ABD’li Yetkili: CAATSA Konusunda Hindistan ve Türkiye Farklı Sepetlerde

Roketsan-ATMACA-Banner

Anadolu Ajansına özel olarak bir röportaj veren ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Karen Donfried, Türkiye hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye ziyareti kapsamında AA’ya konuşan Donfried, göreve yeni atandığını vurgularken Türkiye’yi bu kadar erken bir sürede ziyaret etmesinin kendisi için son derece önemli olduğunu aktardı.

STM Banner

Donfried, ABD’nin Türkiye ile işbirliğini derinleştirmeye kararlı olduğunu ve iki ülkenin pek çok ortak çıkarı olduğunu kaydetti.

“Türkiye oldukça eski ve değerli bir NATO ortağı. Pek çok ortak ilgi alanımız var ve birlikte yapabileceğimiz çok şey var. Bu yüzden Ankara’ya gelip bu sohbetleri yüz yüze başlatmak için can atıyordum.”

AA muhabirlerinin Donfried’a yönelttiği sorular arasında ABD ve Türkiye ilişkileri hakkında pek çok ipucuna ulaşmak mümkün.

Yunanistan’da Artan ABD Askeri Varlığı

Kendisine ABD’nin Yunanistan’daki askeri varlığının giderek artmasının Türkiye’de rahatsızlık yarattığı yönündeki soruya cevap veren Donfried, bu durumun Türkiye’de endişelere yol açmasından dolayı son derece üzgün olduğunu belirtti.

“Türkiye’de endişe yarattığını duyduğuma çok üzüldüm. Bunun nedeni, ABD’nin herhangi bir NATO müttefikiyle ilişkisini derinleştirmenin iyi bir şey olduğunu düşünüyorum. ABD de Türkiye’deki iş birliğimizi derinleştirmekle aynı derecede ilgileniyor. Elbette ziyaretimin amacı Türk ortaklarımızla birlikte düşünmek. ABD ve Türkiye nasıl daha yakın çalışabilir. Ve Yunanistan ile iş birliğine kesinlikle bu açıdan bakılması gerektiğini düşünüyorum.

ÖNERİLEN İÇERİK: ABD ve Yunanistan Arasındaki Savunma Anlaşması Uzatıldı

Hatırlayacaksınız, Başkan Biden göreve geldiğinde Amerika’nın geri döndüğünden ve Amerika Birleşik Devletleri’nin kilit müttefiklerimizle olan ilişkilerimizi derinleştirmek, ittifaklarımızı ve ortaklıklarımızı yeniden canlandırmak istediğinden bahsetti ve bu, ABD’nin Yunan müttefikleriyle yaptığı şey. Türkiye ile iş birliğimizi derinleştirme konusunda kararlıyız.”

Türkiye ve F-35 Programı

Türkiye’nin F-35’ler için yaptığı 1.4 milyar dolarlık ödeme ve Türkiye’nin yeni gerçekleştirdiği F-16 Blok 70 talebine ilişkin soruları yanıtlayan Donfried, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye’nin birçok yönü olan sağlam bir savunma ilişkisine sahip olduğunu kaydetti.

Donfried, bu hafta Washington’daki üst düzey Savunma Grubu toplantısının bu konular da dahil olmak üzere bir dizi konuyu kapsadığını söyledi.

ABD'nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Karen Donfried
ABD’nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Karen Donfried/AA

“Ve bence burada önemli olan ABD ve Türkiye’nin bu konular üzerinde çalıştığı devam eden bir sürecin olmasıdır. Ve birlikte çalışarak bir çözüme ulaşacağımızdan eminim.”

CAATSA Muafiyetleri ve Türkiye

ABD’nin Kuzey Akım 2 boru hattı projesine yönelik CAATSA yaptırımlarından muafiyet tanıması ve Hindistan’ın Rusya’dan S-400 tedarikinden sonra benzer bir muafiyet tanınması söz konusu olup olmadığı sorulduğunda ise Donfried’ın cevabı ilgi çekici.

“Az önce sorduğunuz soruda birçok farklı parça var. Ve yönetimin yanıt verdiği mevzuat olan Nord Stream 2, farklı bir kısaltma taşıyor, buna PEESA [Avrupa’nın Enerji Güvenliğini Koruma Yasası] deniyor. Ve bunun ayrıntılarına girmeyeceğim. Ardından, Türkiye ve S-400 ile ilgili olarak CAATSA’dan [Amerika’nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası] ve ardından Hindistan ile olası bir anlaşma bağlamında CAATSA’dan bahsettiniz.

Hindistan’ın durumunda ise bununla ilgili alınmış bir karar yok. Bu yüzden bu konuda net olmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Ancak aynı zamanda, bir müttefik açısından CAATSA’nın yasal gereklilikleri farklıdır. Dolayısıyla, bu mevzuatta Hindistan ve Türkiye’nin farklı muamele gördüğünü anlamanın da önemli olduğunu düşünüyorum. Yani karmaşık bir dizi sorun. Ama sadece Hindistan hakkında bir karar olmadığını tekrarlamak istiyorum. Ve bence CAATSA’yı düşündüğümüzde Hindistan ve Türkiye’yi aynı sepete koymamalıyız. Ve Türkiye’nin ABD’nin bir NATO müttefiki olduğu gerçeği ve bunun yasal sonuçları bu bağlamda hatırlanması önemlidir.”

F-16 Talebi

Türkiye’nin F-16 talebi hakkında da konuşan Donfried, ABD’nin bu talebi olumlu karşıladığını belirterek şunları kaydetti:

“Ve yakında Washington’a bu konuda konuşmaya devam edecek bir heyetin geleceğini biliyorum. Bu talebi ileriye taşımak için bu teknik sürece devam edeceğiz.”

ÖNERİLEN İÇERİK: Hindistan’a Yönelik S-400 Yaptırımları Muafiyeti Ufukta Gözüktü


KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, AA

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu