Türkiye’den F-35 Projesi’nde yeni hamle

Roketsan-ATMACA-Banner

Türkiye, F-35 üreticisi Lockheed Martin’in Avrupa’dan sorumlu eski bölge direktörü Stephen Williams ile Savunma Sanayii Başkanlığına bağlı iştiraklerden birisi olan SSTEK Savunma Sanayi Teknolojileri (SSTEK) arasında anlaşma imzaladı.

Stephen Williams, Mart 2020’de faaliyetlerine başlayan “Pentagon Strategies” adlı lobi firmasının kurucusu.

STM Banner

ABD’de yürürlükteki yasalara göre lobi kuruluşlarının yabancı devletler ya da şirketlerle yaptığı tüm anlaşmaları ve onlar adına yürüttüğü tüm faaliyetlerini Yabancı Ajanlar Bildirim Yasası (Foreign Agents Registration Act – FARA) çerçevesinde Adalet Bakanlığı’na bildirmesi gerekiyor. Bu kapsamda Williams’ın SSTEK ile yaptığı anlaşma da yasa gereğince halka açık bir şekilde paylaşılıyor.

Paylaşılan belgede her ne kadar F-35 programına geri dönüşle alakalı bir atıf bulunmasa da Williams, F-35 programını oldukça iyi bilen bir isim. 2016 yılında Lockheed Martin’den ayrılan Williams, Danimarkalı savunma ve havacılık firması Terma’nın başına geçti. Terma, F-35’in tedarik zincirinde yer alan bir firma. 70’ten fazla kritik öneme sahip parçalar Terma tarafından üretiliyor. Firma tarafından üretilen ürünler arasında kompozit parçalar ve radar elektronikleri yer alıyor.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, birkaç gün önce gerçekleştirdiği bir röportajda F-35 programıyla ilgili şu sözleri sarf etmişti: “1.4 milyar ABD Doları projeye verildi. Bir kısmı proje kapsamında şirketlerimiz tarafından kullanıldı. Bir kısmı projeye girmek için harcandı, bir kısmi ise uçak siparişleri için. Doğrudan ve dolaylı konular var.”

F-35 (4)

Ankara merkezli SSTEK şirketi, geçtiğimiz ay F-35 Lightning II Projesi ile ilgili olarak ABD’li Arnold & Porter şirketi ile 750 bin dolarlık bir anlaşma imzalamıştı. Edinilen bilgiye göre söz konusu anlaşma; ABD’nin önde gelen hukuk kuruluşlarından Arnold & Porter tarafından, Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) F-35 Lightning II ile ilgili olarak Türkiye’ye stratejik ve hukuki danışmanlık hizmetinin sunulmasını içeriyordu.

Anlaşma kapsamında altı ay sürecek olan stratejik ve hukuki danışmanlık hizmeti kapsamında firma, şu çalışmaları gerçekleştirecek:

• Firma; SSB ve Türk yüklenicilerinin, mevcut karmaşık jeopolitik ve ticari faktörleri dikkate ve ele alarak Müşterek Taarruz Uçağı Programı (“JSF Programı”) içinde kalmaları için bir strateji konusunda tavsiyede bulunacaktır.

• Firma, SSB’nin JSF Programı’nda stratejik bir müttefik ve değerli bir ortak olarak devam eden katılımıyla ilgili çıkarlarını ortaya çıkarmak ve anlamak için JSF Programı içindeki ABD ticari ortaklarına ve paydaşlarına yönelik bir faaliyet gerçekleştirecektir.

• Firma, programla ilgili ihracat kontrollerini ve ticari yaptırımları sürekli olarak izleyecek ve söz konusu yaptırımları açıklayacaktır.

Ayrıca ABD makamları tarafından açıklanan bilgiye göre; Arnold & Porter, SSTEK’e bahsi geçen konunun sonucu ile ilgili herhangi bir söz veya garanti vermeyecek ve imzalanan sözleşme de söz veya garanti olarak yorumlanmayacak. Sözleşme bedeli olan 750 bin ABD Doları her durumda ödenecek.

f-35

SSTEK Hakkında

SSTEK Savunma Sanayi Teknolojileri AŞ, 2016 yılında T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın %100 iştiraki olarak kurulmuştur. Şirketi, ülke savunması için kritik teknolojilerin yerli ve milli olarak geliştirilmesine ve üretilmesine destek vermek amacı ile yeni firmalar kurmakta ya da mevcut firmalara ortaklık sağlamaktadır.

F-35 Programında Ne Olmuştu?

Türkiye’nin S-400 alımı sebebi ile ilk olarak Türk Hava Kuvvetleri için üretilen 6 adet F-35 Lightning II savaş uçağının teslimatını askıya alan ABD, akabinde ise bu uçakları kendi hava kuvvetlerinin envanterine katmak için yasal karar çıkarttı.

Son olarak ABD, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarına binaen S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava Savunma Füze Sistemi tedarikinden sorumlu olan T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’na, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR’e, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Faruk YİĞİT’e, SSB Hava Savunma Daire Başkanı Serhat GENÇOĞLU’na ve ilgili dairede müdür olarak görev yapan Mustafa Alper Deniz’e CAATSA yaptırımları uyguladı.

ÖNERİLEN İÇERİK: Singapur’un F-35 alımında ALIS kaygısı


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu