Yunanistan, F-16 Blok 70 Modernizasyon Programı kapsamında ilave sipariş vermeye hazırlanıyor. Bu kapsamda, Lockheed Martin ile görüşmeler sürüyor.
Yunan Hava Kuvvetleri, envanterindeki F-16 savaş uçaklarını Blok 70 seviyesine çıkaracağı modernizasyon projesine hız kesmeden devam ediyor. Blok 70 modernizasyon projesi kapsamında Yunan Hava Kuvvetleri, envanterindeki 84 adet F-16 Blok 52+ uçağının modernizasyonuna ek olarak envanterindeki 38 adet F-16 Blok 50 savaş uçağını da projeye dahil etmeyi planlıyor.
Blok 50 uçaklarının da modernizasyona dahil edilmesiyle beraber Yunan Hava Kuvvetleri’nde, modernizasyon görmemiş olarak sadece 32 adet F-16 Blok 30 uçağı bulunacak.
İlerleyen günlerde Yunan Hava Kuvvetleri’nin, ABD’ye 38 adet F-16 Blok 50 uçağının modernizasyonuyla ilgili bir istek mektubu (Letter of Request, LoR) göndermesi bekleniyor. Onaylanması halinde F-16 Blok 50 uçaklarının modernizasyon faaliyetlerinin, HAI alt yükleniciliğinde Nea Anchialos Hava Üssü’nde yapılması planlanıyor. Aynı zamanda Blok 52 uçaklarının modernizasyon faaliyetleri de halen sürmekte. Şimdiye kadar 2 adet F-16 Blok 52 uçağı, Blok 70 seviyesine yükseltildi ve testler için Lockheed Martin tesislerine gönderildi. Uçaklar, sertifikasyonları tamamlandığında tekrar Yunan topraklarına dönecek ve Yunan pilotları için eğitim süreci başlayacak. Blok 52 uçaklarının modernizasyon faaliyetleri, HAI alt yükleniciliğinde Tanagra Hava Üssü’nde devam ediyor.
Yunanistan; 2017 yılı içerisinde ABD ile yaptığı anlaşma kapsamında Yunan Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan 84 adet F-16 Blok 52+ Fighting Falcon savaş uçağının, Lockheed Martin tarafından F-16 Blok 72 konfigürasyonuna yükseltilmesine karar vermişti. Toplam değeri 2.4 milyar ABD Doları olan programın ise 2027 yılında tamamlanması planlanmaktaydı.
Yunanistan F-16 Modernizasyonu
F-16 Blok 70/72 modernizasyonuna uğrayan jetler, diğer F-16’lara göre donanımsal ve yapısal açıdan yükseltmeye maruz kalacakları için genellikle 4++ nesil olarak sınıflandırılmaktadırlar. Viper modernizasyonunda en önemli adım ise mevcut radar sisteminin, Northrop Grumman üretimi APG-83 Aktif Faz Dizinli (AESA) radar ile değiştirilmesi olacak.
APG-83 radarının entegrasyonuyla beraber F-16’ların durumsal farkındalıkları ciddi miktarda artacak. Link-16 veribağı sisteminin entegre edilmesiyle beraber ise Yunan Hava Kuvvetleri F-16 uçakları, ilk kez modern veribağı ile tanışmış olacaklar. Link-16 ile beraber Yunan F-16’ları, EMB-145H Erieye AEW uçakları ile daha sağlıklı iletişim kurabilecek.
Bunun yanında F-16 Blok 70/72’de; AESA radarının daha etkin kullanılmasını ve pod verilerinin kontrolünü sağlayan 6 ”x 8” CPD (yüksek çözünürlüklü ekran), Otomatik Zemin Çarpışma Önleme Sistemi (GCAS) ve daha teknolojik silah istasyonları bulunacak. Ayrıca uçaklara AGM-88E başta olmak üzere yeni mühimmat ve füze sistemleri entegre edilecek. Yeni nesil elektronik harp ekipmanları ve IRST podu ile yeni hedefleme podları uçağın kullanımına sunulacak.
Modernize edilecek olan Blok 50/52+ uçaklarından çıkan parçalar, 38 adet Blok 50/52 seviyesindeki uçaklara takılacak ve uçakların seviyeleri Blok 50/52+ seviyesine çıkarılacak. Modernize edilen uçaklar için 30 adet Sniper ATP Hedefleme Podu tedarik edilecek.
Öte yandan Yunanistan, modernize edilen F-16’lar için AGM-88 Anti-Radyasyon Füzesi ile Harpoon Gemisavar Füzesi sipariş etmişti.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com, Scramble