Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Fransa’dan alacakları Belharra tipi 3 firkateynin 2026’ya kadar teslim edileceğini açıkladı.
Fransa ile Yunanistan arasındaki savunma sanayii iş birliği, genişleyerek devam ediyor. Yunanistan, Rafale savaş uçaklarının ardından Fransa’dan 3 adet Bellharra ipi firkateyn tedarik edecek. Yunan Başbakan Miçotakis, Normandiya çıkarmasının 80’inci yıl dönümü etkinliğine katılmak üzere gittiği Fransa’da, ülkesinin alacağı Belharra tipi firkateynlerin inşa edildiği Naval Group’a ait Lorient’daki tersaneyi gezdi.
Firkateyn alımını “Yunanistan Deniz Kuvvetlerinin son yıllarda yaptığı en önemli iyileşme” olarak tanımlayan Miçotakis, satın alınacak ilk 3 firkateynin 2026’ya kadar Yunanistan Deniz Kuvvetleri’nin envanterine gireceğini söyledi.
Miçotakis’e tersane ziyaretinde Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias da eşlik etti.
Yunan Belharra firkateynlerinin özellikleri
Firkateynler; Exocet Gemisavar Füzeleri, Aster Hava Savunma Füzeleri, RAM Yakın Hava Savunma Sistemi ve torpidoların yanı sıra helikopterler ve insansız hava araçları ile donatılacak. Ayrıca, 360 derece dönme ihtiyacını ortadan kaldıran AESA Radara sahip olacaklar.
Yunanistan üç gemi için Fransa ile Eylül 2021’de yaklaşık 3 milyar Avro tutarında bir sözleşme imzaladı. Aynı zamanda, her iki ülkenin de üçüncü bir tarafın saldırısına maruz kalması halinde desteği tetikleyen bir karşılıklı savunma maddesini de içeren Fransız-Yunan savunma anlaşması imzalandı.
Belharra firkateynleri, Türkiye’nin MİLGEM (Milli Gemi) Programı kapsamında yerli imkanlarla inşa ettiği ve ilkini kısa süre önce hizmete aldığı İSTİF Sınıfı TCG İSTANBUL (F-515) Firkateyni ile benzerlik taşıyor. Türkiye, bu sınıfta 7 adet gemi daha hizmete alacak.
STM ana yükleniciliğinde İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edilen TCG İSTANBUL’da; ASELSAN üretimi AESA CENK-S Arama Radarı, GÖKDENİZ Hava Savunma Sistemi; Roketsan üretimi ATMACA Gemisavar Füzeleri, MİDLAS Milli Dikey Atım Lançer Sistemi, HİSAR-D Hava Savunma Füzeleri; HAVELSAN-DzKK üretimi ADVENT Savaş Yönetim Sistemi ve birçok yerli sistem bulunuyor.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com