TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Indo Defence 2022 Fuarı kapsamında SavunmaSanayiST.com’a açıklamalarda bulundu.
Türk savunma sanayii firmalarının rekor katılımıyla Endonezya’nın başkenti Cakarta’da düzenlenen Indo Defence Savunma Sanayii Fuarı devam ediyor. TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, şirketin bölgedeki faaliyetleriyle ilgili olarak SavunmaSanayiST.com’un sorularını yanıtladı.
Prof. Dr. Kotil tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Endonezya, birçok açıdan bizim için önemli. En önemli olduğu nokta, burada 10-20 yıllık uçak yapısalı gibi her disiplinden çok fazla insan var. Biz de bu insanları, bu iş birliğiyle kullanmış olacağız. BAE Systems ile olan anlaşmamız gibi düşünebilirsiniz. Burada da bizim ofisimiz var, mühendislerimiz var. Sayılarını arttırıyoruz. Malezya ve Pakistan’da 100’e yakın geldik. Uzakdoğu bizim için önemli.
Endonezya ekonomik olarak gerçekten güçlü bir ülke. Geleceğin süper gücü diyorlar. İlk 10 ekonomide, insan gücü 250 milyonun üzerine çıktı. Çok insan yetişirdi yurt dışında. Kaynakları, petrol başta olmak üzere çok fazla. Üretiyor, ihracat yapıyor. Geleceği parlak. Bu açıdan önemli. Kendileri de teknolojiye çok büyük yatırımlar yapıyorlar.
“AKSUNGUR ve ANKA İhtiyaçları Var”
ANKA ve AKSUNGUR ihtiyaçları var. Kontratı imzalanmayan bir işi paylaşmıyoruz ama tüm bu ürünlerimizin görüşmesini, buradaki yetkililerle yapmaya devam edeceğiz. İnşallah da Endonezya özelinde güzel haberler çıkar.
Türkiye şu anda Indo Defence’e en yüksek katılımı sağlayan ülke. Yalnızca TUSAŞ değil; ROKETSAN, ASELSAN, HAVELSAN ile BAYKAR gibi özel şirketler de burada. Türkiye artık bütünüyle kendisini burada gösteriyor. Milli Savunma Bakanları, ilk gün yalnızca Türk stantlarını gezdi. Onure ettiler bizleri.
Pakistan, Endonezya ve Nijerya’da TUSAŞ Faaliyetleri
Bu bölgeler çok insan yetiştirmişler ne yazık ki insanlar kaynakları kadar projeleri yok. Biz tabi çok projemiz olduğu için çok büyük cazibe merkeziyiz. Biz de bu projeleri buralarla paylaşıyoruz ki hem insan kaynağını kullanalım hem de satış gerçekleştirelim.
Malezya’da 3 tane ANKA satışımız gerçekleşti. Pakistan’ın da havacılıkla ilgili çok değerli şirketleri, yapılanmaları var. Orada da bir üniversiteyle iş birliğimiz var. Aynı zamanda da Nijerya’da da varız. Bunlar aslında nüfusu çok olup, ona karşılık teknolojileri olmayan ülkeler. Onun için insan kaynağı olarak bizim için çok cazipler.
ÖNERİLEN İÇERİK: Prof. Dr. İsmail Demir: “TUSAŞ’ın İnsansız Savaş Uçağı Hatta”
Kaynak: SavunmaSanayiST.com