Ukrayna için Türkiye tarafından inşa edilen 2’nci MİLGEM Korvetinin ‘Omurga Kızağa Koyma Töreni’ gerçekleştirildi.
Türkiye, STM ana yükleniciliğinde Ukrayna Donanması için korvet tipi savaş gemisi inşa faaliyetlerini sürdürüyor. Ukrayna, 2 adet MİLGEM Korveti için Türkiye’ye kesin siparişte bulunmuştu. İlk korvet, geçtiğimiz yıl denize indirildi. İkinci korvetin omurgasının kızağa koyma töreni ise kısa süre önce gerçekleştirildi.
Törene; Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Volodymyr Gavrilov liderliğindeki Ukrayna Savunma Bakanlığı heyeti ve Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı tardımcısı Amiral Andriy Tarasov katılım sağladı. Ukrayna Deniz Kuvvetleri, Ukrayna MİLGEM korvetlerinin inşa faaliyetleriyle ilgili tüm süreçlerin zamanında yapıldığını özellikle vurguladı.
2 MİLGEM Siparişi Daha Yolda
Öte yandan Ukrayna’nın, MİLGEM ADA Sınıfı Korvet siparişini 4’e yükseltmesi bekleniyor. Konuyla ilgili olarak kısa süre önce açıklamalarda bulunan Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, şu ifadeleri kullanmıştı: “Daha önce 4 korvet üzerinde imzalanmış bir memorandumumuz var ve bu cephedeki duruma bağlı. İnşaların nasıl devam edeceğini ve bizim nerede yapabileceğimizi göreceğiz.
Ukrayna tersanelerinde de inşaya devam etme fikri vardı. Ancak bugün askeri faaliyetler ve tehlike nedeniyle büyük olasılıkla burada, Türkiye’de inşa edilecekler.”
MİLGEM Korveti için Ukraynalı mürettebat eğitilecek
Korvetlerde görev alacak Ukraynalı mürettebatın eğitim faaliyetlerine değinen Bodnar, şu açıklamalarda bulundu: “Öncelikle karada ekipmanlarla, motorlarla, mühimmatla, toplarla ve sahip olacakları tüm sistemlerle eğitime başlayacaklar. Yani hala kara eğitimi devam ediyor.
Daha sonra gemi denize açılacağı zaman, büyük olasılıkla burada bulunan limanların sahasında yapacak. Güvenlik nedeniyle nerede olduğu hala gizli, ancak yine de onu inşa eden Türk şirketiyle birlikte çalışma fırsatı bulacaklar. Daha sonra da her iki tarafın kararına bağlı olarak deniz tatbikatları yapılacaktır.”
Türkiye’nin Ukrayna için inşa ettiği korvetlerin silah ve sensör yükleri ise şu şekilde olacak:
- 76mm OTO Melara Super Rapid Deniz Topu
- VL MICA NG Orta Menzilli Hava Savunma Sistemi
- 35mm CIWS
- ASELSAN STAMP 12.7mm Stabilize Silah Sistemi
- 8x NEPTÜN veya ATMACA veya HARPOON Gemisavar Füzesi
- 324mm MU90 Impact Torpido
- ASELSAN veya Thales üretimi 3 Boyutlu Arama Radarı
- Vision Master FT Radar
- İskele ve sancak tarafında her biri 4 hücreli olmak üzere (4×2) toplamda 8 adet VLS
Kaynak: SavunmaSanayiST.com