Türkiye Uzay Alanındaki İlk İhracatını Arjantin’e Uydu Satışıyla Gerçekleştirdi

Roketsan-ATMACA-Banner

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının himayesinde TUSAŞ, GSATCOM ve INVAP arasında Türkiye’nin ilk uydu ihracatı olan ARSAT-SG1 Uydu Projesinin imza töreni gerçekleştirildi.

15. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF’21) kapsamında düzenlenen imza törenine Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, TUSAŞ, GSATCOM ve INVAP yetkilileri katıldı.

STM Banner

Törende konuşan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Bugün imzaladığımız sözleşmeyle savunma sanayiimiz Milli Uzay Programı hedeflerine katkısını sürdürüyor ve bu alandaki kabiliyetlerini yurt dışına taşıyor. Türkiye’nin uydu üreticisi TUSAŞ’ın, iştiraki GSATCOM Uzay Teknolojileri AŞ ile birlikte gerçekleştireceği proje ülkemizin uydu teknolojileri alanındaki yeni nesil haberleşme uydu ailesi teknolojilerinin ilk ihracatı olarak kayıtlara geçecektir.” dedi.

TUSAŞ'tan Arjantin'e ARSAT-SG1 haberleşme uydusu ihracatı
TUSAŞ’tan Arjantin’e ARSAT-SG1 haberleşme uydusu ihracatı

ARSAT-SG1 Haberleşme Uydusu

Arjantin Ulusal Telekomünikasyon Şirketi ARSAT’ın Güney Amerika’daki haberleşme ihtiyaçlarını karşılayacak uydunun, Yer Senkron Yörüngede en az 15 yıl görev yapması planlandı. Yüksek çıkış kapasitesi ve elektrikli itki çözümüyle tasarlanacak ARSAT-SG1 Uydusunun, 2024 yılında teslim edilmesi planlanmaktadır.

TUSAŞ’ın uzay alanındaki iştiraki olan GSATCOM şirketi, Arjantin ulusal telekomünikasyon şirketi ARSAT S.A. için “Yüksek Çıkış Gücüne Sahip HTS Haberleşme Uydusu” teknolojileri ihraç edecek.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ile Arjantin merkezli INVAP S.E. ortaklığında Ankara ODTÜ Teknokent’te kurulan GSATCOM Uzay Teknolojileri AŞ, uluslararası pazarda önemli avantajlar sağlayacak yeni nesil haberleşme uydusu geliştirme programını 2019 yılında başlattı. Şirket fikri ve sinai haklarına tümüyle sahip olduğu yeni nesil haberleşme teknolojilerinin ilk yurt dışı satışını Arjantin’e gerçekleştiriyor.

Sivil amaçlı veri transferi için kullanılacak ve tümüyle elektrikli itki sistemine sahip olan yeni nesil ARSAT-SG1 Uydusunun, Ka-bant’da 50 Gbps’i aşan çıkış kapasitesi ile dünyadaki emsalleri arasında önemli bir teknolojik konumda olması bekleniyor.

TUSAŞ’ın uzay teknolojileri ihracatı kapsamında, ARSAT-SG1 Uydusunun satışına ilave olarak kısa dönemde tamamlanmasını hedeflediği diğer ihracat projelerinde de çalışmaları devam ediyor.

ÖNERİLEN İÇERİK: MKE Üretimi Yerli 76mm Baş Topu İlk Kez Sergilendi


KAYNAK: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu