nin ön prototipleri üretildi ve devamında da entegrasyon faaliyetleri sonrasında ilk atışlar da başarıyla gerçekleştirildi.
Mesafece Düzeltme Kiti (MDK)
Roketsan; topçu, havan vb. büyük kalibre mühimmatın vuruş hassasiyetini artırarak hassas bir şekilde hedefe
yönlenmesini sağlamak amacıyla çalışmalar yürütmektedir. Bu kapsamda, mühimmatın ilk hız ölçümünün yapılıp hızdaki sapma değerini kullanarak tapayla bütünleşik kanatçıkların belirlenen zamanda açılmasını sağlayan ve oluşan hava freni yoluyla mesafece düzeltme yapan Mesafece Düzeltme Kiti (MDK) geliştirilmektedir.
Obüs sistemlerini belki de dünyada en aktif şekilde kullanan ordu olan Türk Silahlı Kuvvetleri, hassas vuruş kabiliyeti için güdümlü mühimmatlara önem veriyor. Obüslerin hassas vuruş yeteneğinin geliştirilmesi için MDK gibi sistemlere ilave olarak, kanatlı yapıya ve güdüm sistemine sahip uzun menzilli mühimmatlarının da geliştirileceği tahmin edilmekte. Halihazırda Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından T-155 FIRTINA Obüsü üzerinden, 40 kilometreye kadar menzildeki hedefler ateş altına alınabiliyor.
T-155 FIRTINA Obüsleri’nin 40 kilometre menzile erişebilmesi de yine Roketsan Dipten Yanma Ünitesi (DYÜ) sayesinde sağlanıyor. Dipten Yanma Ünitesi (DYÜ), 155 mm Topçu Mühimmatı’nın menzilini artırmak üzere kullanılmaktadır. DYÜ, 155 mm MOD274 top mermisinin menzilini yaklaşık %30 oranında artırmaktadır.
ÖNERİLEN İÇERİK: Roketsan’dan AKYA ve ORKA torpidolarının menzil bilgisine revize
Kaynak: SavunmaSanayiST.com