ABD’li Senatörlerden Yunan Ordusuna Destek Tasarısı

Roketsan-ATMACA-Banner

ABD’li Demokrat (New Jersey/NJ) Senatör ve Senato Dış İlişkileri Komitesi Başkanı Bob Menendez, Yunanistan ve ABD arasındaki savunma ilişkilerini güçlendirecek bir yasa tasarısı sundu. Tasarı, Cumhuriyetçi (Florida/FL) Senatör Marco Rubio’nun desteğiyle ortaya kondu.

2021 ABD-Yunanistan Savunma ve Parlamentolar Arası Ortaklık Yasası” adlı yasa tasarısı, ABD ve Yunanistan arasındaki savunma işbirliğinin genişletilmesinin yanı sıra pek çok kritik yeni öneriler içeriyor.

STM Banner

Tasarı, Yunanistan’ın askeri modernizasyonuna tam destek verilmesi, yeni Amerikan askeri ekipmanların satışının onaylanması ve hızlandırılması, GKRY-Yunanistan-İsrail-ABD işbirliğinin genişletilmesini öngörüyor.

Senatör Menendez: “Yunanistan, Doğu Akdeniz’de istikrarın en büyük destekçisidir. ABD, Yunanistan’ın güvenliğini ve refahını desteklemeye bağlı kalmaya devam etmelidir.”

Menendez: “Doğu Akdeniz’in güvenliğini sağlamak için ABD, Yunanistan’ın silahlı kuvvetlerini modernize etme çabalarını destekleyerek Yunanistan ile savunma ilişkisini güçlendirmeli. Bu yasa, ortak değerlerimizi ilerletmek, güvenlik işbirliğini teşvik etmek ve gelecek yıllarda güvenli bir Doğu Akdeniz’i desteklemek için ABD ve Yunanistan arasındaki dostluk bağlarını güçlendirmeyi amaçlıyor.”

Yunanistan’ın ABD’den F-35 savaş uçağı tedarik etmesi durumunda Amerikan Başkanı’nın tedarik ve teslim süreci hızlandırma yetkisinin bulunması da tasarıda yer alan maddeler arasında.

Senatör Rubio: “Bu yasa tasarısı, Yunanistan’a Yabancı Askeri yardımlarını uzatarak ve Doğu Akdeniz’deki demokratik ülkelerle parlamentolar arası bir ortaklık kurarak, kötü niyetli aktörlerin uluslararası güvenlik ve istikrarı baltalamaya çalıştığı bir zamanda bölgeye olan güçlü bağlılığımızı yeniden teyit ediyor.”

Yunanistan’a F-35 Teslimatında Hızlandırma İçin Başkan’a Tam Yetki

Tasarıda Yunan Hava Kuvvetlerinin 84 adet F-16 savaş uçağını 2027 yılına kadar F-16 Viper (Block 70) varyantına yükseltmeyi planladığı ve F-35 Müşterek Taarruz Uçağı programına katılmakla yakından ilgilendiği vurgulandı.

F-35-Turkey

“ABD, Türkiye’nin satın aldığı fakat Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi tedariki sonrasında F-35 programından çıkarılmasının ardından asla Türkiye’ye teslim edilmeyen F-35’ler dahil Yunanistan’a F-35 satışına destek vermelidir.”

“Yunanistan, Başkan’ın (Biden) talep edebileceği şartlar ve koşullarda böyle bir satın almaya hazır olduğunda Başkan, gelecekteki herhangi bir F-35 uçağının teslimatını hızlandırma yetkisine sahiptir.”

3+1 Formatı

Tasarı, Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de “istikrarın direği” olduğunu belirtirken aynı zamanda şu anda enerji konularında var olan “3 + 1” formatının (Yunanistan, İsrail, Kıbrıs + ABD) önemini vurgulayarak bu işbirliğinin güvenlik gibi diğer alanlara da genişletilmesini öneriyor.

“ABD, GKRY-Yunanistan-İsrail’in düzenlediği müşterek deniz güvenliğini korumada tatbikatlarına destek vermelidir.”

“Yunanistan’a savunma ihtiyaçlarını karşılamada ve Rus yapımı askeri teçhizattan geçişe yardımcı olmak için Avrupa Yeniden Sermayelendirme Teşvik Programı (ERIP) yardımı için 2022’den 2026’ya kadar olan mali yılların her biri için Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan için 25.000.000 ABD Doları ayrılmaya yetkilidir.”

Girit'te konuşlu bulunan Yunan S-300 Hava Savunma Sistemi
Girit’te konuşlu bulunan Yunan S-300 Hava Savunma Sistemi

Menendez ve Rubio

Her iki senatörün de kendi kanatlarında son derece güçlü isimler olduğunu düşünürsek tasarının hem Senato hem de Temsilciler Meclisi’nden geçmesi zor olmayacaktır. Menendez daha önce de benzer (Doğu Akdeniz Güvenlik ve Enerji Ortaklığı Yasası) tasarılar sunmuştu. Tasarılar onaylandığında yasalaşıyor.

Yunan basınında yer alan haberlere göre tasarının yasalaşması için düzenlenecek olan oylamaların bu ay içerisinde yapılması bekleniyor. Tasarı, hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar tarafından destekleniyor.

Tasarının kısaca özeti ise şöyle:

Yunan Ordusunun Modernizasyon Programlarına Tam Destek:

  • Yunanistan’ın Rus yapımı askeri teçhizattan uzaklaşmasını desteklemek için Yunanistan’a Avrupa Yeniden Sermayelendirme Teşvik Programı’ndan (ERIP) yardım verilmesi,
  • 2022-2026 mali yıllarında Yunanistan’a Uluslararası Askeri Eğitim ve Öğretim (IMET) yardımı için her mali yılda 1 milyon ABD doları verilmesi,
  • ABD’nin Yunanistan’ın askeri gücünün daha da geliştirilmesi uyarınca savunma malzemeleri, savunma hizmetleri ve tasarım ve inşaat hizmetleri tedariki için Yunanistan’a doğrudan kredi vermesi,
  • Yunanistan ile Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması’nın genişletilmesi; ülke genelindeki Yunan askeri tesislerinde derinleştirilmiş ortaklıklar ve uygun görüldüğü taktirde ABD’nin Yunan üslerinde rotasyonel konuşlanmaları ve ileri konuşlu birliklerin varlığını artırmak için Yunanistan ile ortak hareket edilmesi,
  • 2019’da kabul edilen Doğu Akdeniz Enerji ve Güvenlik Ortaklığı Yasası’nda yetkilendirildiği şekilde Amerika Birleşik Devletleri-Doğu Akdeniz Enerji Merkezi’nin kurulması.

Amerikan Askeri Ekipmanlarının Yunanistan’a Satışı:

  • Yunanistan tarafından gelecekte sipariş edilebilecek herhangi bir F-35 savaş uçağı satışının hızlandırılmış teslimatın için Başkan’a yetki verilmesi,
  • Özellikle Yunan Donanması ile ortak geliştirme ve ortak üretim fırsatları konusunda Yunan ordusuyla güçlü ortaklıkları derinleştirmeye devam edilmesi,
  • Amerikan ordusunda bulunan fazladan savunma malzemelerinin Yunanistan’a teslimine, diğer ülke ve bölgelere verilen öncelikle aynı önceliğin verilmesi,
  • Savunma Bakanı ve Dışişleri Bakanının mutabakatı ile, Yunanistan’ın savunma ihtiyaçları ve ABD’nin bu ihtiyaçları Yunanistan’a kullanım fazlası savunma ekipmanı transferleri yoluyla nasıl karşılamaya çalışabileceği hakkında Kongre komitelerine bir rapor sunması.

“3+1” Formatında Parlamento Arası İşbirliği

  • Mart 2019’da hükümetler arasında başlatılan 3+1 sürecinin yasama bileşeni olarak görev yapmak üzere Güney Kıbrıs, Yunanistan, İsrail ve ABD arasında parlamentolar arası bir grubun kurulması.

ÖNERİLEN İÇERİK: ABD ve Yunanistan Savunma İş Birliği Anlaşmasını güncelliyor


Kaynak: SavunmaSanayiST.com, ABD Senatosu

  Sarsılmaz

4 Yorum

  1. Türkiye mutlaka rusya ve çin ile bu tip bir anlaşma yapma tehditi ile hareket etmeli.Adamlar tamamiyle Türkiye yi çevrelemeyi ve düşmanlığı aleni olarak ilan ediyorlar.Yunanistan kryönetimi ve İsrail ekseni şttifakı kime karşı Türkiyeye.Türkiye cevabını vermeli.ne israil nede kry nsto üyesi değil.derhal rusya çin veya her ikisi ile askeri silah modernizasyon gibi anlaşmalar yapılmalı. Nato toplantısı öncesi ABD şah çekiyor bizde gereğini yapmalıyız.

    1. Hakkimiz tepe tepe yeniliyor. Agir bir kayip yasiyoruz. Bizim ucaklarimizi baskalarina dagitiyorlar. Hükümet tren izler gibi bön bön bakiyor.
      Bence su hukuki ve karsi siyasi, askeri adimlar gecikmeden atilmaliydi ki daha yapilabilir:
      1. ABD Hükümüti ve LM sözlesmeye uymasi icin son bir zaman verilmeli.
      a. Teslim edilen ucaklar verilmeli
      b.pilot ve teknisyen egitimi tekrar baslamali.
      2. ABD Hükümeti ve LM den sözlesmenin aksadigi her gün icin maddi tazminat istenmeli.
      3. Anti CAATSA yasasi cikarilmali. TC Hükümetine düsmanca tavir koyan ülkelere karsi hükümetimize ambargo vsr. hazirlayabilme yetkisi verilmeli.
      4. ABD ve Nato üye elcileri sik araliklarla bakanliga davet edilip kontrata uymamalarinin ülke güvenligimize zarar verdigi ve ayni seviyede buna karsilik verilecegi acik net söylenmeli
      a. anlasmanin yerine getirlilme süresi geciktikce kat be kat artirilarak ABD askeri varligi türkiyede azaltilmali kisitlanmali veya baska türlü zorlastirilmali maliyeti ABD icin artirilmali.
      b. ülke güvenligimizin f35 ler gelmedigi sürece saglamak icin Pakistan askeri teknolojisinin türkiye de konuslanacagi söylenmeli, veya Natodan ücretsiz veya ABD nin ücretini karsilayacagi sekilde ucak yardimi istenmeli, f35 vermiyorlarsa biz kendimizi baska seylerle koruyalim gecici olarak bize ücretsiz gecici tazminat olarak f15 ex versinler dava cözülene kadar o zaman anlarlar isin ucunun nereye dokunacagini.
      5. F-35 üye ülkelerinin temsilcileri cagirilip ABD nin hak hukuk tanimaz “yavsakligini” cezasini onlarindan maddi kayiplari ile ödedikleri anlatilip, onlarin ABD Israil cikarlarini kendi vatandaslarinin vergileriyle ödemek zorunda birakildiklari anlatilmali ve sorulmali: ABD kendi cikarlari icin bize zarar veriyor susuyorsunuz. Ama sizinde ucak parca maliyetleriniz artiyor bunu vatandaslariniza nasil izah ediyorsunuz denmeli ve ortak ülkelerde basinda medyada yer bulacak sekilde bu durum dillendirilmeli. Ortak ülkelerin toplumuna paralarinin ABD tarafindan car cur edildigi söylenmeli.
      6. Her F-35 konusu acildiginda ABD nin Natoyu bir santaj malzemesi olarak kullanmamasi gerektigi dillendirilmeli. Problemin S-400 problemi degil ABDnin santaj yapma problemi oldugu acik acik dillendirilmeli. ABD agizi yerine türkiye acisindan konu dillendirilmeli.
      7. f- 35 probleminde ABD nin yavsakligi devam ederse Pakistan, Malezya Endonezya ile Ortak bir savunma sirketi kurulmali, sirketin amacinin denizalti ve agir gemiler icin nükleer tahrik sistemi gelistermek oldugu duyurulmali.
      8. Yaptirimlarin bize az zarar verdigi degil cok ve asiri zarar verdigi söylenmeliki istedigimiz ve kazanacagimiz tazminat miktari yüksek tutulabilsin. Yunanistanin yaptigi gib her yerde her zaman cok sesli yandik bittik öldük hakkimizi caliyorlar gibi söylemler dillendirilmeli.

      Bunlar benim aklima gelen hamleler. Tabiiki konunun uzmanlari bunlardan daha iyi yöntemlerde bulabilir. Fakat saadece beklemek hukuki bir zorbaligin siyasi söylemlerle üstünün örtüldügü bir olaya, siyasi argümanlarla cevap vermek AHMAKLIKTIR. Hukuki ve kuvvetli askeri siyasi karsi adimlar atilmali.

  2. Yapacağı basit Türkiye’nin.Öncelikle askeri üsleri kullandırmayıp kapatacak.kürecik radar üssüde dahil.toplantıdan sonra onların tutumuna göre bunu yapmalı Türkiye.Sonrasında Rusya ve Çin’le anlaşmalar yapmalı.hatta füze menzil kısıtlamasından çıkmalı.Natoya verdiği desteği kesmeli.yapamayız edemeyiz olmaz güç gösteren yapar yapamıyorsan el öpersin.Türkiye sert durmadığı sürece affedersiniz popingi kirli Yunan bile havaya girer.Vazı anlar vardır bazı şeyler için tam zamanıdır denilen .bu yapılmalı

Başa dön tuşu