
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, 2034 yılına kadar yaklaşık 500 KAAN, HÜRJET ve HÜRKUŞ ile 350’den fazla GÖKBEY, ATAK, ATAK-2 ve benzeri platformların üretimini planladıklarını açıkladı.
Demiroğlu, TUSAŞ’ın Kahramankazan Tesisleri’nde basın mensuplarıyla bir araya gelerek şirketin mevcut durumunu ve gelecek 10 yıllık projeksiyonunu aktardı. Üretim hatlarında KAAN, AKSUNGUR, ANKA, HÜRJET, HÜRKUŞ, GÖKBEY Helikopteri, ATAK Helikopteri, Rüzgar Tüneli ve USET (Uzay Araştırmaları-Uydu Sistemleri) üretim tezgahları gezildi. Mühendisler projeler hakkında detaylı bilgilendirme yaptı.
Mevcut ürünler ve yeni pazar hedefleri
Demiroğlu, “Önümüzde 2034’e kadar ne var diye baktığımızda, yaklaşık 500 KAAN, HÜRJET ve HÜRKUŞ üretimi var. 350’nin üzerinde GÖKBEY, ATAK, ATAK-2 ve benzeri platformların üretimleri görünüyor, 600’e yakın ANKA-3, ATAK, ANKA-1, AKSUNGUR ve benzeri platformları görüyoruz.” açıklamasında bulundu.
Demiroğlu, şu anda 83 adet ANKA insansız hava aracı ile 92 adet ATAK helikopterinin kullanıcılarda hizmet verdiğini belirtti. Yeni pazarlara açıldıklarını ifade eden Demiroğlu, “Afrika pazarında büyüyoruz. Cezayir, Suudi Arabistan, Nijerya ve Brezilya’da ofislerimizi açma çalışmalarımız başladı.” dedi.
TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu:
“Önümüzde 2034’e kadar ne var diye baktığımızda, yaklaşık 500 KAAN, HÜRJET ve HÜRKUŞ üretimi var. 350’nin üzerinde GÖKBEY, ATAK, ATAK-2 ve benzeri platformların üretimleri görünüyor.
600’e yakın ANKA-3, ATAK, ANKA-1, AKSUNGUR ve benzeri… pic.twitter.com/PEqOf0wUdu
— SavunmaSanayiST.com (@SavunmaSanayiST) May 24, 2025
Servis ve lojistik alanında büyüme hedefi
Demiroğlu, savunma sanayiindeki gelinen noktayla ilgili, “Bugün itibarıyla geldiğimiz nokta, gerçekten dünya üzerindeki birçok ülkeye ilham kaynağı, örnek oluyor ama bu yolun sonu yok çünkü bu, bir bayrak yarışı.” yanıtını verdi.
Yurt dışından alınan sistemlerin yerini milli üretimin aldığını vurgulayan Demiroğlu, şunları söyledi:
“Her şeyle biz uğraşalım. Bunu da maliyet etkin ve hızlı bir şekilde yapacak model oluşturalım. TUSAŞ’ın servis, lojistik ve yedek parça kısmını büyütme hedefimiz var. En hızlı şekilde büyüteceğimiz yer orası. Belki 5 sene sonra en büyük ciroyu yapacağımız yer de orası.”
Finansal hedefler ve siparişler
2024 yılında cirosunun 3 milyar dolar seviyesine ulaştığını söyleyen Demiroğlu, bu yıl 4.3 milyar dolar ciro hedeflendiğini aktardı.
HÜRKUŞ eğitim uçağı için 55 adet siparişlerinin olduğunu belirten Demiroğlu, “Siparişlerden 10 tanesini bu sene vereceğiz. HÜRKUŞ’tan 15 tane yaptık. Bunların 5 tanesi şu anda kullanımda, 7 tanesini de bu sene içinde isteyen ülkelere vermeyi planlıyoruz.” şeklinde konuştu.
Demiroğlu, TUSAŞ’ın Amerika, Asya, Avrupa ve Afrika’da ofisleri olduğunu vurgulayarak, “Amerika’da iki şube, Avrupa’da Almanya, Fransa, İspanya’da, Asya’da Azerbaycan, Kazakistan, Pakistan, Malezya ve son olarak Endonezya’da TUSAŞ ofisleri bulunmaktadır.” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerli ve milli savunma sanayii vizyonu doğrultusunda 125 yerlileştirme faaliyetinin tamamlandığını, 330’dan fazla projenin ise devam ettiğini aktardı. Bu millileştirme projeleriyle yılda 1 milyar dolar tutarında dövizin Türkiye’de kalacağı ifade edildi.
Tedarik programı ve istihdam
Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvetler tarafından 10 yıllık Tedarik Programı (OYTEP) yapıldığını aktaran Demiroğlu, ekipman tedariklerinin bu program ve kendi bünyelerinde ihtiyaçlara göre karşılandığını, daha sonra Savunma Sanayii Başkanlığı aracılığıyla paylaşıldığını ifade etti.
TUSAŞ’ın 16 bine yakın kişiye istihdam sağladığını, son 10 yılda 10 binden fazla personelin şirkete katıldığını belirtti.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com / AA