İngiltere, İtalya ve Japonya’nın ortak yürüttüğü Küresel Muharebe Hava Programı (GCAP) projesi, belirsizliklerle mücadele ediyor.
GCAP Projesi ile bu 3 ülke, modern muharebe teknolojilerindeki yeteneklerini birleştirerek yeni nesil insanlı ve insansız savaş uçakları geliştirmeyi hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda; İngiltere, İtalya ve Japonya, yeni nesil savaş uçağı geliştirme sürecinde ortak bir çalışma yürütüyor.
Küresel Muharebe Hava Programı (GCAP) çerçevesinde, İngiltere Silahlı Kuvvetler Bakanı Luke Pollard ise programla ilgili çekimser bir tutum sergiliyor. Pollard’ın 2025 yılı ortalarında paylaşılacak yeni bir “Stratejik Savunma İncelemesi” raporunun sonucuna “halel getirebileceği” gerekçesiyle uzun vadeli bir taahhütte bulunmayı reddetmesi ile birlikte GCAP’de son aylarda belirsizlik konusu oldu.
Rusya ve Çin’le Rekabet Edilmeli
İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF), özellikle Rus ve Çin menşeli stealth uçakların artan yayılımı karşısında, savunma kapasitesini güçlendirme ihtiyacı duyuyor. Bu kapsamda GCAP ile yeni nesil savaş uçağı geliştirilmesi, bu tehdide karşı bir duruş olarak değerlendiriliyor.
RAF Komutanı Mareşal Richard Knighton, Çin’in J-20 ve Rusya’nın Su-57 gibi gizli stealth uçakları ve uzun menzilli hava-hava füzelerinin yaygınlaşmasının, yeni nesil teknolojiler için stratejik planlamayı zorunlu kıldığını vurguladı.
Knighton, GCAP programının mevcut F-35 savaş uçaklarının yeteneklerini tamamlamak ve güçlendirmek amacıyla tasarlandığın ancak yeni tehditleri bertaraf etmek için Otonom İş Birliği Platformları ile desteklenmesi gerektiğini belirtti.
GCAP kapsamında geliştirilecek olan savaş uçağının, 2035 yılında hizmete girmesi ve İngiltere ve İtalya’nın Typhoon ile Japonya’nın F-2 uçaklarının yerini alması planlanıyor. Bu yeni nesil savaş uçağının, ABD Hava Kuvvetleri’nin İşbirlikçi Savaş Uçağı programına benzer şekilde yardımcı uçaklarla birlikte çalışabilmesi öngörülüyor.
GCAP’ın endüstri ortakları, önümüzdeki dört yıl içinde insanlı, süpersonik ve stealth bir uçak prototipini test etmeyi amaçlıyor.
Bu gelişme, İngiltere merkezli savunma sanayii şirketi BAE Systems’ın geleneksel delta kanat tasarımını esas alan ve genişletilmiş kanat açıklığıyla öne çıkan yeni konseptini tanıtmasının ardından geldi. Mayıs 2025’e kadar GCAP programına 2 milyar pound taahhütte bulunan İngiltere, bu alanda güçlü bir yatırım hedefliyor.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com