TUSAŞ CEO’su Temel KOTİL ANKA İHA sayısını açıkladı

Roketsan-ATMACA-Banner

TUSAŞ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Temel KOTİL, ANKA İnsansız Hava Aracı (İHA) ile ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. KOTİL, şu ana kadar teslim edilen ANKA İHA sayısını açıkladı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) CEO’su Prof. Dr. Temel KOTİL, SavunmaSanayiST.com’un gündeme dair sorularını yanıtladı. ANKA İnsansız Hava Aracı’na değinen KOTİL, ANKA İHA’nın güncel envanter adedini açıkladı.

STM Banner

Prof. Dr. Temel KOTİL tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “2021 Mayıs ayı itibariyle ANKA teslimat sayımız 29’a ulaştı. Diğer taraftan, farklı konfigürasyonları destekleyen ANKA’nın ürün çeşitliliği daha da artmış olacak. Daha önce Savunma Sanayii Başkanımız Sayın İsmail Demir tarafından duyurulduğu gibi TUNUS’a, 3 adet ANKA ve ilgili yer sistemleri satışı gerçekleştirdik.

ANKA’nın Tunus Silahlı Kuvvetleri’ne ihracatına ilişkin olarak teslimat takvimi için çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda, Tunus’lu pilotların eğitimini de içeren çerçevede takvim işletiyoruz. Tüm süreçler tamamlandığında bu yılın üçüncü çeyreğinde ilk teslimatımızı yapmış olmayı hedefliyoruz.” ifadelerine yer verildi

anka

Halihazırda 29 adet ANKA Kullanımda

ANKA İnsansız Hava Aracı’nın; Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Cumhurbaşkanlığı’na bağlı bir başkanlığın kullanımında olduğu biliniyor. Prof. Dr. Temel KOTİL’in açıklaması ile kullanımda ANKA adedinin 30’a yaklaştığı öğrenilmiş oldu. Öte yandan açık kaynak bilgilerine göre; TUSAŞ, Nisan 2021 itibariyle 58’inci ANKA’yı üretim bandına aldı.

Tabi üretilen ANKA’ların bir kısmı, test vb. faaliyetler için TUSAŞ bünyesinde bulunmakta.

Bünyesinde çeşitli konfigürasyonlara ayrılan ANKA İHA ailesi; taarruz, görüntü istihbaratı, sinyal istihbaratı, hedef işaretleme, elektronik harp ve SAR Radarı ile hedef tespiti gibi çok farklı görevleri gerçekleştirebiliyor.

ANKA’nın Teknik Özellikleri:

  • Kanat Açıklığı: 17.5 metre
  • Uzunluk: 8.6 metre
  • Yükseklik: 3.25
  • Azami İrtifa: 30.000ft
  • Havada Kalış: 30 saat
  • Faydalı Yük Kapasitesi: 350+ kilogram

Söyleşinin Tamamı: savunmasanayist.com/soylesi-tusas-ceo-temel-kotil/


 

Kaynak: SavunmaSanayiST.com Özel Haberidir.

 

  Sarsılmaz

2 Yorum

  1. Acaba havada kalış süresinden feragat edip mühimmat miktarı artırımı yapılsa nasıl olur, böylece daha niteliksel bir ürün olarak kullanılamaz mı? İşin uzmanlarının bu konu hakkında açıklamasına hiç rastlamadım.

    1. Havada kalış süresi ile daha fazla mühimmat taşımanın ayrı yararları var. Dediğiniz gibi havada kalış süresini azaltıp da aniden maksimum kalkış ağırlığı ya da mühimmat sayısı arttırılmaz. İkisi de hava aracının kullandığı motora ve hava aracının tasarımına bağlıdır ama birbirleriyle değiştirilebilir olmamalıdır. Daha uzun süre uçan hava aracı, daha uzun süre boyunca bölgede hakimiyet gösterir. Daha çok mühimmat taşıyan, daha kısa süre boyunca havada kalır ama daha fazla hedef vurabilir. Bugünkü savaş uçakları, yakıt ikmal uçakları sayesinde ikisini de gerçekleştirebilir. Reaper ve Akıncı gibi SİHA’lar da hem fazla ve nitelikli mühimmat taşır, hem de çok uzun süre havada kalabilir. MİUS gibi gelecek İHA’lar da belki yakıt ikmal uçakları kullanabilecek ve savaş uçakları gibi davranabilecek. “İşin uzmanları”nın bunun hakkında açıklama yapmamasının sebebi muhtemelen budur: Çünkü havada kalış süresi ve mühimmat miktarı hava aracının sınıfına ve büyüklüğüne paralel olarak büyür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu