AKYA projesinde seri üretim dönemi yaklaşıyor

Roketsan-ATMACA-Banner

Türkiye’nin ağır sınıftaki ilk torpido mühimmatının geliştirilmesini içeren AKYA Ağır Sınıf Torpido Projesi, Roketsan ana yükleniciliğinde başarıyla devam ediyor.

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarına binaen Roketsan ana yükleniciliğinde başlatılan AKYA Ağır Sınıf Torpido Projesi, başarıyla devam ediyor. İlk test atışının Temmuz 2013’de gerçekleştirildi proje ile Roketsan; 533 milimetre çapındaki son derece modern bir ağır sınıf torpido mühimmatını, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın hizmetine sunmayı amaçlıyor.

STM Banner

Hatırlanacağı üzere; AKYA Ağır Sınıf Torpido Projesi ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından Ocak 2020’de yapılan açıklamada, “Milli torpidomuz AKYA’nın atış testlerini, başarıyla icra ettik.” açıklamalarına yer verilmişti. Son olarak ise 30 Ağustos 2020 tarihinde Roketsan’da icra edilen tören esnasında; Milli Savunma Bakanı Hulusi AKAR ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan ÖZBAL, AKYA Torpidosu Mock-Up’ı üzerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’a bir bilgilendirmede bulundular.

SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgiye göre; AKYA’nın geliştirme faaliyetleri, başarılı çıktılar alınarak devam ediyor. Proje kapsamında, 2021 yılı içerisinde düşük oranlı seri üretim faaliyetlerine başlanılacağı ve üretilen bu torpidolar ile de bir dizi atış testinin icra edileceği tahmin ediliyor. AKYA; bu atış testlerinin de başarıyla tamamlanmasının ardından, kullanımdaki mevcut ithal muadilleri ile rekabet yeteneğine sahip üst düzey bir Ağır Sınıf Torpido Mühimmatı olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından kullanıma alınacak.

AKYA Ağır Sınıf Torpido, AKYA Torpido, Ağır Sınıf Torpido, milli torpido, milli ağır sınıf torpido

AKYA’nın kullanacağı denizaltı platformlarının ise ilki 2022 yılında envantere alınması planlanan TCG PİRİREİS (S-330) olan Reis Sınıfı Denizaltılar ile halihazırda envanterde dörder adet bulunan Preveze ve Gür Sınıfı Denizaltılar olduğu bilinmektedir.

Toplam uzunluğu 7 metre olan AKYA; 533 milimetre çapa, 350+ kilogram harp başlığı ağırlığına, 1200 kilogram toplam ağırlığa, 40 knot hız ile 15 kilometre menzile – menzil ekonomik hız ile daha yüksek olacaktır – ve uyumlu deniz sonarına sahiptir. AKYA’nın güdüm sisteminde ise şu bileşenler mevcuttur: Fiber Optik Tel Güdüm, Aktif ve Pasif Akustik Sonarlar, Manyetik Yaklaşma Sensörü, Dümen Suyu Dedektörü.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu