Pakistan Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Koramiral Ovais Ahmet Bilgrami, İstanbul Tersanesi’ni ziyaret ederek MİLGEM korvet ve firkateynlerini inceledi.
Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen ziyarette Koramiral Bilgrami , İstanbul Tersanesi Komutanı Tuğamiral Recep Erdinç YETKİN ile görüştü. Görüşmede, ASFAT ana yükleniciliğinde yürütülen Pakistan Donanması’nın (PN) MİLGEM Gemilerinin inşası görüşüldü. Daha sonra PNS BABUR‘a (PN MİLGEM Sınıfının ilk Gemisi) geçen Koramiral Bilgrami, burada şeref kıtası tarafından karşılandı.
Gemi subayları ve personeliyle görüştükten sonra Köprüüstü ve Harekat Odasını ziyaret eden Bilgrami, geminin kabiliyetleri hakkında bilgi aldı. Ayrıca gemide bulunan ASFAT ve ASELSAN’ın üst düzey yetkilileri ile görüşmelerde bulundu.
Koramiral Bilgrami, PNS BABUR’dan ayrıldıktan sonra TCG İSTANBUL‘u (İSTİF Sınıfının ilk Gemisi) ziyaret etti ve TCG İSTANBUL’da ilk olarak geminin kabiliyetleri hakkında brifing aldı. Daha sonra gemiyi gezen Koramiral, ASELSAN tarafından geliştirilen ve TCG İSTANBUL’a entegre edilen milli silahlar ve sensörler hakkında üst düzey ASELSAN yetkilileri tarafından bilgilendirildi. Pakistan Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Koramiral Ovais Ahmet Bilgrami, Türkiye’nin yerlileştirme konusundaki çabalarını takdir etti.
PN MİLGEM Programı
ASFAT, PN MİLGEM Programı kapsamında Pakistan Donanması için 4 adet MİLGEM ADA Sınıfı Korvet‘in üretimini gerçekleştiriyor. Gemilerin 2 adedi Türkiye’de, 2 adedi ise Pakistan’ın Karaçi şehrinde inşa ediliyor. İlk gemi PNS BABUR, 2023 yılının ikinci yarısında Pakistan Donanması’na teslim edildi.
MİLGEM Programı
Türkiye’nin milli savaş gemisinin inşasını hedefleyen MİLGEM Programı kapsamında, şu ana kadar 5 adet savaş gemisi üretildi. ADA Sınıfı Korvet olarak adlandırılan ilk dört gemi, STM ana yükleniciliğinde İstanbul Tersane Komutanlığı tarafından inşa edildi.
5, 6, 7 ve 8’inci gemilerin ise İSTİF Sınıfı Firkateyn olarak üretilmesi kararlaştırıldı. İlk İSTİF Sınıfı Firkateyn TCG İSTANBUL, yine STM ana yükleniciliğinde İstanbul Tersane Komutanlığı tarafından inşa edildi ve geçtiğimiz günlerde Türk Donanması’na teslim edildi.
6, 7 ve 8’inci gemiler ise STM – TAİS iş ortaklığında Anadolu, Sedef, ve Sefine tersaneleri tarafından eşzamanlı olarak üretiliyor.
İlaveten son Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) Toplantısı sırasında, MİLGEM 9, 10, 11 ve 12’nci gemilerin de İSTİF Sınıfı Firkateyn olarak üretilmesi kararlaştırıldı.
MİLGEM Projesi kapsamında STM de Ukrayna için 2 adet korvetin üretimini sürdürüyor.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com