Meteksan Savunma Sanayii A.Ş. ile Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) arasında 2013 yılında başlatılan ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) milli olarak geliştirilmiş, milli kripto kullanabilen, ağ tabanlı modern Taktik Veri Bağı kabiliyeti kazandırılması amaçlanan KEMENT projesi, başarıyla tamamlandı. SavunmaSanayiST.com’un edindiği bilgilere göre, Nisan ayı içerisinde proje kapsamında hava-yer ve hava-hava testleri başarıyla gerçekleştirilerek, proje kapanışı yapıldı.
Saha Kabul faaliyetleri kapsamında, KEMENT projesi ile geliştirilen veri bağı terminalleriyle gerçekleştirilen Hava-Yer ve Hava-Hava Testlerinde en yüksek mesafeden en büyük boyutlu görüntü aktarımı ve platformlar arası haberleşme başarı ile sağlandı. Buna müteakiben 16 Nisan 2019 tarihinde Proje Kapanış Toplantısı gerçekleştirildi.
Harekât kabiliyetine önemli katkı sağlaması ve aynı zamanda Milli Taktik Veri Bağı altyapısının oluşturulması hedefi ile başlanan KEMENT Projesi ile ağ destekli harekâtı destekleyen, muharebe sahasındaki hava aracı, mühimmat ve görev sistemleri gibi unsurlar arasında karmaşık bilgi setlerinin gerçek zamanlı olarak değişimini, kritik verilerin paylaşılmasını sağlayan ve ağ yapısında çalışan milli bir haberleşme sistemi geliştirilmiştir. Proje kapsamında muharip hava platformları, röle platformları (İHA, Helikopter, vs.) ve su üstü platformları ile mühimmatlar için 5 tip terminal geliştirilmiş, laboratuar, yer-yer, hava-yer ve hava-hava testlerinden oluşan kabul testleri başarı ile tamamlanmıştır.
Meteksan Savunma tarafından yürütülen ve 1’inci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı, TÜBİTAK SAGE, ROKETSAN, TÜBİTAK BİLGEM ve MilSOFT’un alt yüklenici olarak görev aldığı KEMENT projesi ile akıllı mühimmatlar ve seyir füzeleri, ağ merkezli harekât ve ağ temelli durumsal farkındalık yetenekleri kazanarak Komuta-Kontrol koordinasyonunun etkin bir parçası olacaktır. Bu sayede mühimmat durum bilgilerini ağ üzerinde paylaşarak mühimmatın fırlatılmasında sonra bile farklı platformlar tarafından hedef bilgisi güncelleme, yeni hedef atama, görev iptali, beklemeye alma gibi komutların kullanılması mümkün olacaktır. Örneğin; F-16’dan atılan bir SOM Füzesinin kontrolünü AEW&C uçağı veya TCG İstanbul Fırkateyninden atılacak olan bir ATMACA Füzesini kontrolünü başka bir platform, üzerine alabilecektir. Ayrıca, mühimmat hedefi vurmadan önce yeterli çözünürlükte bir hedef resmi, hasar tespiti açısından harekat merkezine iletilecektir.
KEMENT projesi kapsamında üretilen veri bağı terminallerinin, ilk aşamada SOM Seyir Füzesi ve ATMACA Gemisavar Füzesi ile birlikte Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girmesi bekleniyor. Bu kapsamda TÜBİTAK-SAGE tarafından, veri bağı kabiliyeti bulunacak SOM-C1 ve SOM-C2 konfigürasyonlarının geliştirme çalışmalarına başlanmıştı.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com