
ABD Kongresi araştırmacılarına göre; Lockheed Martin ana yükleniciliğinde yürütülen F-35 Lightning II Programı, Türkiye’nin programdan çıkartılmasının ardından büyük sorunlarla karşılaşıyor.
Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) F-35 Lightning II tedarik zinciri, Türkiye’nin programdan çıkartılmasının ardından yaşanan parça kıtlığı sebebiyle karmakarışık bir hal almış durumda. Türkiye’nin programdan çıkartılmasının ardından yaşanan parça kıtlığı, COVID-19 sebebiyle diğer tedarikçi firmaların da üretimleri durdurması sebebiyle daha da arttı.
Bloomberg’in haberine göre, 2021 yılında tam oranlı üretime geçilmesi hedeflenen JSF F-35 Lightning II programında; hedeflenin altında kalan uçak güvenilirliği, teslimatların gecikmesi, Pratt&Whitney üretimi motorlarda yaşanan sorunlar ve tedarik zincirinde yaşan parça sıkıntısı, halledilmesi gereken kilit konular arasında yer alıyor.
Lockheed Martin’e göre projede yaşanan gecikmelerin %60’ı, projede görevli 20 tedarikçi firmadan kaynaklanıyor. Yaşanan gecikmeler ve artan maliyetler, program üyesi ülkelerin de zaman zaman tepkisine yol açıyor.
Önerilen İçerik:
Türk Savunma Sanayi Firmaları Joint Strike Fighter (JSF) F-35 Projesinde Neler Yapıyor?
Kaynak: SavunmaSanayiST.com