TUSAŞ, 2019’u 2.3 milyar dolar ile kapatacak

Roketsan-ATMACA-Banner

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel KOTİL, Türkiye 2023 esnasında şirket tarafından gerçekleştirilen faaliyetlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

KOTİL tarafından yapılan açıklamada, “Yerli ve milli olarak 2 milyar dolar ihracat yapıyoruz, bunun 1 milyar dolarını da aslında TUSAŞ ve ortak şirketi TEI ile beraber biz yapmış oluyoruz. Bu rakamlar bugün için önemli olsa bile gelecekte katlanarak gidecek rakamlar. TUSAŞ ihracat yapan ve sistem geliştiren bir şirket ama bütün odağımız ürünlerimizi ortaya çıkartmak. ATAK helikopterini yapıyoruz, genel maksat helikopterini şu anda bitirmek üzereyiz, GÖKBEY’imizi yaptık. Geriye üç tane helikopter var. HÜRKUŞ, HÜRJET ve Milli Muharip Uçak (MMU) var. ANKA, AKSUNGUR ve TÜRKSAT-6A ve Small-GEO dediğimiz uydularımız var. Yoğunluğumuzun çoğu, bu ürünlerin prototipini yapmada geçiyor. Mesela GÖKBEY’imiz bitti şu anda, seri üretimde ve satış hazırlanıyor. İlk teslimatı 2021’de yapılacak. TUSAŞ olarak bizim bunları tamamlamamız ne anlama geliyor? Mesela helikopterde dördüncü, İtalyan şirketi Leonardo’dur. Birinci de Sikorsky’dir. Bunların da ellerindeki ürünler 5-6’dan ibaret. Biz de şu anda 6 tane değiş ürün ortaya çıkarıyoruz. Leonardo (eski adıyla Agusta), yılda 180 helikopter yapıyor. Biz 120 helikopter yapmayı planlıyoruz. Milli Muharip Uçak, 2025’te ilk uçuşunu yapacak ve 2029’da teslim edilecek. Ondan da ayda iki adet, yılda 24 adet yapacağız” ifadelerine yer verildi.

STM Banner

Kotil, TUSAŞ’ın, helikopter, uçak, uydu yaptığını, bunların alt sistemlerini yapmak istemediklerini dile getirerek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bunları alt şirketlere yaptırıyoruz. Bu şirketlere ortak oluyoruz. Bu şirketlerde yatırımcı formunda bulunuyoruz. Çeşitli üniversitelerde bulunuyoruz. Öğrencileri öğrenciyken yetiştirmek istiyoruz. Haftada 1-2 gün bizde çalışıyorlar. Hem de okuldaki teknolojiye ulaşmak için üniversitelerde yerleşmiş durumdayız. Dünyanın farklı bölgelerinde de varız. Buralar da olma sebebimiz dünyada bu konudaki uzman kişilere ulaşma isteğimizden kaynaklanıyor. Buralardan öğrenci getirip kendi içimizde de yetiştirdik. Bu yılı yüzde 43 büyümeyle kapatacağız. Bu yıl 2,3 milyar dolar ile kapatırız. En önemli projemiz insan kaynağı. En önemli amacımız uçak yapacak mühendis, teknisyen yetiştirmek. Hedefimiz dünyada ilk 10 şirket arasına girmek.”

tusaş t 70 helikopteri,t70 genel maksat helikopteri,t-70 blackhawk helikopter üretimi,t70 genel maksat helikopteri programı,

TUSAŞ ana yükleniciliğinde yüksek oranda yerli imkanlarla üretilen T-70 Genel Maksat Helikopteri, geçtiğimiz günlerde ilk kez hangardan çıkış yapmıştı. İnsanlı ve insansız hava araçları ile uydu sistemleri alanındaki çalışmalarına başarıyla devam eden TUSAŞ, şu ana kadar 50 adetten fazla ATAK Helikopteri teslimatı gerçekleştirdi.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu