Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), “Uluslararası Silah Transferlerinde Trendler 2019” başlıklı raporunu yayınladı.
Dünyada Genelinde Silah Transferleri
SIPRI tarafından paylaşılan rapora göre 2015-19 yıllarında gerçekleşen büyük çaplı uluslararası silah transferleri, 2010-14 yıllarına göre %5.5 ve 2005-2009 yıllarına göre ise %20 artış gösterdi. 2015-19 yılları arasındaki en büyük beş ihracatçı; ABD, Rusya, Fransa, Almanya ve Çin oldu. En büyük beş ithalatçı ise Suudi Arabistan, Hindistan, Mısır, Avustralya ve Çin olarak raporlandı.
2010-14 ve 2015-19 yılları arasında Orta Doğu’ya (%61) ve Avrupa’ya (%3.2) silah transferinde artış olurken, Afrika (%-16), Amerika (%-40) ve Asya ile Okyanusya’ya (%-7.9) silah transferinde azalma meydana geldi.
En Büyük 25 Silah İhracatçısı
SIPRI tarafından paylaşılan raporda, dünyanın en büyük 25 silah ihracatçısı ülkesinin konumlandırıldığı bir tabloya da yer verildi.
Yukarıdaki tabloya göre 2015-19 yılları arasında en fazla silah ihracatı gerçekleştiren ülke, bir önceki döneme göre %23 artış ile uluslararası silah transferinin %36’sını gerçekleştiren Amerika Birleşik Devletleri oldu. ABD’nin en fazla silah ihracatı gerçekleştirdiği ilk üç ülke ise sırasıyla; Suudi Arabistan, Avustralya ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olarak paylaşıldı. ABD’nin en fazla silah ihracatı gerçekleştirdiği ilk iki ülke olan Suudi Arabistan ve Avustralya, dünya genelinde en fazla silah ithalatı yapan ilk beş ülkeden ikisi konumunda yer alıyor.
Türkiye’nin Silah İhracatı
SIPRI tarafından paylaşılan rapora göre Türkiye, 2015-19 yılları arasında gerçekleştirdiği silah ihracatını, bir önceki döneme göre %86 artırarak listede 14’üncü sırada yer aldı. Türkiye’nin 2015-19 yılları arasında en fazla silah ihracatı gerçekleştirdiği ilk üç ülke ise sırasıyla; Türkmenistan, Umman ve Pakistan oldu.
Türkiye’nin kısa süre önce; Türkmenistan’a korvet (DEARSAN) ve zırhlı araç (BMC ve Otokar), Umman’a zırhlı araç (FNSS) ve Pakistan’a ise korvet (ASFAT), sualtı akustik sistemler (Meteksan Savunma) ve çeşitli elektronik sistemler (ASELSAN) ihraç ettiği biliniyor.
En Büyük 40 Silah İthalatçısı
SIPRI tarafından paylaşılan raporda, dünyanın en büyük 40 silah ithalatçısı ülkesinin konumlandırıldığı bir tabloya da yer verildi.
Yukarıdaki tabloya göre 2015-19 tarihleri arasında en fazla silah ithalatı gerçekleştiren ilk beş ülke sırasıyla; Suudi Arabistan, Hindistan, Mısır, Avustralya ve Çin oldu.
Dünya silah ithalatının zirvesinde olan Suudi Arabistan, 2015-19 yılları arasında gerçekleştirdiği silah ithalatını bir önceki döneme göre %130 arttırdı. Dünya silah ithalatındaki payı %12 olan Suudi Arabistan, en çok silah ithalatını ABD, İngiltere ve Fransa’dan gerçekleştirdi.
Listede üçüncü sırada bulunan Mısır, 2015-19 yılları arasında gerçekleştirdiği silah ithalatını bir önceki döneme göre %212 arttırdı. Dünya silah ithalatındaki payı %5.8 olan Mısır, en çok silah ithalatını Fransa, Rusya ve ABD’den gerçekleştirdi.
Mısır’ın yakın geçmişte Mistral LHD (Fransa), Rafale savaş uçağı (Fransa), çeşitli hava savunma sistemleri (Rusya) ve zırhlı araç (ABD) alımlarının olduğu biliniyor.
Katar’ın Silah İthalatında Rekor Artış
Dünya silah ithalatında onuncu sırada bulunan Katar, 2015-19 yıllarında yaptığı silah ithalatını bir önceki döneme göre %631 arttırdı. Katar’ın en fazla silah ithal ettiği ilk ülke ise sırasıyla; ABD, Fransa ve Almanya oldu.
Katar’ın yakın geçmişte F-15QA savaş uçağı (ABD), Rafale savaş uçağı (Fransa), Yara Savunma Simülatörü (Türkiye), İnsansız Hava Aracı (Türkiye) ve Zırhlı Araç (Türkiye) alımı yaptığı biliniyor. Öte yandan Türk Savunma ve Havacılık Sanayi tarafından 1 Ocak – 29 Şubat 2020 tarihleri arasında Katar’a gerçekleştirilen ihracat, bir önceki yılın aynı döneminde göre %25 artış göstererek 12 milyon 728 bin dolar olmuştu.
Türkiye’nin Silah İthalatı
SIPRI tarafından paylaşılan rapora göre Türkiye, 2015-19 yılları arasında gerçekleştirdiği silah ithalatını bir önceki döneme göre %48 düşürerek 15’inci sırada yer aldı. Türkiye’nin en fazla silah ithal ettiği ilk üç ülke ise sırasıyla; ABD, İtalya ve İspanya oldu.
Türkiye’nin ABD’den birçok yedek parça, İtalya’dan ATAK helikopteri ile ilgili çeşitli parça ve İspanya’dan ise Çok Maksatlı Amfibi Hücum Aracı (TCG ANADOLU) ile ilgili teknik hizmet tedarik ettiği biliniyor.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com