Uzun Ufuk’a ARES Elektronik Destek Sistemi entegre edilecek

Roketsan-ATMACA-Banner

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Ege Denizi’nde keşif, gözetleme, tespit ve teşhis kabiliyetinin arttırılması için başlatılan Uzun Ufuk Projesi kapsamında geliştirilen Uzun Ufuk Deniz Gözetleme Sistemi’ne, ARES Radar Elektronik Destek (ED) Sistemi entegre edilecek.

Konuyla ilgili olarak T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR tarafından yapılan açıklamada,Tehdit radar sinyallerinin yüksek doğrulukla tespit edilmesi ve bunların kimliklendirilmesi sürecinde TSK’ya önemli katkılar sağlayan ARES serisi Radar Elektronik Destek Sistemlerinin üretimi sürüyor. Ülkemizin çevre denizlerindeki menfaatlerinin korunmasında önemli rol oynayan DzKK Uzun Ufuk Deniz Gözetleme Sistemi’ne de bir adet ARES serisi Radar ED sistemi entegre edilecek. Böylece Deniz Kuvvetlerimizin radar ve elektronik harpteki imkan ve kabiliyetleri artacak.” ifadelerine yer verildi.

STM Banner

ARES Radar Elektronik Destek (ED) Sistemi

ASELSAN tarafından geliştirilen ARES-2N Elektronik Destek (ED) Sistemi, su üstü platformlar için tasarlanmış ve sahada kullanılan modern bir ED Sistemi’dir. ARES-2N tespit, teşhis, sınıflandırma, izleme, yön bulma, yer belirleme, sesli uyarı, platform ilişkilendirme ve yayın kaydı yeteneklerine sahiptir. Sistem, özellikle radar güdümlü gemisavar füze saldırılarına karşı bulunduğu platform için hayati öneme sahiptir çünkü ARES-2N  ED sistemi, RF sinyali yayan hedeflerin erken tespiti ve hedef türünün teşhisi ile yön ve yükseklik açılarını hassas olarak tespit edilebilmektedir.

ARES-2N

ARES-2N, Milli Gemi (MİLGEM) Projesi’nin ilk fazı olan ADA Sınıfı Korvetler için de tercih edilmiştir. Bu kapsamda şu ana kadar üretilen TCG HEYBELİADA (F-511), TCG BÜYÜKADA (F-512), TCG BURGAZADA (F-513) ve TCG KINALIADA (F-514) Korvetleri, ARES-2N ED Sistemi ile donatılmışlardır. Ayrıca PN MİLGEM Programı kapsamında Pakistan Donanması için üretilecek olan dört savaş gemisinde de aynı sistemin kullanılacağı tahmin edilmektedir.

ARES’in farklı konfigürasyonları, farklı platformlara entegre edilebilmektedir.

Uzun Ufuk Projesi

Günümüz Deniz Kuvvetlerinin en önemli görevlerinden biri; Denizde Durumsal Farkındalık kapsamında önceliklendirilmiş yetki ve ilgi alanlarında, harekat ihtiyaçlarının nitelik ve kapsamına uygun olarak, dost, tarafsız ve düşman harp ve ticaret gemilerini kesintisiz olarak, her hava şartında teşhis edebilmek; tüm unsur ve birliklere ait gelecekte olabilecek muhtemel tehditlere karşı deniz trafiğini gerçek zamanlı olarak izleyebilmek olarak belirlenmiştir.

Bu kapsamda Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca yürütülen Uzun Ufuk Projesi, özellikle Ege Denizi’nde keşif, gözetleme, tespit ve teşhise yönelik olarak Türk Deniz Kuvvetleri’ne çok büyük imkan ve kabiliyetler kazandırmıştır. Bahse konu proje ile Bilgi Çağı isteklerine uygun şekilde teknolojik imkan ve kabiliyetlerin Deniz Kuvvetleri bünyesine kazandırılması sağlanmıştır. Projenin tamamlanmasıyla, Ege Denizi’nde deniz trafiğinin gerçek zamanlı olarak takibi sağlanarak Tanımlanmış Deniz Resminin (TDR) sağlıklı bir şekilde oluşturulması ve ilgili Kurum/Komutanlıklara ulaştırılması hedeflenmiştir.

Uzun Ufuk Projesi sahile konuşlu Radar İstasyonları ile birlikte; denizdeki platformlardan, İnsansız Hava Araçlarından, Deniz Karakol uçaklarından, diğer Komutanlıklar ile kamu kurum/kuruluşlarından gelen bilgileri Ege, Akdeniz ve Karadeniz’de teşkil ettiği bölgesel Gözetleme Koordinasyon Merkezleri (GKM) vasıtasıyla kaynaştırmaya tabi tutmaktadır.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu