Türkiye ZAHA ile dünyada ikinci ülke oldu

Roketsan-ATMACA-Banner

Dünyanın önde gelen kara sistemleri üreticisi firmalarından FNSS Savunma Sistemleri A.Ş., Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (ZAHA) ile Türkiye’yi bu alandaki ikinci ülke konumuna getirdi.

TCG ANADOLU özelinde Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın zırhlı amfibi hücum aracı ihtiyacının karşılanması amacıyla 7 Mart 2017 tarihinde, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. arasında ZAHA (Zırhlı Amfibi Hücum Aracı) Projesi Sözleşmesi imzalandı.

STM Banner

FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. tarafından geliştirilen ve halihazırda test faaliyetleri devam eden ZAHA ile Türkiye, bu alanda dünyada ikinci ülke oldu. 2022 yılı içerisinde Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi planlanan ZAHA’nın dünyadaki tek muadili; 2005 yılında BAE Systems tarafından satın alınan FMC Corporation tarafından tasarlanan ve yine 2005 yılında BAE Systems tarafından satın alınan United Defense tarafından üretilen, eski adı LVTP-7 olan AAVP-7A1’dir. Şu ana kadar ihracat pazarında herhangi bir rakibi bulunmayan AAVP-7A1, FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. tarafından geliştirilen ZAHA ile iddialı bir rakibe sahip olacak. ZAHA’nın ihracat potansiyelinin, yüksek olacağı tahmin ediliyor.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. arasında imzalanan sözleşme kapsamında; 2 adet Komuta Kontrol Aracı, 2 adet Kurtarma Aracı ve 23 adet Personel Taşıma aracı olmak üzere toplam 27 adet ZAHA tedarik edilmesi kararlaştırılmıştır.

Amfibi Zırhlı Hücum Aracı (AAV)
FNSS ZAHA Amfibi Zırhlı Hücum Aracı (AAV)

Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (ZAHA)

Yapılan özverili çalışmaların sonucunda geliştirilen ZAHA; 24 (21 deniz piyadesi + 3 mürettebat ) personel taşıma kapasitesine, 12.7mm çapında makinalı tüfek ve 40mm çapında otomatik bomba atar barındıran uzaktan komutalı silahı kulesi sayesinde yüksek ateş gücüne, sızdırmaz ve hidro dinamik gövde tasarımına, suda itki sistemine, sis perdesi üretme kabiliyetine ve balistik korumaya sahiptir. Denizde 7 knot ve karada ise 70 km/sa azami sürate sahip olan ZAHA; %60 dik eğim tırmanabilirken, %40 yan eğimde tutunabilmektedir. ZAHA, 90cm yüksekliğindeki dik engelleri ve 2 metre uzunluğundaki hendekleri kolaylıkla geçebilmesi sayesinde oldukça iyi bir arazi performansı ortaya koyabilmektedir.

TCG ANADOLU Amfibi Harp Gemisi’nin havuz kısmında bulunacak ZAHA’lar sayesinde; olası bir amfibi harekat esnasında, kıyıya yönelik çıkartma yapmak mümkün olacaktır. Kurtarma ve komuta kontrol konfigürasyonundaki ZAHA’ları saymazsak; 23 adet ZAHA ile kıyıya, 483 + 69 kişilik bir kuvvetin aktarımı sağlanabilecektir.

 FNSS ZAHA Video: 


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

8 Yorum

  1. Bunu basın zaten sıklıkla yapıyor,size gerekmiyor, zaten yeterince iyi ve aktüel sayfanız. Dünyada ikinciymiş. Yani gümüş madalya aldık olimpiyatta.Gereğini yapalım,sevinelim,gurur duyalım ama olayı “dünya bize hayran” veya “Avrupayı titrettik” düzeyine indirgemeyelim lütfen. Ordum memnunsa elbet biz de memnunuz. İhracat potansiyelinin bir hayal olduğu düşüncesindeyim. Kim alacak ve ne yapacak? Her eve lazım birşey değil ki bu. Denize kıyıdaş ülkelerin çıkartma gemileri var zaten. Bu AAV’ler öncelikle LPD gemilere şart elbet. Böyle gemileri olmayan bir ülke bunları bizden alsa bile ne işlerine yarayacak ? Hele kendi ihtiyacımız karşılansın, isteyen olusa dışardan, elbet çok da seviniriz.

    1. Mustafa seni bindirip gezdirmek için bu zahahaha..
      CHP nin tüm trollerine bi tur 100 kaat. Böylece ekonomi de düzelir. Zaha ha ha..

    2. sana kalsa ülke hiçbir şey üretmiyecek en azından Atatürk zamanından sonra bir şeyler üretiyoruz

    3. Hocam ada ülkelerine lazım olacağını düşünüyorum şu yönden bakarsan endonezya tarzı ada ülkeleri için bu tür kara araçları bir nimet, adadan adaya kara aracı taşımakla uğraşmazlar yüzer giderler :)

  2. Söyle yaklaşmak lazım. Tabanca yapmadan sizin dünyanın en iyi makenelisini yapmaya kalkmak gibi. FNSS i tebrik etmek gerekiyor. Çünkü bir platform la başlar ihtiyaca göre hatta geleceğe yönelik geliştirme yapılır. Düşünce yarısı ise tamamını siz düşünün. Elbette 60 70 yıldır herşeyin en iyisini batı yapar şeklinde ezik yetişen bir topluma dünyanın ikincisi ilk beş ilk on gibi sıralamalar moral verirken mühendis ve üretici için ise motivasyon oluyur. Kendinize güvenin başarabiliriz

  3. Mustafa senin herhalde işin gücün yok bosbos yorum yapıp kendinle devleti bir görmekten başka,ihracat potansiyeli her zaman vardır ki hele hele FNSS gibi referansı sağlam olan bir şirket ise ki fiyatlar da rekabetçi fiyat performans aracı olunca siyasi baskılara rağmen alanı çok oluyor😉bence sen kendine bir uğraş bulda az olan aklının contasini yakip daha zor işlerle uğraştırma bu devleti ha üretim ihracat bunlar senin zihniyetinde olan insanlarin anlayacağı şey değil branşının dışına çıkma derim 😉

  4. tank da her eve lazım değil! tank alan ülkelerin hepsi savaşta mı?
    sırf muhalefet olacam diye yazmayın ya!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu