“Günde 1 adet Bayraktar TB2 SİHA’nın üretildiği tesis”

Roketsan-ATMACA-Banner

Geçtiğimiz gün, Baykar Teknoloji Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi’ni ziyaret etme fırsatım oldu. Burası, BAYKAR’ın ana yerleşkesi. Yani Bayraktar TB2, AKINCI, KIZILELMA ve Bayraktar TB3’ün yuvası. Tabii aynı zamanda CEZERİ, KEMANKEŞ, Mini İHA ve diğerlerinin de…

Ziyaret sırasında BAYKAR’ın faaliyetleriyle ilgili güncel bilgileri alma fırsatımız oldu. Aynı zamanda BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ile önemli bir sohbet gerçekleştirdik. Baştan söylemek gerek, bu bir ziyaretti dolayısıyla konuşmaların çoğu off-the-record yani BAYKAR ile biz medya mensupları arasında. Ancak bu ziyaretten bazı önemli doneleri siz okuyucularımızla paylaşacağım.

STM Banner

Günde 1 adet Bayraktar TB2 üretiliyor

Halihazırda BAYKAR’ın Hadımköy’deki yerleşkesi, 4 ana fazdan oluşuyor. 1. Faz dediğimiz alan esasında BAYKAR’ın ilk faaliyete geçtiği ve BAYRAKTAR TB2’yi ürettiği kısım. Esasında halen de bu kısımda Bayraktar TB2 üretimi devam ediyor. Şaşırtıcı olabilir ancak BAYKAR, günde 1 adet Bayraktar TB2 SİHA’nın üretimini gerçekleştirebiliyor.

BAYKAR

Tabii ki üretilen Bayraktar TB2 SİHA’lar direkt olarak kullanıcıya teslim edilmiyor. İlk olarak motor testine tabi tutuluyorlar, akabinde ise uçuş testleri için Keşan’a naklediliyor. Sizlere Haziran ayında, 500’üncü Bayraktar TB2 SİHA‘nın hattan çıktığının bilgisini vermiştik. Şu anda 600 adede yaklaştığını söyleyebilirim.

2. ve 3. fazlar hakkında pek ayrıntılı bilgi veremeyeceğim… Ama şunu söyleyebilirim: FERGANİ de burada…

4. Faz dediğimiz alan esasında BAYKAR yerleşkesi içerisindeki en yeni alan. Burası da AKINCI ve KIZILELMA’nın yuvası. BAYKAR, haftada 1 adet AKINCI’nın montajını tamamlayabiliyor. Hem Bayraktar TB2 hem de AKINCI TİHA’nın üretim hızları, istenildiği taktirde arttırılabiliyor.

Montajları tamamlanan AKINCI TİHA ve KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağı ise Çorlu’da test faaliyetlerine tabi tutuluyor.

33 ülkeye ihracat gerçekleştiren bir şirket

BAYKAR, 33 ülkeye SİHA ihracatı gerçekleştiren bir şirket. 32 ülke ile Bayraktar TB2 SİHA, 8 ülkeyle ise AKINCI TİHA ihracatı için sözleşme imzalamış durumda. Bir başka okumayla: BAYKAR, 33 ülkeye ihraç edilen 40 adet hava platformu için eğitim ve lojistik destek hizmeti sunan bir şirket. Yani bu iş, sadece SİHA’ları üretmekle bitmiyor.

BAYKAR

Bu nedenle BAYKAR’ın, Çorlu ve Keşan’da da geniş bir kadrosu bulunuyor.

Özkaynaklarla ortaya çıkan Türk SİHA’ları

Özellikle Bayraktar TB2 SİHA’nın, Türk savunma sanayiine hatta Türkiye’ye yönelik bakış açısını değiştirdiği tüm kesimler tarafından kabul gören bir husus. BAYKAR, şu anda gelirlerinin çok büyük bir kısmını hatta tamamına yakınını ihracattan elde ediyor. Öte yandan Ar-Ge faaliyetlerinin de tamamını kendisi fonluyor. Bu esasında Türk savunma sanayiinde pek alışılmamış bir yaklaşım…

Başka alanlara girmiyor, ürün gamını sabit tutuyor

Esasında BAYKAR’ın gerek çalışan gerekse teknik altyapısını görünce, böyle bir teknoloji şirketinin savunma sanayiinde hemen hemen tüm ürün gamında faaliyet gösterebileceği izlenimine kavuşuyorsunuz. Zaten Türk savunma sanayiinde de genel işleyiş bu şekilde. Yani ürün gamında ‘ihtisaslaşma’ yerine ‘rekabet’ çok daha büyük bir trend. Bunu insansız deniz araçlarında da görüyoruz.

Bayraktar TB2 SİHA/Ukrayna
Bayraktar TB2 SİHA

BAYKAR ise bu normal trendin aksine, sadece belirli alanlarda ihtisaslaşıyor. O da robotik sistemler… Kârlı olan bu olmayabilir ancak doğru olan kesinlikle bu diyebilirim. Ancak teknotrat insanların kendi alanlarında uzmanlaşmalarıyla BAYKAR gibi marka değerleri ortaya çıkabilir. Unutmayalım ki bundan yıllar önce BAYKAR, teknotrat insanların kurduğu bir girişimdi…

FERGANİ ile uzay yolculuğu başlıyor

Esasında BAYKAR’ın yeni faaliyet alanı, Türkiye’nin son dönemde önemli aşamalar kaydettiği ancak yeteri kadar ihtisaslaşma sağlayamadığı bir alan… BAYKAR’ın ‘FERGANİ’ şirketiyle uzay yolculuğu başlıyor. FERGANİ’nin ilk iki görevi arasında Small-GEO dediğimiz küçük hacimli uydular ile yörünge transfer aracı (YTA) bulunuyor.

Fergani’nin üreteceği 100 kg sınıfındaki mikro uydular, 500-600 km irtifa aralığında hizmet verecek. Bu uydular haberleşme, coğrafi konumlandırma gibi çeşitli faydalı yüklere sahip olacak. Ku, Ka, S, L bandlarında haberleşme sağlayabilecek olan bu uydular küresel kapsama ağına sahip olacak.

BAYKAR FERGANİ

YTA konusu ise çok önemli… Fırlatma sistemleri tonlarca yükü önceden belirlenmiş yörüngelere çıkarmaktadır. YTA çözümünün olmadığı durumda, uydu işletmecisinin uydusunu göndermek istediği yörünge ile fırlatma sistemlerinin yörünge planı çoğu zaman birbiri ile uyum sağlamamaktadır.

Bu durumda uydu işletmecisi ya kendi talep ettiği yörüngeye uygun fırlatma planını bekleyecek ya da fırlatma şirketi ile anlaşarak bütün maliyeti kendisinin üstlendiği bir fırlatma gerçekleştirecektir. Her durumda şirket ya ciddi bir zaman kaybı ya da yüksek bir maliyetle karşı karşıya kalacaktır.

FERGANİ’nin uydu işletmecilerine sunacak olduğu YTA çözümü ile beraber işletmeci, gideceği yörünge fark etmeksizin planladığı tarihe uygun olan herhangi bir fırlatma programına ikincil yük olarak dahil olacak, uzaya ulaştıktan sonra, kendi hedef yörüngesine YTA ile erişecek.

Anıl ŞAHİN

Anıl ŞAHİN

[email protected]

Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu