AKINCI, KARAOK, AKYA ve ANADOLU’nun teslimat tarihi açıklandı

Roketsan-ATMACA-Banner

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Bütçesi için yaptığı konuşmada, önemli açıklamalarda bulundu.

Edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY; geçtiğimiz saatlerde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı ve Cumhurbaşkanlığına Bağlı, İlgili ve İlişkili Kurum ve Kuruluşları Bütçesi sunuş konuşmasını gerçekleştirdi. Sunuş konuşması esnasında savunma sanayiine ayrı bir parantez açan Cumhurbaşkanı Yardımcısı OKTAY, devam eden projelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

STM Banner

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY; Baykar Savunma tarafından geliştirilen AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı’nın, Roketsan tarafından geliştirilen KARAOK Omuzdan Atılan Anti-Tank Füzesi ile AKYA Ağır Sınıf Torpido’nun ve SEDEF Tersanesi tarafından inşa edilen TCG ANADOLU Amfibi Hücum Gemisi’nin teslimatlarının 2021 yılı içerisinde gerçekleştirileceğini açıkladı.

KARAOK Anti-Tank Güdümlü Füze (ATGM)

KARAOK; Roketsan’ın UMTAS ve OMTAS füzeleri üzerinden geliştirdiği, TEK-ER tarafından omuzdan atılabilen, başta tank olmak üzere zırhlı hedefleri imha etmeye yarayan, 125mm’lik Anti-Tank Güdümlü Füze (ATGM) Sistemidir. Özgün tasarımı ve üzerinde barındırdığı yeni nesil tasarımı ile öne çıkan, milli olarak geliştirilen KARAOK, üstün taktik ve teknik özelliklere sahiptir.

KARAOK sistemi sayesinde, omuzdan atılan tanksavar füze sistemlerinde yurt dışına olan bağımlılık sonlanacaktır. KARAOK Füzesinden, ilk etapta 330 adet tedarik edilmesi planlanmaktadır.

Temel Özellikler

● Sabit ve Hareketli Hedeflere Karşı Kullanım
● IIR Arayıcı Başlık
● Atış Öncesi ve Atış Sonrası Kilitlenme
● At-Unut Özelliği
● Doğrudan ve Üsten Vuruş Modu
● Gece-Gündüz ve Tüm Hava Koşullarında Görev Yapabilme Özelliği
● Çift Aşamalı Motor
● Tek Kullanımlık Fırlatma Lançeri
● TEK-ER Tarafından Kullanılabilirlik

Teknik Özellikler

Menzil:1000m+
Çap:125mm
Boy:110cm
Ağırlık:<16kg (Fırlatma lançeri dahil.)
Güdüm:Görüntüleyici Kızılötesi (IIR) Arayıcı, Ataletsel Ölçüm Birimi (IMU)
Harp Başlığı:Zırh Delici Tandem
Motor:Çift Aşamalı (Fırlatma-Uçuş) Hibrit Roket Motoru

AKYA Torpido

AKYA Ağır Sınıf Torpido

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarına binaen Roketsan ana yükleniciliğinde başlatılan AKYA Ağır Sınıf Torpido Projesi, başarıyla devam ediyor. İlk test atışının Temmuz 2013’de gerçekleştirildi proje ile Roketsan; 533 milimetre çapındaki son derece modern bir ağır sınıf torpido mühimmatını, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın hizmetine sunmayı amaçlıyor.

AKYA’nın kullanacağı denizaltı platformlarının ise ilki 2022 yılında envantere alınması planlanan TCG PİRİREİS (S-330) olan Reis Sınıfı Denizaltılar ile halihazırda envanterde dörder adet bulunan Preveze ve Gür Sınıfı Denizaltılar olduğu bilinmektedir.

Toplam uzunluğu 7 metre olan AKYA; 533 milimetre çapa, 350+ kilogram harp başlığı ağırlığına, 1200 kilogram toplam ağırlığa, 40 knot hız ile 15 kilometre menzile – menzil ekonomik hız ile daha yüksek olacaktır – ve uyumlu deniz sonarına sahiptir. AKYA’nın güdüm sisteminde ise şu bileşenler mevcuttur: Fiber Optik Tel Güdüm, Aktif ve Pasif Akustik Sonarlar, Manyetik Yaklaşma Sensörü, Dümen Suyu Dedektörü.

Detaylı Bilgi: AKYA projesinde seri üretim dönemi yaklaşıyor

AKINCI İHA

AKINCI İnsansız Hava Aracı (İHA)

Baykar Savunma tarafından Bayraktar Taktik Blok-II İnsansız Hava Aracı’ndan elde edilen tecrübelerle geliştirilen AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı, ileri düzeydeki teknik kabiliyetleri sayesinde savaş uçaklarının gerçekleştirdiği bazı görevleri icra edebilecektir.

Kendine özgü bükümlü kanat yapısıyla 20 metrelik bir kanat açıklığına ve çok sayıda mühimmat istasyonuna sahip olacak AKINCI; 40.000ft irtifada 24 saat boyunca havada kalabilecek ve 1.350 kilogram faydalı yük taşıyabilecektir. Taşıdığı elektronik destek podu, uydu haberleşme sistemleri, hava-hava radarları, engel tespit radarı, sentetik açıklıklı radar gibi çok daha gelişmiş faydalı yüklerle görev yapacak sistem, hava-yer ve hava-hava angajmanı gerçekleştirebilecektir.

Teknik Özellikler

Haberleşme Menzili:Çift Yedekli SATCOM

Çift Yedekli LOS (250km)

Azami Kalkış Ağırlığı:5.500kg
Faydalı Yük Kapasitesi:1.350kg
Uçuş Süresi:24 saat
Uçuş İrtifası:40.000ft
Uzunluk:12.2m
Kanat Açıklığı:20m
İtki Tipi:2x750HP
Kalkış ve İniş:Otomatik

TCG ANADOLU

TCG ANADOLU Amfibi Hücum Gemisi

Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi platformu, Navantia tarafından tasarlanan, savaş sistemleri ASELSAN ve HAVELSAN tarafından üretilen, tek gövdeli ve çelik bir gemidir. Savaş sistemleri, cephane elleçleme ve istif sistemleri, denizde ikmal sistemleri, uçuş güvertesi ve yara savunma sistemleri Türk Loydu Klas Kuralları ve Sivil Standartları ile uyumludur.

Uçuş güvertesi, Sea Hawk, AW-149, T-129 ATAK, CH-47, CH-53 gibi helikopterlerle Osprey tilt rotorlu hava vasıtalarının emniyetle iniş/kalkışına uygun mukavemette ve büyüklükte 6 adet iniş noktası ile VSTOL kabiliyetine sahip uçakların kalkışı için Ski-Jump’a sahip olacaktır.

Detaylı bilgi için buraya tıklayınız…


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu