Bir hava saldırısı nasıl yapılır?

Roketsan-ATMACA-Banner

(Bu içerik SavunmaSanayiST.com’a aittir. Kaynak belirtilmeden kullanılması halinde hak talebinde bulunulacaktır.)

Sosyal medya hesaplarımızda paylaştığımız gönderilere gelen yorumlarda gördük ki, özellikle “hava saldırısı” denilen kavramın biraz daha detaylıca açıklanmasına ve göz önünde canlandırılacak şekilde anlatılmasına ihtiyaç var. Bizde bu yazımızda sizlere bu defa konvansiyonel bir savaşta havadan yapılacak bir saldırının nasıl planlandığını ve nasıl icra edildiğini anlatacağız.

STM Banner

Yazımıza geçmeden önce son günlerde sıkça karşılaşmamızdan ötürü maalesef ki şu açıklamaları yapmak durumundayız: Sayfamızda yayınlanan haber içerikleri editörlerimizin kendi çabalarıyla elde ettiği bilgiler dışında zaman zaman resmi kurum ve kuruluşların açıklamaları ile, zaman zaman ise yabancı basında paylaşılan bilgiler dahilinde elde edilmekte. Kaynağı anonim olan haber içeriklerinde kaynak belirtilmemekte, kaynağı belli olan içeriklerde ise kaynak kısmına gerekli açıklama yapılmaktadır. Fakat “Yazılar” bölümünde paylaştığımız içerikler ise tamamen editörlerimizin emeği ile yazılan içeriklerdendir. Bu içerikler maalesef ki bizden izin almadan ve herhangi bir şekilde kaynak belirtilmeden farklı mecralarda kullanılabiliyor. Bizler her ne kadar bunun gereğini yapsak da, öyle zannediyoruz ki günümüzde böyle şeylerle uğraşmak ziyadesiyle abesle iştigal bir durumdur. Bundan dolayı bu tür eylemlerde bulunanlara bir kez daha çağrıda bulunmak istiyoruz.

“Yazılar” kategorisinde yayınladığımız içerikler SavunmaSanayiST.com’a aittir. İçeriklerin kaynak belirtilmeden kullanılması halinde hak talebinde bulunulmaktadır.

Açıklamanın ardında konumuza dönecek olursak: “Hava saldırısı” tabirini çoğu zaman ülkemizin terörle mücadele harekatları kapsamında işitmekteyiz. Bu tabir genel anlamda bir savaş uçağının bir veya birden fazla bombayı hedefine doğru uçup, hedefin üzerine geldiği anda bombalarını bırakması olarak değerlendiriliyor. İlk bakışta bu düşünce esasen gayet doğru. Fakat tabii ki savaşın her faktöründe olduğu gibi bu işin arka planında çok detaylı ve kapsamlı bir planlama mevcut. Hele hele konvansiyonel bir savaşta bu kapsam çok daha geniş bir perspektifte yer alıyor.

Terörle mücadele harekatları için konuşacak olursak az önce belirttiğimiz gibi bir savaş uçağının hedefi üzerine bomba bırakması olarak algılayabiliriz. Elbette bu tür harekatlar içinde çok kritik ve çok kapsamlı planlamalar yapılmaktadır fakat söz konusu bir ülkenin başka bir ülkeye saldırması olunca işler değişmekte daha doğrusu boyut değiştirmektedir.

Bizde bu sebeple yazımızda konvansiyonel yani bir ülkenin başka bir ülkeye karşı gerçekleştireceği bir hava saldırısı konsepti üzerine ilerleyeceğiz. Bunun içinde hayali iki ülke ele alacak, hayali bir hedef belirleyip bu hedefin imhası için gereken planlamalar üzerinde duracağız.

Birinci adım: Analiz

military analysis ile ilgili görsel sonucu

Analiz konu başlığında, öncelikle düşman olarak addedilen tarafın kuvvet yapılanması, mevcut hava gücü, mevcut hava gücünün yaklaşık olarak harbe hazırlık oranı, mevcut hava savunma kabiliyetleri, düşmanın radar örtüsü gibi dinamikler değerlendirilmelidir. Aslında bu değerlendirmeler savaş zamanı değil, savaş sinyalleri meydana geldiğinde yani henüz savaş çıkmamışken barış zamanı yapılmalıdır. Analiz olarak belirlediğimiz bu kısım saldırı planımızın en önemli noktalarından biridir zira düşman hakkında stratejik bilgiye sahip olmak savaş sahasında ki en büyük avantajlardan biri, belki de birincisidir.

İkinci adım: Keşif ve Gözetleme

reconnaissance aircraft ile ilgili görsel sonucu

Düşman hakkında gerekli ön bilgileri aldık. Şimdi ise daha elle tutulur, gözle görülür bilgilere ihtiyacımız var. Bunun içinde keşif uçakları gibi, insansız hava araçları gibi veya uydular gibi keşif ve gözetleme yapabilecek araçlara ihtiyacımız var. Bu araçlar sayesinde görsel anlamda çok kıymetli bilgiler edinebiliriz.

Tabi bu gözetleme sadece görsel anlamda değil dijital anlamda da yapılabilir. Çeşitli sinyal istihbaratı toplama maksadıyla imal edilen uçaklar, gemiler ve kara araçları da kullanılabilir. Bu sayede elektronik dinleme dediğimiz ve sinyal istihbaratı dediğimiz faaliyetleri gerçekleştirerek yine düşman hakkında kritik bilgilere haiz olabiliriz.

Tıpkı analiz kısmında olduğu gibi bu kısımda da elde edilecek bilgiler yapacak olduğumuz hava harekatında büyük yararlılıklar gösterecektir. Bu noktada en önemli husus saldırılacak hedef hakkında bilgi edinilip, istihbarat toplanırken aynı zamanda bu faaliyetlerinizi olabildiğince gizli tutmaktır. Düşmanınız sizin nereye saldıracağını bilmemeli değil kestirememelidir.

Üçüncü adım: Yığınak

kuzey kore savaş uçakları ile ilgili görsel sonucu

Konvansiyonel savaşların şüphesiz en bilinen adımlarından birisi yığınak adımıdır. Bu adımda saldırıyı yapacak ana unsurlar ve destek unsurları belirlenen (bu genelde saldırı yapılacak yere en yakın, en operatif ve en güvenli askeri hava üssü olmaktadır) bir veya birden fazla noktaya konuşlanırlar. Harekatın getirdiği dinamiklere göre bu konuşlanmaya keşif ve gözetleme unsurları da katılım sağlayabilirler.

Yapılan yığınağın kapsamı, imha edilmesi planlanan hedef veya hedeflerin detaylarına göre şekillenmektedir. Bu noktada unsur yığınağının yanı sıra gerekli mühimmat takviyelerinin ve harici diğer araç gereçlerin (EH podu, Keşif podu, farklı ölçeklerde yakıt tankları, hedefleme podları ve unsurların yedek parçaları vs.) yığınağı da yapılmaktadır.

gbu 16 paveway ii ile ilgili görsel sonucu

Yine bu yığınak kapsamında da özellikle detay bilgilerin düşman eline geçmemesi büyük önem arz etmektedir. Zira örneğin F-16 tipi savaş uçaklarına sahipseniz ve yığınakta bu uçaklar yer alıyorsa bu düşmana spesifik bir bilgi vermez ancak örneğin 600 galonluk yakıt tankı taşınması düşmana alenen “ben uzak mesafede bulunan bir hedefi imha edeceğim” veya AGM-88 HARM füzeleri “ben hava savunma unsurlarının yoğun olduğu bir bölgeyi hedef alacağım” demektir. Bundan dolayı detay bilgiler oldukça büyük bir öneme sahiptir ve kesinlikle dışarıya sızmaması gerekir.

Dördüncü Adım: Planlama

military planning ile ilgili görsel sonucu

Düşmanın analiz edilmesi, keşif ve gözetleme görevleri ile hakkında elektronik ve görsel istihbarat elde edilmesi ve hedefimizi imha etmekte kullanacağımız askeri teçhizatın yığınağının yapılmasını takiben sıra planlama evresine geliyor.

Planlama evresinde artık hedef net olarak belirleniyor ve bu andan itibaren hava durumundan tutun, yapılacak hava saldırısı için hangi tip uçaklardan kaç adet kullanılacağına, en ince detayına kadar uçakların yük durumundan tutun, hangi hızda, hangi istikametten, noktasal olarak hangi hedefi vuracağına kadar her türlü planlama yapılıyor. Bunların dışında alternatif senaryolar üzerine de çeşitli başka planlar ve hareket tarzları belirleniyor. Düşmanın göstermesi muhtemel reaksiyonlar ve mukavemet senaryoları inceleniyor. Acil bir durumda nelerin yapılacağı örneğin nereye inileceği, uçakta ki harici yükün hangi noktaya bırakılacağı vs. gibi birçok konu ince ince işleniyor. Bu sayede halk arasında ki tabirle dersine iyi çalışmış öğrenci gibi sınavda çalışmadığımız yerden soru gelmiyor çünkü biz her konuya çalışmış ve hazır halde bekliyoruz.

Tüm bunlardan sonra ise artık hareket için hazırlıklar fiili olarak başlıyor.

Beşinci adım: Hazırlık

missile loader aircraft carrier ile ilgili görsel sonucu

Bu noktada önceki adım olan planlama adımında belirlediğimiz pilotlardan, bakım ekibine; kuledeki personelden, harici diğer görevlilere kadar herkese harekat planı (oldukça detaylı bir şekilde) brifing veriliyor. Havacılar için zaten brifing kelimesi daha çok ‘yerdeki uçuş’ olarak nitelendiriliyor.

Bunun dışında imkan varsa özellikle pilotlar simülatör ortamlarında aynı planı mükemmel seviyede uygulayana kadar antrenman yapıyor. Bakım ekipleri kendilerini ilgilendirecek konular için, örneğin uçağa bir mühimmatın ivedi şekilde yüklenmesi için gerekli çalışmaları ve provaları gerçekleştiriyor.

havelsan f-16 simülatör ile ilgili görsel sonucu

Pilotundan, kulede ki kontrol görevlisine; makinistten, herhangi diğer görevlilere en tepeden en alta kadar herkes görevini hatmettiğinde artık son aşama olan icra aşamasına geçiliyor.

Altıncı adım: İcra

İnciğinden, cinciğine her noktasını, her dakikasını hatta her anını bütünüyle planladığımız ve görevli personelin adeta beynine nakşettiğimiz saldırı planımızın artık en son halkası olan icra kısmındayız.

Yapılan tüm çalışmaların, tüm hazırlıkların nihayete ereceği kısım olan icra kısmı iyi eğitimli bir hava kuvveti için esasen en kolay kısım olarak değerlendirilebilir. Hem temeli yani eğitimi iyi hem de dersine çalışmış bir hava kuvveti şüphesiz ki harekatı da bir aksaklık/aksilik yaşamadan gerçekleştirebilecektir.

F-16 kalkış ile ilgili görsel sonucu

Sonuç:

Gördüğünüz gibi hava saldırısı dediğimiz kavram yalnızca icra kısmından oluşmamakta, geri planında büyük uğraşları ve çok büyük çaplı detayları içinde barındırmaktadır. Yazıda çeşitli adımlar belirtmiş olmamıza karşın aslında bu adımların sırası zaman zaman değişiklik gösterebilir veya adımlar kendini sürekli tekrar edebilir. Yani Keşif ve Gözetlemenin ardından Yığınak yapılırken, aynı anda keşif ve gözetleme faaliyetleri icra adımına kadar devam edebilir. Bu durum tüm adımlar için geçerlidir.

İlerleyen günlerde bu yazımıza ikinci bölüm niteliğinde olacak bir başka yazı daha yayınlayacağız. Yazımızın içeriği ise burada işlediğimiz adımlar ışığında hayali bir hedefe karşı saldırı yapmak ve hedefi imha etmek üzerine olacak. Böylelikle bu yazımızda anlattığımız teorik bilgileri gerçekçi örnekler eşliğinde daha rahat anlama fırsatınız olacak.


Yazar: Abdullah Bekci     Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

2 Yorum

  1. Editör abi 1.Adım İstihbarat 2.Adım kesif ve gözetleme 3. Adım analiz 4.adım planlama 5.adım harekat

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu